Ексклюзиви
четвер, 03 червня 2021 09:48

Торік в Україні найчастіше підробляли 500-гривневі банкнот

П'ятниця, 21 травня, 21:39

Одесит 34-річний Віталій Свічинський бере на руки сина 5-місячного Дмитра. Цілує. У фейсбуку змінює фразу з "Діма, ми встигнемо" на "Діма, ми встигли".

За цими словами користувачі шукали групу, через яку волонтери збирали дитині гроші на найдорожчі у світі ліки Zolngesma. Коштують майже 65 мільйонів гривень. Укол зупинить спінальну м'язову атрофію, на яку хворіє хлопчик. Самостійно не може рухати ногами, руками й головою. Без лікування немовлята не доживають до 2 років.

– Ніщо не зрівняється зі щастям батьків, яким випав шанс врятувати дитину, – каже Віталій. – Фантастична команда три місяці не знала перепочинку. Люди повірили, що в нас усе вийде, й переказували гроші на лікування Діми.

До збирання коштів долучалися підприємці. Волонтери організовували аукціон побачень із відомими українцями. Серед них музиканти Андрій Хливнюк і Дмитро Шуров, учасниця "Міс Всесвіт-2021" Єлизавета Ястремська, телеведучий Майкл Щур. За право зустрітися з ними люди віддавали близько 40 тис. грн.

Збирання закрили після того, як невідомий пожертвував Свічинським майже 14 млн грн. Подружжя збирає документи для поїздки у США.

– У дитячій клініці міста Сан-Антоніо обстежать і зроблять ін'єкцію. Далі буде тримісячна реабілітація, – каже Віталій. – Мали онлайн-розмову зі спеціалістами. Ті сказали, що Діма в доброму стані для початку лікування.

Препарат Zolngesma виготовляє швейцарська компанія Novartis International. Що два тижні проводять розіграш ампули серед хворих дітей. До конкурсу допускають пацієнтів із країн, де ліки не зареєстровані. Офіційно їх використання дозволяють у США, Японії, Великій Британії, Ісландії, Бразилії, Канаді та Євросоюзі

Автор: REUTERS
  Український гурт Go_А з піснею ”Шум” посів п’яте місце з-поміж 26 конкурсантів на Євробаченні в нідерландському Роттердамі 22 травня. Набрав 364 бали – журі дали 97, глядачі – 267. Переміг італійський рок-гурт Maneskin
Український гурт Go_А з піснею ”Шум” посів п’яте місце з-поміж 26 конкурсантів на Євробаченні в нідерландському Роттердамі 22 травня. Набрав 364 бали – журі дали 97, глядачі – 267. Переміг італійський рок-гурт Maneskin

А в цей час:

Блогер 40-річний Андрій Луганський у телеграм-каналі публікує відео з вибаченнями харків'янки Євгенії Бабкової, 26 років. Перепрошує за образу українців.

– Я очень резко высказалась. Приношу искренние извинения. Поняла, что многих обидела, – каже Євгенія. – Сполна поплатилась за свои действия – уволили с работы, получила кучу негатива в комментариях. Обещаю, такое не повторится. Ценю культуру нашей страны.

Напередодні вона облаяла марш вишиванок у Харкові. Відео зняв міський блогер. Запитав у Бабкової, що думає про акцію.

– Это ужасно. Лозунг "Слава Украине – Героям слава!" – нацистский, – відповіла Євгенія. – Идут люди, которые максимум зарабатывают по 6 тысяч гривен. И вместо того чтобы работать, занимаются х..ней. Они необразованные. Лучше бы сидели дома и читали книги.

– Софіє Вікторівно, шукайте мені заміну. У понеділок напишу заяву на звільнення, – каже телефоном начальниці киянка Ірина Тимошик, 32 роки.

Працює помічником нотаріуса. Кидає роботу, щоб доглядати сина 4-річного Івана.

– У садок не прилаштували, найняли няню. Сьогодні у вайбер-групі нашого житлового комплексу виклали відео, як вона б'є малого на майданчику. Ніхто зауваження не зробив, – говорить Ірина. – Кинула все й поїхала додому. Вона сиділа на кухні й пила пиво. Вигнала її за двері. Хай подякує, що заяви в поліцію не написала. Няню знайшла через знайомих. Мала чудові рекомендації. Син на неї теж не жалівся. Тепер сама сидітиму з Іваном. Восени піде в садок. Тоді й повернуся до роботи.

Наступного дня анкета няні з'являється в агентстві з добирання персоналу. Сусіди радять Ірині написати під нею негативний відгук.

Шанс на добудову "Північного потоку-2" високий

Адміністрація президента США Джо Байдена відмовилася від санкцій проти компанії – оператора "Північного потоку-2" та її директора Матіаса Варніга. Держдепартамент запропонував запровадити обмеження стосовно чотирьох російських кораблів, що беруть участь у будівництві газопроводу до Європи в обхід України, і чотирьох пов'язаних із проєктом компаній.

Це як удар під дих. І річ не лише в тому, що шанс на добудову високий. Тривожно, що ця тема не прозвучала під час візиту Ентоні Блінкена в Україну. З партнерами так не роблять. Якщо ж тема прозвучала під час конфіденційних розмов, тоді чому це приховували від суспільства.

Криза довіри в наших відносинах із США – це найменше, що нам зараз потрібно. Російська зброя навколо кордонів України залишається, війська відведені частково, загроза не зникла.

У разі завершення "Північного потоку-2" ми втрачаємо транзитний статус. Від нас не залежатиме наявність газу в домівках громадян ЄС. Будемо важливі лише для диверсифікації постачання – щось на зразок резерву. Висновки робіть самі.

Павло КЛІМКІН, ексміністр закордонних справ України

Щоб знизити вартість бензину, треба зменшити податки

Кабмін запровадив державне регулювання роздрібних цін на бензин і дизельне пальне в Україні.

До такого вдаються, коли є загроза монополізації ринку та ризик необґрунтованого ціноутворення. В Україні є десятки брендів і ціни – від високих до мінімальних. Це конкуренція. Ніхто не розуміє, які були передумови для втручання держави.

За пів року нафта подорожчала вдвічі – із 38 до 70 доларів за барель. Звісно, вартість пального зростатиме й в Україні. Ми 80 відсотків імпортуємо. Ціни зросли пропорційно до закупівельної вартості нафтопродуктів.

Компанії думатимуть, як оптимізувати витрати і знизити собівартість пального. Преміальні мережі згортатимуть послуги. Звільнятимуть працівників.

Уряд хоче граничний рівень цін розраховувати на основі світових котирувань. Припускаю, вартість нафти сягне 100 доларів. Тоді ціна пального становитиме 33–34 гривні за літр.

Єдиний спосіб ефективно знизити вартість пального – зменшити податки. Але цього не буде. Від акцизу на пальне реалізується програма "Велике будівництво" президента.

Сергій КУЮН, директор консалтингової групи "А-95"

  ЕКСМІНІСТР ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я МАКСИМ СТЕПАНОВ НЕ ВПОРАВСЯ З ВАКЦИНАЦІЄЮ УКРАЇНЦІВ ВІД COVID-19. ВЕРХОВНА РАДА ВІДПРАВИЛА ЙОГО У ВІДСТАВКУ 18 ТРАВНЯ. ВІДОМСТВО ОЧОЛИВ ГОЛОВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР ВІКТОР ЛЯШКО. ”ЯКЩО КОРОНАВІРУСИ ПОЧУЮТЬ, ЩО ВЛАДА ЗНОВУ ОБІЦЯЄ ПРИВЕЗТИ МІЛЬЙОНИ ВАКЦИН, ЛУСНУТЬ ВІД СМІХУ”, – жартує художник ­Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
ЕКСМІНІСТР ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я МАКСИМ СТЕПАНОВ НЕ ВПОРАВСЯ З ВАКЦИНАЦІЄЮ УКРАЇНЦІВ ВІД COVID-19. ВЕРХОВНА РАДА ВІДПРАВИЛА ЙОГО У ВІДСТАВКУ 18 ТРАВНЯ. ВІДОМСТВО ОЧОЛИВ ГОЛОВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР ВІКТОР ЛЯШКО. ”ЯКЩО КОРОНАВІРУСИ ПОЧУЮТЬ, ЩО ВЛАДА ЗНОВУ ОБІЦЯЄ ПРИВЕЗТИ МІЛЬЙОНИ ВАКЦИН, ЛУСНУТЬ ВІД СМІХУ”, – жартує художник ­Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

204 кримінальні справи проти українців, які відмовилися служити в російській армії, відкрили окупанти за сім років анексії Криму. Винесли 193 обвинувальні вироки. 11 справ розглядають, каже представниця Уповноваженого з дотримання прав жителів півострова Ірина Верігіна

"Віктор Медведчук цікавий Москві лише в Україні, щоб руйнувати основи нашої державності зсередини. Путіну не потрібен ще один "збитий льотчик", який потребує дорогого утримання. Росія не піде заради нього на ескалацію. Для Кремля – це типовий зрадник своєї країни. Такі ніде не мають поваги", –

Михайло БАСАРАБ, політолог

Роками сварилися із сусідкою. Обзивала її відьмою. Все змінилося торік, коли в мене згоріла хата. Перша кинулася в полум'я рятувати нас із сином. Прихистила в себе, дала одяг і нагодувала. Зараз чекаю на другу дитину. Сусідку попрошу стати хрещеною.

Ярослава СТЕЛЬМАХ

Коли помер батько, я з братами й сестрами була на заробітках за кордоном. Ніхто не зміг приїхати на похорон. Матері допомагали чужі люди. Після такого вона заявила, що не хоче з нами спілкуватися. Не пустила в гості, коли приїхали на Великдень.

Леся ЛЕВКОВИЧ

На День вишиванки вдягнув прадідову сорочку. На вулиці підійшов чоловік: "Збираю український автентичний одяг. За скільки продасте?" Бовкнув, що за 3 тисячі доларів. Він погодився, дав візитівку. Продаж сорочки обговорю з бабою. Відмовлюся, якщо не дасть добро.

Валерій ШЕРСТЮК

Понад 16 млн українців мають закордонні біометричні паспорти. Майже 6 млн володіють внут­рішніми ID-картками, за даними Державної міграційної служби.

Укрзалізниця із сервісом Librarius запустила цифрову бібліотеку в потягах "Інтерсіті" та поїздах далекого сполучення. Наліпки с QR-кодами розклеєні у вагонах. Їх треба сканувати. Відкриється сайт із 5 тис. книжок. Третина з них безкоштовні.

Граничні торговельні націнки до середньої ціни на дизельне пальне й бензини А-92 та А-95 діятимуть до кінця карантину в Україні, за рішенням уряду. На літр дизпального надбавка має бути не вищою за 7 грн, бензину – до 5. Вартість пального щомісяця визначатиме Нафтогаз.

Торік в Україні найчастіше підробляли 500-гривневі банкноти, випущені 2006-го. І 200-гривневі зразка 2007 року, кажуть у Національному банку. На кожен мільйон купюр припадало п'ять фальшивок. В обігу було понад 558 млрд грн.

 

Подруга написала в соц­мережі, що хвора на рак і збирає гроші на операцію. Люди відгукнулися. Пізніше з'ясувалося, що вона збрехала. Дозбирувала кошти на квартиру.

Любов, 34 роки, Рівне

Доки за кордоном зароб­ляли з чоловіком на своє житло, донька жила в селі в моїх батьків. Бачилися рідко. За п'ять років купили власне помешкання. Але дитина переїжджати до нас не хоче. Просить лишити з дідом і бабою.

Марія БОГДАН, 38 років, Івано-Франківськ

У 14 років дід зловив мене з цигаркою за хатою. Випитав, у якому магазині продали сигарети, й пішов розбиратися. Дав продавчині ляпаса. За кілька років зізнався: "Це був єдиний раз у житті, коли підняв руку на жінку. Досі сором пропікає".

Віталій, 21 рік, Полтава

На весіллі брата сильно напився свідок. Замість вітання наблював на стіл з їжею. Гості пару хвилин сиділи мовчки. Потім почали розходитися. Деякі в соцмережах викладали фото й писали про найгіршу гулянку в житті.

Олександр, 29 років, Дніпро

У центрі міста підліток грав українські пісні на гітарі. Підійшла компанія й попросила російську пісню. Відмовив: "Не знаю цієї мови". Натовп був у шоці. Виявилося, музикант справді не розуміє російської. "Вивчив лише українську та англійську", пояснив.

Антон, 31 рік, Суми

Сусід побив нашого собаку. Відтоді пес його зненавидів – кілька разів кусав та ніколи не давав пройти у двір.

Олег КІНДРАТ, 43 роки, Тернопіль

Зараз ви читаєте новину «Торік в Україні найчастіше підробляли 500-гривневі банкнот». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути