четвер, 14 липня 2011 13:39

У суботу ходив на стерилізацію. Хочу виграти нормальний телевізор

В окрузі Джхунджхуну індійського штату Раджастан 1 липня почали безкоштовно стерилізувати чоловіків і жінок із найбідніших верств населення. Кожен, хто це зробить процедуру, стане учасником лотереї. Можна виграти праски, кухонні комбайни, телевізори та мотоцикли. Головний приз - індійський автомобіль Tata Nano. Він - один із найдешевших у світі, коштує 2,5 тисячі доларів. Головний лікар округу Сітарам Шарма сподівається, що від дітородної функції відмовляться не менш як 30 тисяч індусів.

Лотерея триватиме до 30 вересня. Індійський уряд намагається боротися з перенаселенням. Кожна жінка народжує в середньому трьох дітей. На всіх не вистачає харчів, медикаментів та побутових товарів. Щоб прогодувати сім'ю, індуси часто віддають дітей на важкі роботи чи продають у рабство.

Раджастан розташований на північному заході Індії. Він посідає восьме місце в країні за кількістю населення. Налічує 68,6 мільйонів людей

Йогачар МЕҐРА, 26 років, столяр, округ Біканер, штат Раджастан:

- У суботу ходив на стерилізацію. Хочу виграти нормальний телевізор. Гарний буде подарунок дружині на день народження. Вона любить фільми, а наш телевізор півроку тому зламався. На ремонт чи покупку нового немає грошей. Мені видали номерок, чекаю розіграшу. Машини не хотів би, для неї потрібен бензин. У лікарню прийшов близько 11.00, вже була черга. Переді мною стояли восьмеро, за мною - п'ятеро. Багато було молодих. Одному років 15 на вигляд, прийшов із батьком. Усі хочуть виграти машину. Кажуть, їх лише кілька.

Була черга. Переді мною стояли восьмеро, за мною - п'ятеро

Анджана ТІВАРІ, 32 роки, домогосподарка, Джайпур, штат Раджастан:

- Стерилізуються переважно заміжні. Кілька моїх подруг погодилися на це. Кажуть, нема чим дітей годувати, а презервативи - дорогі. Ходили у приватні клініки. Там їм операції зробили безкоштовно. У мене троє дітей, усі - дівчатка. Хочу народити ще хлопчика, а краще двійню. Тоді можна й стерилізуватися. Сподіваюся, коли я піду, то пропонуватимуть уже не машину, а квартиру.

Ашвапаті ШАНКАР, лікар, Делі:

- За місяць заробляю на стерилізації 15 тисяч рупій (2,5 тис. грн. - "Країна"). Ще 500 маю за понаднормові операції. Неповнолітніх не стерилізуємо, якщо нема згоди батьків. Зазвичай із синами приходять батьки, з дівчатками - матері. Буває, підлітків приводять у лікарню, а ті тікають. Операція триває хвилин 15. Одного разу прийшла мати шістьох дітей. Жінка мала гінекологічні проблеми. Почали операцію, відкрилася кровотеча. Пролежала на операційному столі 2 години. Довелося видалити їй матку та яєчники.

Аїда ФІШМЕН, 29 років, акушер-гінеколог, Джайпур, штат Раджастан:

- Я приїхала в Індію з Британії чотири роки тому, волонтером організації Action India. Проводили кампанію "Збережи дівчинку, врятуй сім'ю!" Думала, буду пояснювати малоосвіченим індусам, що народження дівчинки таке ж свято, як і хлопчика. Насправді - бідні не мають тут грошей ні на аборт, ні на визначення статі. До цього вдаються у родинах, де батьки мають вищу освіту, хорошу роботу. Вони вважають, що лише хлопчик відкриє справу, поїде вчитися за кордон. Апаратура тут переважно застаріла. Тому стать визначають на шостому місяці. Але батьки все одно хочуть переривати вагітність. У Джайпурі торік абортували понад 170 тисяч ембріонів дівчат. Деякі державні клініки вводять в утробу сольовий розчин, щоб дитя загинуло.

Я побачила це варварство й погодилася працювати за урядовою програмою стерилізації. Торік робили це в обмін на тижневий набір продуктів для родини з 10 людей. Прийшли 749 чоловіків. Цього року пообіцяли автомобіль. То взагалі відбою нема. За перші три дні зареєстрували понад тисячу охочих. В одного лікар побачив шрами. Чоловік пройшов цю процедуру торік, але дуже хотів удруге брати участь у лотереї. Всі вірять, що виграють машину. Сотому прооперованому вручили праску. Він сказав, що вдома не має електрики. Попросив дати гроші.

Елементарний закон біології: 10 самок і один самець продовжать популяцію. А популяція, де 10 самців і одна самка, загине

Після операції за пацієнтом наглядаємо кілька годин. Даємо антисептик, аби вдома промив шви. Кілька чоловіків записувалися на операцію під час своєї обідньої перерви. Їм робили стерилізацію, за півтори години вони вставали з ліжка й ішли на роботу.

Чоловіча стерилізація не стримує приріст населення в Індії. Щоб зупинити процес, оперувати треба жінок. Це - елементарний закон біології: 10 самок і один самець продовжать популяцію. А популяція, де 10 самців і одна самка, загине.

Окрім стерилізації, організовуємо освітні програми. Пояснюємо, як уникнути небажаної вагітності. Безкоштовні презервативи індуси віддають дітям. А пігулки жінки п'ють, коли болить голова. Зараз наглядаємо в післяопераційній за чоловіком. Його привезли із сильним подразненням і нагноєнням пеніса. Дружина, щоб не було дітей, сказала йому натерти орган часником зі спеціями.

Даярам НЕРТУ, 47 років, безробітний, Джайпур, штат Раджастан:

- Моя родина живе на державну допомогу. Тому завжди беремо участь у безкоштовних акціях і лотереях. Місяць тому був тиждень донора. За 200 мілілітрів крові давали дві порції рису з куркою. Якщо кров здавали одразу четверо членів родини, то їм дарували посуд, термометри, дитячі розмальовки з олівцями. Ми ходили із синами через день. Медсестри нас упізнавали, але не казали нічого. Їм потрібні здорові донори.

Торік їздив волонтером на Ігри Співдружності, роздавав сувеніри в готелі. Нам видали гарний одяг. Знайшов потім ще ящик футболок і два мішки м'яких іграшок. Продав їх тут сусідам.

Маю сімох дітей - чотирьох синів й трьох доньок. Наймолодшій 2 роки. Старші мають свої сім'ї. Дружина боїться, що народить ще дитя, а ми повмираємо. Вирішив щось із цим зробити. Операція не болюча. Зуби тут лікувати набагато страшніше. Мені видали номерок і сказали прийти за тиждень, коли закінчиться перший тур. Знаю, що пощастить. Я завжди щось виграю в таких лотереях.

Зейр МАЙ, 36 років, власник магазину, Аджмер, штат Раджастан:

- Маю трьох доньок. Перші дві - близнючки, а про третю нам казали до пологів, що буде хлопчик. Я вирішив більше не ризикувати, бо маю зараз посаг тільки на трьох. Справи в магазині йдуть гірше. Тому боюся, що не зможу поставити на ноги ще одну дівчинку.

Кого стерилізують

1. Дівчата із сімей із середнім достатком. Батьки вивчили їх у школі, але не мають грошей на університет. Індус із середньою освітою заробляє $60-80 на місяць, із вищою - $150. Якщо дівчина зробить операцію, держава оплатить їй навчання, дасть стипендію і працевлаштує. Якщо захоче мати дитину, то візьме на виховання племінника чи племінницю.

2. Жінки з бідних родин, які мають кількох дітей.

3. Чоловіки, у яких є медична страховка. Середній вік - 35 років, мають двох-трьох дітей. Вважають, що дешевше перев'язати сім'яні канали, аніж витрачати гроші на контрацептиви.

4. Чоловіки з бідних родин, середній вік - 38-40 років. Мають п'ятьох-шістьох дітей. Зачинали б і далі, але в останні роки держава жорстко бореться з торгівлею дітьми й дитячою працею. Раніше 5-6-річних відправляли працювати на будівництва, підмітати вулиці. Зараз за таке штрафують на 2250 рупій (400 грн. - "Країна"). Штраф подвоюють, якщо батьків зловлять удруге. Втретє - забирають усіх дітей.

 

Причини перенаселення в Індії

У Індії живуть 1 млрд 210 млн людей. За населенням, вона на другому місці після Китаю. Приріст за останні 10 років - 181 млн осіб. За прогнозами ООН, 2050 року індійців буде 1,5 млрд.

До перенаселення країни призвели такі причини, на думку американської дослідниці Бетсі ХАРТМАН:

- ставлення до дитини як до дешевої робочої сили

- брак контролю народжуваності та сексуальної освіти

- релігійні традиції, що не дозволяють робити аборт. 80% населення Індії сповідують індуїзм

- погано розвинена система дозвілля, тому індійці віддають перевагу сексу перед іншими заняттями.

 

"Ми вже все перепробували - просити, пояснювати, переконувати, роздавати безкоштовні презервативи. Щоб вийти з цієї ситуації цивілізовано, залишається одне - стерилізація"

Шиврадж ПАТІЛ, губернатор штату Раджастан

 

46 відсотків індійських дітей регулярно недоїдають

1000 рупій платить держава кожному чоловікові, який добровільно проходить стерилізацію. Це - 180 грн

 

Зараз ви читаєте новину «У суботу ходив на стерилізацію. Хочу виграти нормальний телевізор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути