вівторок, 27 серпня 2013 19:02

Тапі відсидів чотири з половиною місяці

Автор: фото: REUTERS
  Бернар Тапі після президентства в ”Олімпіку” став драматичним актором. Перший його фільм вийшов на екрани 1996-го, останній – три роки тому. Зараз Тапі 70
Бернар Тапі після президентства в ”Олімпіку” став драматичним актором. Перший його фільм вийшов на екрани 1996-го, останній – три роки тому. Зараз Тапі 70

Найвідоміший договірний матч відбувся 20 травня 1993 року у Франції

У поєдинку національного чемпіонату "Валансьєн" приймав "Олімпік" із Марселя. Гості готувалися до фінальної зустрічі Ліги чемпіонів проти італійського "Мілана" і захотіли зекономити сили перед ним. Матч "Олімпік" виграв 1:0. З таким же рахунком згодом обіграли "Мілан".

22 травня захисник "Валансьєна" Жан-Марк Глассман розповів головному тренеру ­команди Боро Приморацу про те, що на нього й партнерів вийшов Жан-Марк ­Ейделі, футболіст "Олімпіка". Мав пропозицію: платить Глассману, півзахиснику ­Хорхе Бурручазі та форварду Кристофу Роберу $40 тис. на трьох, а ті на полі "особливо не викладаються".

Глассман гроші взяв, але потім його замучила совість, і він зізнався. Почалося розслідування, 40 тис. виявили у садку будинку, де мешкала тітка Робера. Цей аргумент сторона обвинувачення використала в суді й виграла справу.

"Олімпік" зберіг за собою титул переможця Ліги чемпіонів 1992/93, але вилетів із наступного розіграшу турніру і не брав участі в матчах за суперкубок УЄФА та Міжконтинентальний кубок. Згодом виявилося, що президент клубу Бернар Тапі на підкуп суперників та арбітрів виділив $1,0 млн. Він провів у в'язниці чотири з половиною місяці. "Олімпік" перевели до нижчого дивізіону, звідки він повернувся 1996-го.

В Україні вперше офіційно визнали договірний матч у сезоні 2001/02. 19 квітня 2002 року в Борисполі місцевий "Борисфен" програв житомирському "Поліссю". Професіональна футбольна ліга підстав для обвинувачення команд у змові не знайшла. Але Контрольно-дисциплінарний комітет Федерації футболу кваліфікував поєдинок як договірний. Покарання: з "Полісся" зняли три очки, "Борисфен" очкових втрат не зазнав, але був оштрафований на $3 тис.

Ще один договірний матч відбувся у першій лізі сезону 2005/06. Львівські "Карпати" обіграли вдома "Суми" – 2:1. На останніх хвилинах матчу гості, поступаючись, випадково зрівняли рахунок. У час, що залишився, сумчани робили все, аби дати супернику забити. Обом ­командам зарахували технічну поразку й оштрафували на $5 тис.

Зараз ви читаєте новину «Тапі відсидів чотири з половиною місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути