середа, 04 березня 2020 18:01

У ЗСУ тестуватимуть електронний військовий квиток

Неділя, 23 лютого, 10:58

Зі Свято-Троїцького храму Православної церкви України в селищі Нові Санжари на Полтавщині виходить 56-річна Світлана Сидоренко. Ставила свічку за здоров'я рідних та місцевих жителів. Чути дзвони.

– Образливо за Санжари. Нічого не пояснили. По новинах розігнали жахачки про китайський вірус. Показували хворих у спецбоксах, лікарів у "скафандрах", – каже Світлана Василівна. – А до нас привезли у санаторій у центрі міста, де жодних умов для ізоляції. Нагнали воєнної техніки, поліції. Для чого лякати людей, якщо все безпечно? Ще й дикунами нас виставили на весь світ.

За три дні до того в селище сімома автобусами привозять 45 українців і 27 іноземців, евакуйованих із китайського міста Ухань, епіцентру спалаху коронавірусу. Також – членів екіпажу літака й супровід. Розміщують у номери медичного центру Національної гвардії України "Нові Санжари". Залишають на 14 діб для спостереження.

Місцеві звечора 19 лютого блокують дорогу й палять шини, аби не допустити евакуйованих. Коли близько 19:00 наступного дня до селища заїжджають автобуси, дехто жбурляє в них каміння. Із вікон сиплеться скло. Протестувальників відтісняють кількасот поліцейських і нац­гвардійців. Залучають БТРи та броньовані автомобілі "Козак". У сутичках зазнають травм десятеро людей, із них дев'ятеро – правоохоронці. Поліція затримує 24 осіб.

23 порушників наступного дня відпускають. Їм готують підозри за перекриття доріг, незаконні акції, погрози й напади на поліцейських, заклики до ненависті. Кажуть, усі – місцеві. Під нічний домашній арешт на два місяці відправляють Володимира Сіренка, який намагався наїхати машиною на нацгвардійців

Автор: REUTERS
  Демонстранти встановили барикаду і підпалили її на дорозі, що веде до санаторію в селищі Нові Санжари на Полтавщині 20 лютого. Сюди на два тижні карантину їхали евакуйовані з охопленого коронавірусом китайського міста Ухань
Демонстранти встановили барикаду і підпалили її на дорозі, що веде до санаторію в селищі Нові Санжари на Полтавщині 20 лютого. Сюди на два тижні карантину їхали евакуйовані з охопленого коронавірусом китайського міста Ухань

А в цей час:

38-річна Ольга Кареліна в Житомирському обласному перинатальному центрі переодягає доньку Катерину. 10 лютого дівчинка народилася вагою 5 кг 260 г. Лікарі називають дитину гігантською.

– Купили одяг, а він замалий. У нагоді став бебі-бокс, який видають немовляті, – говорить Ольга. Народжувала сама. Це її треті пологи. З чоловіком Олександром виховує 18-річну Анастасію та 10-річного Дмитра.

– Тільки на третьому УЗД помітили, що плід великий. Мабуть, генетика. Брат народився під 5 кілограмів. Старші діти були на 2 кіло менші, – каже Ольга.

У понеділок породіллю виписують додому.

– Замок за 5 тисяч купили. Продавець ще сказав, його ніхто не зламає, – львів'янка 35-річна Олена Закалюк стоїть перед дверима своєї квартири. З чоловіком Петром, 36 років, та 4-річною донькою щойно повернулися з відпочинку в Єгипті. Не можуть знайти ключі від помешкання. Запасні – всередині.

Петро пробує крутити замок розкладним ножем. Викликає слюсаря. Той просить за послугу – 2 тисячі грн. Півтори години подружжя з дитиною чекають у сусідів.

– Це ж треба в такі гроші влетіти. Заплатити майстру. Потім купити інший замок і встановити, – мало не плаче Олена. Чоловік іде міняти на гривні останні 100 доларів. За годину розкладають валізи і знаходять ключі в черевику.

Знайшов серед дороги 200 тисяч гривень у пакеті з назвою банку. Поліція не повірила, що не вкрав. Почали складати адмінпротокол. До відділку забігли двоє інкасаторів – виявилося, вони загубили. Доки домовлялися з поліцією, мене відпустили.

Володимир ОХРІМЕНКО

Місяць дзвонили невідомі й запитувати різні непристойності. Колишній зізнався, що розмістив в інтернеті оголошення про надання інтимних послуг із моїм номером телефону.

Ірина САВЛЮК

Працюю програмістом. Захворів і взяв лікарняний, коли закінчували важливий проєкт. За кілька днів пішов на день народження. Директор побачив фото з вечірки і звільнив.

Владислав ПЕТРИК

Кілька разів кликали заміж. Мати відмовляла, що ті чоловіки мені не пара. Якось зізналася, що не хотіла, аби я залишила її. Не спілкуємося.

Віра КАЗІМІРОВА

"Влада презентує Національну платформу примирення. Нею визнає "внутрішній конфлікт" в Україні. А це брехня. Між територіями, які звільнила українська армія від окупанта, і рештою країни його немає і не було. Так, громадяни, які живуть у звільнених містах, надають перевагу іншим політичним силам, ніж виборці в Києві, Львові чи Полтаві. Але це демократія, а не внутрішній конфлікт", – Віталій ПОРТНИКОВ, публіцист

7296 сімей скористалися урядовою програмою "Муніципальна няня" від часу її запуску в січні торік. Отримували по 1626 грн щомісяця на оплату послуг няні для дитини до 6 років. Із 2020-го сім'ям нараховуватимуть 1779 грн, кажуть у Міністерстві соціальної політики

  Організація Об’єднаних Націй в Україні засудила вчинки протестувальників під санаторієм ”Нові Санжари” на Полтавщині. 20 лютого агресивні люди кидали каміння в автобуси з евакуйованими з Китаю та в поліцейських. ”Пастух так і не встиг зрозуміти, що перед ним не стадо овець, а зграя вовків в овечих шкурах”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Організація Об’єднаних Націй в Україні засудила вчинки протестувальників під санаторієм ”Нові Санжари” на Полтавщині. 20 лютого агресивні люди кидали каміння в автобуси з евакуйованими з Китаю та в поліцейських. ”Пастух так і не встиг зрозуміти, що перед ним не стадо овець, а зграя вовків в овечих шкурах”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

У ЗСУ цьогоріч тестуватимуть електронний військовий квиток. Через п'ять років на такі нараховуватимуть депозит, який можна буде витратити на купівлю житла.

Офіс генпрокурора розслідує кнопкодавство народного депутата Владіслава Поляка на пленарному засіданні Верховної Ради 21 лютого. Може заплатити від 51 тис. до 85 тис. грн штрафу, за законом, що діє від 16 січня.

Українська мова посіла 44-те місце серед сотні найуживаніших у світі. Нею говорять понад 33 млн людей, за дослідженням ресурсу Visual Capitalist. На першому місці – англійська з 1 млрд 132 млн носіїв.

"Ви стали сильніші. Відбулися демократичні вибори, мирна зміна влади. Економіка зростає, інфляція та кредитні відсотки падають. Українська армія стала незрівнянно сильнішою, ніж шість років тому. Почали отримувати летальну зброю від США. У вас є міжнародна підтримка. І головне – український народ має сильну й чітку національну ідентичність і прагнення бути частиною Європи", – Курт ВОЛКЕР, американський дипломат

Наша нафта – це зерно, олія, метал

Депозит на 50 тисяч гривень пропонують відкривати для кожного новонародженого українця. Такий законопроєкт зареєстрували у Верховній Раді. Кошти виплачуватимуть після досягнення повноліття.

Такі програми ефективні у країнах, що мають газ і нафту. Надлишок коштів від їх продажу розподіляють на резервні фонди. На рахунках національного резервного фонду в Норвегії зберігаються трильйони доларів. Але цих грошей ніхто не виплачує. Це – декларативна сума, зафіксована за кожним громадянином. Масова виплата з таких фондів призведе до краху. Саудівська Аравія, приміром, створила фонд не для того, щоб "проїдати". Формують багатоступеневу систему економічної безпеки. Купують по всьому світу активи – землі, технології, що приносять дохід.

Україна – єдина не має національного резервного фонду. Наша нафта – це зерно, соняшникова олія, метал. Із продажу сировини можемо зібрати кілька мільярдів доларів. Але їх потрібно використовувати не на виплати, а для структурної перебудови економіки.

Олексій КУЩ, економіст

Зеленському бракує розуміння причин війни

Після такої кількості кровопролиття, руйнувань і вимушеного переселення двох мільйонів українців повернутися в минулий період невиправдано ідеа­лізованих російсько-українських відносин – неможливо.

Зеленський не здатен критикувати Росію чи Путіна. Атаки 18 лютого в Луганській області назвав провокацією. Йому бракує розуміння справжніх причин війни. Усі його плани не беруть до уваги бажання Кремля повернути "Нову Росію/Причорномор'я" та Малоросію до російського світу.

Тарас КУЗЬО, політолог

 

Сусід орав поле і викопав металеву підвіску з гербом, на якому зображений кінь. Думав, не має цінності. Зять підробляє чорним археологом. Дізнався вартість знахідки. Продали через інтернет і купили машину.

Андрій ПОЛЕЖАЙ, 40 років, Луцьк

Хлопець подружки попросив допомогти освідчитися їй. Я мала приготувати вечерю в його квартирі й піти. Але не встигла й зустріла подругу на порозі. Вона неправильно зрозуміла мою присутність, це все зіпсувало.

Світлана ГРИНЧУК, 26 років, Ужгород

Сусід мав проблеми з похованням батька, бо на цвинтарі поряд із рідними не знайшлося місця. Я вирішив купити ділянку наперед. Баба образилася, мовляв, хочу її смерті. Виписала із заповіту.

Петро ОРІХОВСЬКИЙ, 35 років, Чернігів

Усе життя мріяв про крутий мотобайк. Дружина боялася, що потраплю в аварію. Після розлучення все-таки купив. За місяць у мене врізалося авто. Ледь вижив.

Максим КОРНЕНКО, 29 років, Черкаси

Баба жодного разу не була на морі. Продала хату і збиралася купити путівку. Але потрапила в лікарню з інсультом і майже все витратила.

Галина СЕНЧИШИН, місто Дрогобич Львівської області

Зараз ви читаєте новину «У ЗСУ тестуватимуть електронний військовий квиток». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути