пʼятниця, 06 липня 2018 11:41

У військові вузи прийматимуть осіб віком до 30 років

Середа, 20 червня, 15:26

Кілька десятків киян зносять ворота до будівельного майданчика на Поштовій площі. Заходять туди. На огорожі пишуть: "Музею бути!" По території розставляють намети. Збираються ночувати в них, доки міська влада не зупинить будівництво торговельно-розважального центру і не створить тут музей.

Інвестор – компанія "Хенсфорд-Україна" мала профінансувати археологічні розкопки, за законом. Вони почалися 2014-го. На виділеному під будівництво ТРЦ місці археологи знайшли речі XII–XVIII століть: печатки князів, зброю, прикраси, насіння, рештки тварин і людей. Також – вулицю й кілька помешкань часів Київської Русі. Активісти звернулися до міської ради з вимогою розірвати договір із забудовником. Однак рішення не прийняли.

– Зараз територію археологічних знахідок ми взяли під громадський контроль. Ніякого торговельно-розважального центру тут не буде. Тільки музей, – каже краєзнавець Анабелла Моріна, 40 років. – Вимагаємо, щоб об'єкти такого рівня оберігалися державою. Це надбання українського народу, і його долю не може вирішувати інвестор. У разі неприйняття наших вимог намети з'являться під помешканнями тих, хто підписував проект на будівництво.

Наступного дня депутати Київради не проголосували за розірвання договору із забудовником. Анабелла Моріна оголосила голодування.

А в цей час:

44-річний Станіслав Боровик із Полтави тягне в квартиру розбитий комп'ютер. Дружина 39-річна Інна викинула його з балкона другого поверху. Сердиться, що чоловік постійно зайнятий комп'ютерними іграми.

– Я ж просила приглянути за м'ясом у духовці, доки буду в перукарки, – каже Інна. – А ти так загрався, що ледь квартира не згоріла. На мене взагалі уваги не звертаєш. Живемо в різних світах. Ти – у віртуальному. Викидатиму всі комп'ютери, які з'являться в квартирі.

– Якщо будеш псувати техніку, то мені вигідніше попрощатися з тобою, – відповідає Станіслав. – Як грав, так і гратиму. Хіба не вдома, а ходитиму в комп'ютерні клуби. Тоді взагалі бачитися не будемо.

Йому не вдається відремонтувати комп'ютер. Наступного дня купує вживаний у магазині конфіскованих речей. Дружина збирає речі і переїжджає до подруги.

Харків'янин Ігор Бражник, 34 роки, б'є держаком від лопати двох чоловіків. Приїхав до свого приватного будинку на околиці міста і побачив, що вони сплять за домом у саду.

– Геть пішли, виродки! Як побачу, що з двору щось потягли, – знайду і поламаю руки! – кричить.

Чоловіки тікають у відчинену хвіртку. Матюкаються.

– На сусідній вулиці живе сім'я алкоголіків, – говорить Ігор. – Таке враження, що збирають пияків з усього Харкова. Потім ця нечисть у не­адекватному стані розгулює дворами. Щось із металу вкрасти можуть. Оце й до мене полізли. Але так нажлуктилися, що під вишнею й заснули.

Увечері Бражник із трьома сусідами йдуть розбиратися до алкоголіків. З півгодини стукають у двері. Їм ніхто не відчиняє.

  11-класник Валентин Фречка зі школи села Сокирниця Хустського району на Закарпатті отримав золоту медаль на ”Олімпіаді геніїв” у США. Він винайшов метод виготовлення паперу з опалого листя.  ”Тільки геніальне курча зможе відповісти на питання: що було раніше – яйце чи курка,” – стверджує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
11-класник Валентин Фречка зі школи села Сокирниця Хустського району на Закарпатті отримав золоту медаль на ”Олімпіаді геніїв” у США. Він винайшов метод виготовлення паперу з опалого листя. ”Тільки геніальне курча зможе відповісти на питання: що було раніше – яйце чи курка,” – стверджує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Можемо втратити узбережжя Азовського моря

Кубок світу з футболу в РФ викликає погані передчуття. Зимова Олімпіада в Сочі закінчилася для України російським збройним вторгненням у Криму і на Донбасі. Що буде після футбольного турніру?

Трагічні події 2014-го сталися через неготовність держави до відсічі. Чи є вона тепер? Упевненості немає – всупереч офіційним заявам. Особливо коли спостерігаєш за подіями в Азовському морі. Росія чинить агресивні дії проти українських суден не лише в його центральній частині, а вже й біля Маріу­поля та Бердянська. Саме так діяла в Криму: крок уперед – і вичікування реакції України. Немає її – наступний крок, рішучіший, і знову вичікування.

Здається, кримські поразки владу нічого не навчили. Тепер можемо втратити узбережжя Азовського моря.

Ігор ЛОСЄВ, філософ

Порошенко не вчиться на помилках попередника

Петро Порошенко категорично відмовляється вчитися на помилках попередника – Віктора Януковича. Думає, що революційні настрої в країні здолає за допомогою кийків та автозаків. Що йтиме шляхом Януковича, але отримає інший результат. Що, прибираючи до рук усі державні закупівлі, стане найбільшим олігархом України. Що, вигнавши з країни Міхеіла Саакашвілі, дезорганізує опозиційний рух. Що, скуповуючи телеканали й запроваджуючи цензуру, зробить людей сліпими й керованими.

Порошенко, Аваков, Луценко – це уособлення системи, що вибудовувалася десятиліттями. У ній немає інорідних тіл. Кожен із міністерським портфелем і розгодованою пикою пройшов ретельний відбір – тест на ступінь продажності, цинізму, нарцисизму.

З нового навчального року у військові вузи прийматимуть осіб віком до 30 років. Раніше вступник мав бути не старшим 23 років.

В Україні почали розробляти самохідний протитанковий ракетний комплекс "Штурм-СМ-2". Його виготовлятимуть на базі артилерійського тягача МТ-ЛБ. Матиме чотири пускові ракети 152-го калібру. Зможе випускати снаряди з-за укриття, а не лише на відкритій місцевості. Плаватиме. Вага машини становитиме 14,5 т.

11-класниця з Маріуполя Катерина Малкіна винайшла спосіб утилізувати пластикові відходи за допомогою личинок жуків. 19 червня виборола "золото" на "Олімпіаді геніїв" у США. Її проект визнали найкращим. Усього змагалися 1300 школярів з усього світу.

34 грн штрафу заплатить львів'янка 35-річна Олександра за вживання наркотиків на вулиці у присутності доньки Лоліти, 2 роки. Також жінку зобов'язали пройти курс реабілітації.

На території Хортицького заповідника поблизу Запоріжжя у гирлі річки Дніпро знайшли корабель XVI ст. Ширина 4 м, довжина – майже 20 м. Зроблений із дубових дощок, має гострий вузький ніс. Лежав на дні неподалік місця, де 8 червня натрапили на затонулу турецьку галеру. Припускають, що там був бій між кораблями.

2725 цивільних осіб загинули у війні на Донбасі з ­2014-го: 1568 чоловіків, 961 жінка, 93 хлопці, 47 дівчат і 56 дорослих, стать яких не вдалося встановити

Третій рік не спілкуюся з матір'ю. Вигнала мене з дому, коли дізналася, що я вагітна від старшого на 20 років сусіда. Я переїхала до нього, народила доньку. Мати жодного разу не прийшла в гості й не говорила з онукою. Дитина запитує, чому бабуся така зла і не любить її.

Ірина ДОВГАНЬ

Знайшов на дорозі п'яного побитого сусіда. З носа лилася кров, мав зламані ребра й ключицю. Повів його у найближчу лікарню за півкілометра. Медики викликали поліцію. Сусід сказав правоохоронцям, що я його побив. Мене забрали у відділок. За кілька годин він протверезів і зізнався, що збрехав. Насправді його відгамселив син, з яким разом пили. Відтоді не спілкуюся з сусідом.

Павло ДЕМИДЕНКО

"Росіяни дуже люблять спорт. Бо під спортивні змагання, чемпіонати й олімпіади зручно влаштовувати війни, злочинні оборудки й масштабні дерибани", –

Юрій АНДРУХОВИЧ, письменник

 

На трасі біля села перекинулася вантажівка, що перевозила пиво. Місцеві жителі за годину визбирали всі бляшанки. Село гуляло дві доби.

Сергій ІВАЩЕНКО, 30 років

Знайомий тримає в квартирі лисицю. Вигулює її містом на повідці.

Анна, 28 років

Торік загубила телефон. Його знайшов двірник і повернув. На знак подяки попросив, аби поцілувала його. Відтоді не дає проходу, запрошує на побачення. А мені соромно зустрічатися з двірником, хоч він і симпатичний.

Олена, Полтава

Зараз ви читаєте новину «У військові вузи прийматимуть осіб віком до 30 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути