вівторок, 15 травня 2018 12:37

У Молдові засудили вісьмох громадян за участь у війні на Донбасі

Четвер, 3 травня, 10:23

Ветеран АТО 28-річний Дмитро Вербич виходить із Київської обласної клінічної лікарні на вулиці Багговутівська, 1. Щоб не впасти, тримається за плече друга.

Напередодні в Подільському районі Києва на нього напали дві жінки й три чоловіки. Були в балаклавах.

– Ішов, нікого не чіпав – і отримав удар ножем у спину. Розвернувся. Зразу ж стали бризкати з балончика в обличчя. Погано бачив, але ухилявся від ударів, – розповідає кіборг Дмитро Вербич. – Молотком намагалися влучити в голову. Все робили мовчки. Я побіг вулицею. Відчуваю, ноги важко переставляти. Поклав руку на спину, а два пальці пролазять у рану аж до хребта.

Пораненого врятували перехожі й товариш, який був поруч. Нападники втекли. Проти них поліція відкрила кримінальне провадження за статтею "хуліганство". Оприлюднила в мережі відеозапис нападу на воїна.

У лікарні він буде не менше тижня.

Дмитро Вербич із позивним "Івіч" пішов на війну добровольцем. Протягом року воював у складі "Правого сектора" – з вересня 2014-го. Був у Донецькому аеропорту. Після повернення в Київ працює майстром із нанесення татуювань

Автор: УНІАН
  Пам'ятник княгині Ользі помили на Михайлівській площі Києва 3 травня. Монумент почистили вперше за 20 років у рамках соціальної акції Clean day. Також помили монументи апостолу Андрієві Первозваному та просвітителям Кирилу й Мефодію, які стоять поряд
Пам'ятник княгині Ользі помили на Михайлівській площі Києва 3 травня. Монумент почистили вперше за 20 років у рамках соціальної акції Clean day. Також помили монументи апостолу Андрієві Первозваному та просвітителям Кирилу й Мефодію, які стоять поряд

А в цей час:

Киянка 29-річна Марина Колесник заводить у свою квартиру сусідку Валентину, 25 років. Її серед ночі вигнав із дому чоловік Максим, 28 років. Ночувала в під'їзді.

Марина розміщує сусідку у своїй спальні. Ну кухні готує їй бутерброди.

– Працюю в супермаркеті. Поверталася з нічної зміни. Піднімалася сходами додому. І побачила, як сусідка спить на постеленому між поверхами покривалі, – каже Марина. – Виявилося, чоловік Валі п'є ще з вихідних. Учора привів додому друзів. Жінка зробила зауваження. То він її погнав із квартири. Аби не заважала. До своїх батьків не поїхала, бо не мала грошей викликати таксі серед ночі. Спала на сходах. Не знаю, чого Валя досі не пішла від чоловіка. Він постійно п'яний і скандалить. Мабуть, дуже любить.

Марина дає Валентині 200 грн на таксі. Та за годину їде до батьків.

– Я в шоці. Що це за свиня зробила? – харків'янин Ігор Мірошник, 34 роки, забирає пакет зі сміттям із даху власного автомобіля Opel.

Машина припаркована біля під'їзду дев'ятиповерхівки. Вранці хтось з її мешканців викинув із вікна непотріб. Пакет упав на авто.

– Запікала сигналізація. Вийшов і побачив цю красу. Маю тепер вм'ятину на даху, бо в смітті була пляшка з-під шампанського, – говорить Ігор. – Машина хоч і не нова, але ремонт влетить у копієчку. Тисячі чотири піде. Навіть не уявляю, хто це міг зробити. Раніше подібного в нас ніколи не було. Не знаю, як вчинити. Мабуть, обійду сусідів із під'їзду. Хтось міг бачити, як кидали з вікна. А може, винного совість замучить і зізнається. Прощу половину необхідної на ремонт суми.

– Ідіот! Лиха накоїш! – полтавець 59-річний Юрій Водяницький тримає за руку сусіда Михайла.

Забирає в нього сокиру. Чоловік ішов у двір до Юрія вбити вівчарку Рекса. Годину тому собака налякав дружину й доньку Михайла.

Він важко дихає. Вимагає віддати сокиру. Обіцяє прийти на розбірки пізніше.

– Вигулював Рекса. Із магазину поверталася сусідка з дитиною. Мала кинула у пса камінець. Він і оскаженів. Кинувся на них, – розповідає Юрій Володимирович. – Повід довгий, але я встиг за нього різко смикнути. Собака спинився за півметра від сусідів. Вони в сльозах побігли додому. Поскаржилися. Михайло прийшов розбиратися. Порозуміємось.

Увечері Юрій іде до сусіда з тортом і пляшкою віскі. Миряться.

Javelin не потраплять на передову

Для України поставка Javelin мало що змінює. 37 пускових установок і 210 ракет – крапля в морі з того, що треба для переозброєння армії.

Та, якби їх відправили в зону бойових дій, провокації з боку російської сторони із застосуванням броньованої техніки закінчувалися б її знищенням. Але комплекси не потраплять туди. Ми не стріляємо у відповідь, не відповідаємо на провокацію.

Олег ЖДАНОВ, військовий експерт

Вакарчук не виправдає сподівань

Не варто покладати на Святослава Вакарчука великі сподівання. Його гіпотетична кандидатура на пост глави держави дуже слабка.

Президентство не схоже на життя успішного музиканта. Тим паче це складно в Україні, де триває війна з Росією, йде міжкланова боротьба. Бути президентом – це весь час мати справу з нашою реальністю, з нашими людьми, з чиновниками, з нашою поліцією, з усім нашим. Працювати з керівниками інших країн, розбудовувати армію, спецслужби, інформаційну та культурну політику. А ще мати такого ворога, як Путін. Півсвіту не знає, що робити з цим божевільним.

Потенційним виборцям у Вакарчуку подобається його чиста біографія порівняно з іншими політиками. Однак для президента мало бути хорошим хлопцем.

Сергій ФОМЕНКО, музикант

Тимошенко популярна, бо вона – ворог Порошенка

Зараз Юлія Тимошенко – єдиний реальний кандидат, який боротиметься за перемогу на президентських виборах 2019 року. Її популярність базується на тому, що вона – ворог чинного глави держави Петра Порошенка. Будь-який політик, який обіцяє розслідувати його діяльність, викликає повагу в розчарованих українців.

Ситуація зміниться, якщо президент не балотуватиметься на другий термін. Тоді Тимошенко втратить відсотків 60 підтримки. З нею боротимуться несистемні кандидати, які стануть повноцінними учасниками гри.

Олександр КОЧЕТКОВ, політолог

  Українські туристи дві доби не могли вилетіти з єгипетського міста Шарм-ель-Шейх через поломку літака. У ситуацію втрутився президент Петро Порошенко. Наказав Міністерству закордонних справ проконтролювати повернення туристів додому. Їх забрав інший літак. Його оплатив оператор, у якого відпочивальники купували тури. ”Якби фараони передбачали майбутнє, то замість пірамід будували би туалети”, – припускає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Українські туристи дві доби не могли вилетіти з єгипетського міста Шарм-ель-Шейх через поломку літака. У ситуацію втрутився президент Петро Порошенко. Наказав Міністерству закордонних справ проконтролювати повернення туристів додому. Їх забрав інший літак. Його оплатив оператор, у якого відпочивальники купували тури. ”Якби фараони передбачали майбутнє, то замість пірамід будували би туалети”, – припускає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Рано чи пізно війна на Донбасі закінчиться. Його жителі зрозуміють: можна не боятися. І поллються безкінечні свідчення про скоєні бандитами розстріли, грабежі, насилля. І тоді всім ідеологам "русского мира" й виконавцям терору на Донбасі стане справді страшно. І цей момент вони віддаляють. Нелогічно вводити миротворців на Донбас, каже голова Ради Федерації РФ Валентина Матвієнко", —

Олександр НЕВЗОРОВ, російський публіцист

226 електричних автомобілів внесли в декларації українські чиновники й політики. Найбільше японських легковиків Nissan Leaf – 195. Вартість таких – від 265 тис. грн. Є 14 машин Tesla. Ціна однієї – від 1,3 млн грн

1 500 186 переселенців з окупо­ва­них районів Донбасу й анексованого Криму зареєстровані в Україні

5,86 мільярда гривень кредитів у Приватбанку визнали такими, що неможливо повернути. Кошти видали підприємствам і фізичним особам, коли банк не був державний

Знайома працювала вчителем географії у старших класах ліцею. Якось вела урок у десятикласників. Один запізнився. На зауваження послав учительку матом. Назвав її повією і порадив заткнутися, щоб не було проблем. Подруга пішла до директора, все розказала. Та покивала головою: "Батько хлопця – бізнесмен. На школу дає такі гроші, що мовчатимеш на все сказане його сином. І усміхатимешся". Товаришка написала заяву на звільнення.

Ірина Дубовицька

Перед травневими святами двоюрідна сестра з чоловіком їхали власним автомобілем до нас у гості з Москви. Українських родичів планували відвідати вперше за п'ять років. Списувався з нею у соцмережі. Сестра запитала, чи справді в нас на вулиці можуть побити за російську мову? Пожартував: "Вас взагалі можуть на кордоні затримати й посадити в тюрму як потенційних терористів". Думав, зрозуміє. А вона відключила телефон. Потім дізнався, що на півдорозі розвернули машину й поїхали додому. Спілкуватися з нами не хочуть.

Антон Радуцький

У Молдові засудили вісьмох громадян за участь у війні на Донбасі на боці бойовиків. Отримали від двох до п'яти років тюрми. Ще 25 молдаван, які воювали за терористичні ДНР і ЛНР, перебувають у міжнародному розшуку.

У православних церквах Московського патріархату закликають парафіян надсилати листи Вселенському патріарху Варфоломію з проханням не допустити створення помісної української церкви. Роздають бланки зі зразком, як заповнювати звернення.

Кістки невідомої тварини виявили будівельники в місті Калуш Івано-Франківської області під час реконструкції фонтана. Лежали на глибині 3 м. Можуть належати тварині, яка вимерла понад 10 тис. років тому.

15 млн грн цьогоріч виділять із бюджету на ремонт української станції "Академік Вернадський" в Антарктиді. Кошти на це дали вперше за 25 років.

Від 10 травня в усіх потягах Укрзалізниці півлітрова пляшка води, чашка чаю чи кави коштуватиме 8 грн. Досі за воду платили 10 грн, за чай і каву – 4 грн.

 

Кілька років тому випала з автобуса. Він раптово поїхав із відчиненими дверима. Зламала хребет. На операцію витратила 7 тисяч гривень. Півроку проходила реабілітацію. А згодом у двері подзвонили. Стояв чоловік, на вигляд років 35, назвався водієм, попросив вибачення і поклав на поріг пакет із 15 тис. грн. Розвернувся й пішов.

Юлія, 44 роки, Харків

На трасі зламався автомобіль. Викликав евакуатор. Поки чекав, біля мене зупинилася симпатична блондинка. 10 хвилин щось лагодила під капотом – і машина завелася. Узяв номер її телефону.

Віктор САМОХАТЬКО, 29 років, Полтава

Подруга два роки працювала хатньою робітницею в Італії. Пахала без вихідних, поки її чоловік сидів удома з маленькою донькою. Привезла 25 тисяч євро. Хотіла купити квартиру, аби з'їхати з гуртожитку. Але за пару днів чоловік забрав із сейфа 16 тисяч. Придбав в автосалоні новий Volkswagen. Подякував жінці за подарунок. Вона подала на розлучення.

Ірина, 33 роки

Тиждень тому підписав угоду з терапевтом. Днями отримав від неї есемеску: "Щоб ти здох, падло!" Передзвонив. Жінка вибачилася. Пояснила, що посварилася з чоловіком і повідомлення писала йому. Але переплутала номери отримувачів.

Віталій, 35 років, Київ

Зараз ви читаєте новину «У Молдові засудили вісьмох громадян за участь у війні на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути