Ексклюзиви
вівторок, 16 серпня 2016 12:56

Сім найцікавіших подій серпня

5–7 серпня

Вагітність у Середньовіччі була модною. На це були три причини. По-перше, чоловіки тоді рідко бували вдома через постійні війни. Тому намагалися за першої ж нагоди запліднити дружину. По-друге, образ Діви Марії був ідеалом матері для кожної добропорядної християнки. По-третє, потрібно було підтримувати кількість населення, бо люди постійно гинули у феодальних міжусобицях, від епідемій. У знатних родинах діти народжувалися кожні півтора-два роки. Якщо ж вагітність довго не наставала, жінки прив'язували до тіла штучні животи або ж "вмонтовували" їх в сукні. – розповідає організатор фестивалю "Ту Стань!" 35-річна Валентина Тужина.

Фестиваль середньовічної культури "Ту Стань!". Львівська обл., Сколівський р-н, с. Урич, Державний історико-культурний заповідник "Тустань"

5–7 серпня

Третє місце посів Степан Бандера у телепроекті "Великі українці" 2008 року. Набрав 261 247 голосів – 16 відсотків загальної кількості учасників опитування.

– Бандера лідирував, але в останній день за іншого кандидата з 80 телефонних номерів щохвилини надходило понад 100 есемесок. Результати голосування сфальсифікували, – згадує шеф-редактор проекту Вахтанг Кіпіані, 45 років.

У світі є шість музеїв Степана Бандери. Один із них – у Лондоні. На початку незалежності Чечні у столиці республіки Грозному була вулиця Бандери.

Фестиваль українського духу "Бандерштат". Луцьк, Іподром, Центральний парк ім. Лесі Українки

Автор: Наталя Чубенко
  Майстер вирізає з липи кобзу на фестивалі середньовічної культури ”Ту Стань!” Із 5 по 7 серпня захід проведуть водинадцяте
Майстер вирізає з липи кобзу на фестивалі середньовічної культури ”Ту Стань!” Із 5 по 7 серпня захід проведуть водинадцяте

6 серпня

22-річна офіціантка Кейлі Баркер з англійського міста Саутгемптон страждає на рідкісну фобію – боїться помідорів. Тому хоче змінити професію. Щоразу, коли Кейлі приносить відвідувачам салат із помідорами, відчуває страх. Її друзі жартують із дівчини. Якось підклали Кейлі у кишеню кілька томатів – у неї була істерика. Психіатр каже, незвична фобія Кейлі називається Lycopersicoa. На кетчуп не поширюється.

Гастрономічний фестиваль "День Помідора". Одеса, перехрестя вул. Дерибасівської та Катерининської

13–14 серпня

– 1989 року по телевізору з Чернівців транслювали фестиваль "Червона рута". Записав на магнітофон майже всі виступи, – згадує лідер гурту "Тартак" Олександр Положинський, 44 роки. – Довго потім переслуховував. Найбільше запала пісня "Суботів" гурту "Кому вниз" на слова Тараса Шевченка. Доти я був радянським хлопцем – комсомольцем, навіть комсоргом. На перших зборах в інституті, коли спитали мою думку про щойноприйнятих комсомольців, відповів: вважаю їх не достойними цього звання через слабеньке навчання і дисципліну. На мене наїхали. Почав усвідомлювати: щось у цій системі не так. Світогляд змінювався. Почало доходити: я не просто комсомолець, я – українець. І цей момент пробудження самосвідомості підсилився піснею на поезію Шевченка.

Всеукраїнський фестиваль Тараса Шевченка "Ше.Fest". Черкаська обл. Звенигородський р-н, с. Моринці

16–21 серпня

– Гончарі ніколи не були заможні. Нагрузимося з батьком посудом, ходимо по сусідніх селах. "Горщики кому?" – кричимо. Ціна: за одну посудину – дві таких же зерна. Попросиш пити – дадуть, але воду з відра обов'язково після тебе виллють. Гончарі ж працювали зі свинцем, робили поливу з нього на тарелі. Люди боялися, що від його концентрації на руках можна отруїтися. Зараз посуд розтопленим склом покривають, – розповідає 85-річний Микола Пошивайло, гончар із селища Опішня на Полтавщині.

Сорочинський ярмарок. Полтавська. обл. Миргородський р-н, с. Великі Сорочинці

20 серпня

П'ять разів програвала збірна Бразилії фінал олімпійського футбольного турніру.

"Для п'ятиразових чемпіонів світу – це ганьба. Особливо болісно сприймуть бразильці можливий провал на домашній Олімпіаді – після поразки 1:7 позаторік від німців у півфіналі Кубка світу. Він також проходив у Бразилії. "Торсіду" краще не дратувати", – пише блогер Денис Гусак, 35 років.

"Торсіда" – так називають активних уболівальників. Уперше це португальське слово з'явилося наприкінці ХIX століття. Тоді футбол у країні тільки набирав обертів. Якось журналіст у репортажі згадав уболівальницю, яка м'яла рукавички, переживаючи за улюблену команду. Дієслово torcer, що й означає "жмакати", швидко поширилось.

Фінал футбольного турніру XXXI літніх Олімпійських ігор. Бразилія, Ріо-де-Жанейро, стадіон "Маракана"

24–28 серпня

Зустрічаються двоє українців, один другому каже:

– Куме, я позавчора прокидаюсь вдосвіта, а на моєму ставку москаль рибу ловить. Ну, я його з гвинтівки ба-бах, і вбив.

– Добре зробили, куме.

– А вчора прокидаюсь, а там уже два москалі. Ну, я їх з автомата бах-бах, і вбив.

– Добре зробили, куме.

– А сьогодні весь ставок москалі обсіли і всі мою рибу ловлять. Я їх усіх із кулемета розстріляв.

– Та ви куме брешете.

– Брешу, але як би гарно було.

Міжнародний фольклорний фестиваль "Етновир" до Дня Незалежності України. Львів, площа Ринок

Зараз ви читаєте новину «Сім найцікавіших подій серпня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути