Ексклюзиви
четвер, 16 вересня 2021 09:42

Щонайменше 44 людини стали жертвами насильницьких зникнень на території Криму

Неділя, 5 вересня, 08:45

– Ми приземлилися! Скоро побачимося, – полтавець 20-річний Олексій Вірченко телефонує матері з літака в аеропорту "Бориспіль". Повернувся з Параолімпіади, де виграв срібну медаль у запливі батерфляєм на 100 м.

Прилетіли 126 членів збірної України – спортсмени, тренери, медики. Близько години розбирають багаж та їдуть автобусами до термінала F. У залі на другому поверсі їх очікують кілька сотень людей. Аплодують, коли збірна заходить. Обіймають, дарують квіти й надувні кульки. Грає музика.

– Були батьки, дружини, друзі. Зустрічали шаленими оплесками. Не втримала сліз. Пишаюся нашою збірною і сином, – каже мати Олексія Тетяна Вірченко, 51 рік.

– Феєрична зустріч. Безліч теплих слів і позитивних емоцій, – говорить плавець 20-річний Денис Остапченко. Виграв золоту, срібну та бронзову медалі. – Для мене це перші змагання такого масштабу. Емоції було важко стримувати. Намагався їм не піддаватись і хотів показати, на що здатний. У запливі вільним стилем на 200 метрів виклався на 110 відсотків. Приплив і глянув на табло – моє прізвище було на першому місці. Не повірив і передивився результати. Потім не стримував емоцій.

Параолімпіада-2020 проходила в японському Токіо з 24 серпня по 5 вересня. Україна здобула 98 медалей: 24 золотих, 47 срібних і 27 бронзових. Посіла шосте місце в загальнокомандному заліку. Найкращим спортсменом змагання став український плавець Максим Крипак, який виграв п'ять золотих, срібну та бронзову медалі.

За золоті нагороди спортсменам виплатять по $120 тис., за срібні по $80 тис. По $55 тис. отримають бронзові призери

  Рятувальники готуються гасити пожежу в костелі Святого Миколая на вулиці Великій Васильківській у Києві 3 вересня. Спалахнуло між першим і другим поверхами. Вогонь перекинувся на дах. Вигоріло 80 ”квадратів”. Пожежа почалася через замикання, за попередніми даними. Костел відкрили 1909 року. Зараз будівлю ділять Національний будинок органної та камерної музики й парафія Святого Миколая римо-католицької церкви в Україні
Рятувальники готуються гасити пожежу в костелі Святого Миколая на вулиці Великій Васильківській у Києві 3 вересня. Спалахнуло між першим і другим поверхами. Вогонь перекинувся на дах. Вигоріло 80 ”квадратів”. Пожежа почалася через замикання, за попередніми даними. Костел відкрили 1909 року. Зараз будівлю ділять Національний будинок органної та камерної музики й парафія Святого Миколая римо-католицької церкви в Україні

А в цей час:

– Я тебе люблю, але одружуватися не готовий, – каже 32-річний Костянтин Старовойт із Житомира нареченій Катерині, 26 років. Обоє стоять у квартирі, на кухні.

Дівчина випускає на підлогу чашку з кавою.

– У нас весілля скоро. Все замовлено. Плаття купила, гостей покликала. Це ж мої колеги, родичі та друзі. Що вони скажуть? – сердиться. – Вісім років зустрічаємося, а ти оце таке надумав. Навіщо тоді освідчувався?

Костянтин не пояснює причини рішення.

– За плаття кошти поверну. А завдатки фотографу, оператору, ведучому й музикантам давав зі своєї кишені, – каже. – Можемо далі жити разом, але весілля не хочу. Родичів сам обдзвоню. Скажу, що все скасовуємо, бо в мене коронавірус.

Катерина плаче. Біжить у кімнату збирати речі. Костянтин виходить на вулицю. Повертається за годину. Вдома нікого, в шафах порожньо. На холодильнику магнітом прикріплена записка: "Ти козел!" Подаровану дівчині обручку знаходить у ванній.

– Ти чого приїхав? Звільнили чи депортували? Кажи правду! – львів'янка 56-річна Ольга Шемчук відчиняє двері квартири.

Зустрічає сина Павла, 28 років. Працює програмістом у штаті Каліфорнія, США.

– Мам, я просто скучив. Ти не рада? – говорить.

Обіймаються. Чоловік заносить у квартиру дві валізи.

– Ти не хвилюйся, але я вирішив повернутися в Україну, – каже Павло. – Після карантину з Америки багато програмістів з'їхали. Податки нереальні – по 40 відсотків зарплати щомісяця доводиться віддавати. Житло дороге. Вигідніше вдома працювати.

– Не роби дурниць! – із кімнати виходить батько. – В Україні й близько немає таких можливостей, як у Штатах.

Наступного дня Павло з батьками йде оглядати квартири в новобудові в середмісті. За двокімнатне житло готовий заплатити $60 тис.

– Відкрию згодом IT-школу, – говорить. – Уже маю пропозиції по роботі від чотирьох компаній. Їздитиму на співбесіди.

  Російська Федерація заявила, що не підтримає продовження місії ОБСЄ на російсько-українському кордоні після 30 вересня 2021 року. У Міністерстві закордонних справ України вважають, що, створюючи перешкоди роботі місії, Росія прагне продовжувати постачання зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на окуповані території України. ”Кажуть, серед західних спостерігачів конфлікту завівся кріт, якого дуже важко розпізнати”, – дивується художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Російська Федерація заявила, що не підтримає продовження місії ОБСЄ на російсько-українському кордоні після 30 вересня 2021 року. У Міністерстві закордонних справ України вважають, що, створюючи перешкоди роботі місії, Росія прагне продовжувати постачання зброї, військового обладнання, боєприпасів, регулярних військ і найманців на окуповані території України. ”Кажуть, серед західних спостерігачів конфлікту завівся кріт, якого дуже важко розпізнати”, – дивується художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Першу українську місію на Місяць здійснить 2022-го британська компанія Spacebit. Її заснував наш бізнесмен Павло Танасюк. Відправить техніку для досліджень, яку виготовили інженери або конструкторські бюро в Україні. Політ коштуватиме понад 40 млн грн.

Щонайменше 44 людини стали жертвами насильницьких зникнень на території Криму з початку анексії півострова, за даними офісу уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Доля 15 осіб невідома.

До кінця 2022-го в Україні дадуть житло всім ветеранам і сім'ям загиблих воїнів на Донбасі, які стоять у чергах на квартири. Про це заявив президент Володимир Зеленський.

До 1 вересня 2022 року українці можуть задекларувати активи, з яких не платили податків. За легалізацію статків потрібно буде віддати 5% їх вартості. 9% – за розміщені за кордоном. Закон дозволяє не декларувати квартири до 120 кв. м., будинки менші за 240 "квадратів", нежитлові забудови до 60 кв. м, заощадження до 400 тис. грн. Після завершення дії постанови держава вилучатиме приховані статки.

Із наступного року учні училищ і професійних технічних закладів отримуватимуть у 2,5 разу вищі стипендії. Для студентів вузів їх збільшать у 1,5 разу. Зараз мінімальна стипендія в училищах – 490 грн. У вищих навчальних закладах – від 980 до 1,3 тис. грн.

"Росія розпадатиметься, бо в ній живуть сотні народів, які ненавидять одне одного, Путіна й Москву. З'явиться обмежене в часі вікно можливостей. РФ буде слабка. В цей момент можемо повернути свої території. Як і Грузія з Молдовою", –

Олег СЕНЦОВ, режисер

США більше не вірять обіцянкам

Україна отримала від США на 1 вересня домашнє завдання. Тобто, замість розмовляти з американцями про нові напрямки роботи, нам нагадали про наші обіцянки минулорічної давнини.

Розмова між президентами України та США тривала 2 години. Вона була важка й непроста. Байден нагадав Зеленському про провалені реформи, загравання з Китаєм, проросійське оточення, Коломойського та Єрмака. Ці теми чітко дали сигнал, чому Україна досі не в НАТО.

Спільна політична заява США та України – зважена й у позитивній тональності для нас. У ній не було ні перемог у вигляді Плану дій щодо членства для України, ні відвертих зрад, зокрема щодо "Північного потоку-2". Водночас є багато реальних кроків – відновлення роботи Комісії зі стратегічного партнерства, військова підтримка України на 60 мільйонів доларів, ініціативи з подолання кліматичної кризи та з енергетичної безпеки України, допомога в боротьбі з Covid-19 на 12,8 мільйона доларів і тимчасово переселеним особам на 45 мільйонів доларів. І все.

Це не те, на що ми сподівалися від цієї поїздки. Американці продемонстрували, що не вірять більше обіцянкам. Вони довіряють винятково конкретним справам.

Віктор ТАРАН, політолог

1475 автомобілів викрали в Україні за шість місяців 2021-го. Це найменше за останні п'ять років, за даними сервісу Opendatabot. Торік украли 4522 машини

Із 26 працівників у нас вакцинувалися п'ятеро. На нараді решта почали питати, чи пристає до місця уколу копійка. Мовляв, маєте під шкірою намагнічений чип. Колега посміялася: "Правда. А ще вакциновані можуть не контролювати емоцій". Нам виділили окремий кабінет.

Наталія Степанюк

Насварила дочку, що не хотіла йти зі мною на день народження. Потягнула силою. На святкуванні за дітьми не дивилися. Мала впала зі сходів і зламала руку. Всі були п'яні, відвезти в лікарню не було кому. "Швидку" чекали годину. Досі соромно перед дитиною.

Христина Андрущак

Позаторік сусід купив Audi за 11 тисяч доларів. Поставив авто на ніч під деревом біля під'їзду. Під ранок почалася буря. Тополя впала на машину, зім'яла дах. Власник сидів і плакав. За кілька днів перепродав машину за 3,5 тисячі доларів. Купив "Ланос".

Віталій Єщенко

 

Донька в місті познайомилася з чоловіком із Саудівської Аравії. Засипав її компліментами: "Такої гарної жінки ніде не бачив!" Почали зустрічатися. Згодом дочка побачила в його телефоні фото іншої. Іноземець зізнався, що це його перша дружина. Запропонував стати другою. Відмовилася.

Олена Мороз, 40 років, Львів

Після перенесеного коронавірусу не можу їсти м'ясо. Тхне тухлим, не відчуваю смаку. Відібрало охоту й до хліба. Зате почала подобатися риба. Вживаю щодня тушковану у пристойних порціях. Схуд на 12 кілограмів.

Андрій, 31 рік, Київ

Мати поїхала в село на город. Казала, що на кілька годин, але вчасно не повернулася. Слухавки не брала. Сіла в машину – й по неї. Застала лежачою на землі. Її вкусила бджола – і стався анафілактичний шок. Устигла врятувати.

Галина Бойченко, 34 роки, Чернівці

Медсестрою в онкологічній лікарні змогла відпрацювати лише пів року. Звільнилася після того, як літній чоловік попросив уколоти йому якусь отруту: "Все рівно не житиму. А терпіти біль більше не можу". Проплакала з годину й написала заяву.

Валентина, 29 років, Черкаси

Дід пройшов Другу світову. Зберігав удома німецький протигаз. Показував мені малому: "Під Берліном собі забрав. Гарна штука, якісна". 2015-го родич помер. Я шукав трофей, щоб оцінити вартість. Не знайшов. Підозрюю, забрав троюрідний брат. За кілька днів після похорону він купив дорогий мотоцикл.

Іван, 37 років, Полтава

Зараз ви читаєте новину «Щонайменше 44 людини стали жертвами насильницьких зникнень на території Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути