четвер, 27 травня 2010 16:47

Що дасть об'єднання чемпіонатів України та Росії з футболу

 

26 липня 2004 року на бізнес-форумі в Ялті тодішній президент Росії Володимир Путін запропонував проводити спільний російсько-український чемпіонат з футболу. Відтоді до цієї ідеї постійно повертаються керівники футбольних клубів. У Росії її підтримує президент ЦСКА Євген Гінер, а в Україні – Рінат Ахметов та Ігор Суркіс, яким належать "Шахтар" і "Динамо". Натомість головний тренер харківського "Металіста" та збірної України Мирон Маркевич назвав такий проект нонсенсом

Що дасть Україні можливе об'єднання чемпіонатів?  


"За"

1. Підвищення спортивного рівня

Чемпіонат Росії-2010 експерти називають сірим. У поєдинках вже не грають Аршавін, Тимощук, Домінгес, Білялетдінов, Жирков. Проте клас тамтешніх лідерів ще залишається досить високим. Насамперед, це стосується "Зеніта", який очолює турнірну таблицю. Його тренує один із найцікавіших фахівців світу італієць Лучано Спалетті, а гра команди побудована навколо півзахисника збірної Португалії Данні.

Поєдинки з росіянами розширять тактичний діапазон лідерів українського футболу

Українські команди-середняки – наприклад,  "Карпати", "Таврія" - прогресують, але матчі "Динамо" чи "Шахтаря" із "Зенітом", московськими" Спартаком", "Локомотивом" або ЦСКА викликатимуть у глядачів значно більший інтерес. Подібні зустрічі розширять тактичний діапазон лідерів українського футболу. У нашому чемпіонаті їм доводиться ставити на позиційну атаку: проти "Динамо" та "Шахтаря" майже всі діють від оборони. А в поєдинках з росіянами треба буде й захищатися, що необхідно для вдалої гри в Лізі чемпіонів.


2. Збільшення прибутків

Власники українських клубів працюють у "мінус". Про доходи від продажу квитків та прав на телетрансляції вони й не мріють. Об'єднання з росіянами дозволить, якщо й не вийти в "плюс", то суттєво збільшити суто футбольні заробітки. Щоправда, для цього потрібен вітчизняний чи російський менеджер, знайомий з правилами ведення  бізнесу на пострадянському просторі та футбольною специфікою. Не обійтися й без консультанта з  успішним досвідом роботи в англійській чи німецькій лігах.

"Проти"

1. Падіння футболу в регіонах

Об'єднання допоможе чотирьом, можливо, п'яти провідним українським клубам. На інших воно вплине негативно. Якщо у Запоріжжі, Сімферополі чи Полтаві не бачитимуть "Шахтаря" та "Динамо" - на кого тоді ходити місцевим глядачам і заради чого існувати тамтешнім командам? Ситуація нагадуватиме початок 1990-х, коли в Києві, Одесі, Харкові та Донецьку уболівальники, звичні до приїздів команд з вищої ліги чемпіонату СРСР, майже не відвідували поєдинків колективів другої союзної ліги.


2. Позиція УЄФА

Європейська футбольна федерація не визнає спільних чемпіонатів.

- Усі розмови про об'єднання чемпіонатів нічого не варті, - каже нам колишній віце-президент ФІФА В'ячеслав Колосков, 68 років. - Ніхто в УЄФА цим собі голову не забиватиме – там є значно важливіші справи. Чемпіонати об'єднуються чи роз'єднуються тільки внаслідок геополітичних рішень. Наприклад, об'єдналися Східна і Західна Німеччина – зробили спільним чемпіонат, і навпаки сталося у Радянському Союзі, Югославії й Чехословаччині.

Натомість президент "Динамо" Ігор Суркіс зізнався, що його брат Григорій, керівник української футбольної федерації, керманич УЄФА Мішель Платіні та віце-президент "Шахтаря" Борис Колесніков (нині віце-прем'єр. - "Країна") обговорювали об'єднання чемпіонатів.

- Платіні нормально поставився до цієї ідеї, - зауважує 51-річний Ігор Суркіс. - Головне - визначити, за якими критеріями учасники турніру виходитимуть до єврокубків. Рейтинг УЄФА? Ми тепер на сьомому, вони на шостому місці. Хай наші команди й поставлять на шосте місце.

З Платіні треба говорити про підготовку до Євро-2012, а не про об'єднання чемпіонатів

Колосков так пояснює поведінку Платіні:

- Мішель просто вихована та дипломатична людина. Вислухав, кивнув головою, згадав про силу чемпіонату СРСР - та й усе. Реально з ним українським футбольним керівникам треба говорити про підготовку до Євро-2012, а не про об'єднання чемпіонатів.

З іншого боку, у часи економічної кризи УЄФА потребує фінансових вливань. Російські концерни, зокрема "Газпром", можуть запропонувати матеріальну підтримку для офіційних програм УЄФА в обмін на дозвіл об'єднати чемпіонати. Зрозуміло, що переговори з європейцями мають вести перші особи держав, той же Путін.

Ніхто не знає, що треба "Газпрому" - об'єднати турніри чи виграти Лігу чемпіонів. А Росії є куди вкладати гроші – країна проводитиме Олімпіаду-2014 в Сочі й претендує на організацію Кубка світу-2018.


3. Реакція українців

Більшість українців негативно сприймає курс президента Януковича на зближення з Росією. Тому ідея об'єднання чемпіонатів викличе спротив.


Луческу пропонує суперкубок


Головний тренер "Шахтаря" Мірча Луческу виступає за те, щоб українські команди частіше зустрічалися з російськими.

- Можна організувати українсько-російський суперкубок, - каже він. - Чемпіонати країни йдуть за своїм графіком, а у вільні від єврокубків тижні – по чотири найкращі клуби з кожного боку в два кола розіграють суперкубок. А об'єднати чемпіонати поки що нереально.

УЄФА не проти неофіційних турнірів. Існує скандинавська ліга з 12 командами від Швеції, Данії та Норвегії. Дев'ять команд з Естонії, Латвії та Литви грають у Балтійській лізі.


Замість "Карпат" має грати донецький "Металург"


Колишній форвард київського "Динамо" Віктор Леоненко, 40 років, вважає, що в об'єднаному турнірі могли б зіграти п'ять українських команд:

- Із "Шахтарем", "Динамо", "Металістом" та "Дніпром" - усе ясно. А п'ятими я би поставив не "Карпати", які посіли відповідне місце у останньому чемпіонаті України, а донецький "Металург". Чому? Бо команда має достатньо грошей для участі в такому турнірі та й у Донецьку більш прихильні до Росії. Крім того, там спільні бізнес-інтереси (російський "Зовнішекономбанк придбав контрольний пакет акцій "Індустріального союзу Донбасу" - спонсора "Металурга". - "Країна").

Символічна збірна об'єднаного турніру, на думку Леоненка, могла би виглядати так:

Акінфєєв (ЦСКА) – Срна ("Шахтар"), Ігнашевич (ЦСКА), Папа Гуйє ("Металіст"), Щенников (ЦСКА) – Бистров ("Зеніт"), Вукоєвіч ("Динамо"), Фернандіньйо ("Шахтар"), Данні – Лазовіч "(обидва - "Зеніт"), Веллітон ("Спартак").

Зараз ви читаєте новину «Що дасть об'єднання чемпіонатів України та Росії з футболу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути