Ексклюзиви
середа, 05 грудня 2018 15:10

Серед історичних постатей українцям найбільше імпонує гетьман Богдан Хмельницький

Неділя, 25 листопада, 21:20

Російські спецназівці штурмують український катер "Бердянськ" у Керченській протоці. Із військового корабля "Ізумруд" гарматою стріляють у моторний відсік. Висаджуються на борт.

Захоплюють наш артилерійський катер "Нікополь" і буксир "Яни Капу". Затримують 23 українських моряків. Шестеро отримують поранення. 24-річного Андрія Артеменка, Василя Сороку, 26 років, і 20-річного Андрія Вейдера росіяни доправляють у лікарню анексованої Керчі в Криму. Інших трьох везуть на допит. Імен не розголошують.

Українські судна вранці йшли Керченською протокою з Одеси до Бердянська Запорізької області. Їх оточили вісім російських кораблів. Сторожовий "Дон" пішов на таран буксира. Пошкодив двигун. Сам отримав пробоїну.

Затримані кораблі росіяни потягли до керченського порту. Туди ж доправили й інших моряків.

– На військово-морську базу у Бердянську до цього вже припливли судна "Донбас" та "Кременець". По них росіяни не стріляли, – говорить військовий експерт Ігор Романенко, 65 років. – Цього ж разу Путін вирішив показати рішучість. Ситуація жахлива. Але маємо її використати – спонукати міжнародну спільноту на нові санкції проти РФ.

Стріляли, бо українські кораблі зайшли в наші територіальні води, заявили в російському міністерстві закордонних справ.

Кораблі обох країн мають право вільно плавати Азовським морем і Керченською протокою, за договором між Україною і Росією від 2003 року

  ”Чорна п’ятниця” пройшла в Україні вшосте поспіль. Торговельні мережі 23 листопада пропонували знижки на товари до 70%. Щороку на акцію реагують все більше споживачів.  ”У ”чорну п’ятницю” кишені покупців перетворюються на чорні діри”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
”Чорна п’ятниця” пройшла в Україні вшосте поспіль. Торговельні мережі 23 листопада пропонували знижки на товари до 70%. Щороку на акцію реагують все більше споживачів. ”У ”чорну п’ятницю” кишені покупців перетворюються на чорні діри”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

А в цей час:

– Добре, що тільки губи порізав. Якби ковтнув, то вже в лікарню везли б, – киянин 31-річний Сергій Дідченко прикладає вату зі спиртом до рота. З губ тече кров.

Купив 300 г салату "шуба" в магазині біля дому в Оболонському районі. Усередині страви був осколок. Коли їв, порізав ним піднебіння й губи.

– Відчув різкий біль. Спершу думав, прикусив язика. Але пішла кров. Зубами намацав щось тверде. То був шматочок скла, – розповідає Сергій. – Як він опинився у салаті, не розумію. Купую їжу в магазині десь останні півроку. Ніколи подібного не було. Добре, що відбувся подряпинами. За день-два заживе. Але всього трясе: могла бути трагедія.

Сергій іде з чеком та осколком до магазину. Продавець просить вибачення, але повернути кошти відмовляється. Звертайтеся до постачальника товару чи директора магазину, каже.

Харків'янка Ольга Кононенко, 28 років, виливає в рукомийник віскі, яке купила на курорті в єгипетському Шарм-ель-Шейху. Алкоголь виявився розведений.

– На смак – наче міцний чай, – говорить Ольга. – Відпочивала в Єгипті 10 днів. Все було чудово. На згадку вирішила купити місцевого віскі. На ринку продавець так настирно рекламував свій алкоголь, що не втрималася. Взяла півлітрову пляшку за 9 доларів. Пластикова, але з акцизною маркою. Сьогодні запросила додому подругу з хлопцем. Хотіли зняти пробу з напою. Я спробувала – і сиджу в шоці, а друзі засміялися. Пішли в магазин по коньяк.

У мій день народження вранці дзвонить найкраща подруга. Просить терміново до неї приїхати, бо посварилася з чоловіком і хоче накласти на себе руки. Я кидаю все і мчу до неї через півміста. Забігаю у квартиру, а там – повно людей, величезний торт, шампанське. Підходить подруга: "Зі святом! Вибач, що розіграла. Але по-іншому ти не приїхала б". Дала їй ляпаса.

Валентина ДАШУТІНА

16-річним гостював у діда в селі. Він працював на фермі сторожем. Коли пішов на нічну зміну, я вигнав із гаража його машину і з другом поїхали кататися. На греблі об'їжджав яму, не втримав кермо і покотилися у воду. Авто стало тонути моментально. Дверцята заклинило. Вибралися через бокові вікна, які були відкриті. Вранці машину зі ставка діставали трактором.

Олег МАЛЬЧЕНКО

"Україні ніхто не заважає, крім самої України. Так само, як ніхто не заважав Польщі у 1990-х. Вони виконали свою домашню роботу і провели реформи. А ми – ні. Не перебудували ущербну економіку. І тепер бідні. Продовжуємо жалітися, що нам хтось заважає. Замість почати змінюватись", –

Сергій ФУРСА, інвестиційний банкір

Найчастіше підроблюють купюри номіналом 500, 100 і 50 грн, кажуть у Національному банку.

Серед історичних постатей українцям найбільше імпонує гетьман Богдан Хмельницький. Ним захоп­люються 73% громадян. На 5% менше шанувальників у голови Центральної Ради Михайла Грушевського. На третьому місці – гетьман Іван Мазепа. Він зібрав 53% голосів. Це результати опитування соціологічної групи "Рейтинг".

Близько 1,0 трлн грн потрібно на ремонт усіх доріг в країні, каже радник голови Укравтодору Олександр Кава. Цьогоріч на це витратили 47 млрд грн. Наступного року піде 56 млрд.

На підключення сільських шкіл до інтернету, їх модернізацію і закупівлю автобусів для учнів наступного року з держбюджету виділять 3 млрд грн.

4682 грн на ліки та лікування за рік у середньому витрачає кожен українець.

Документальна стрічка "Переломний момент" увійшла в перелік претендентів на премію "Оскар" – найпрестижнішу нагороду в кінематографі США – у номінації "Найкращий документальний фільм". Розповідає про Революцію гідності та російську агресію в Криму й на Донбасі. Фільм створений у співавторстві українського режисера Олеся Саніна й американця Марка Харріса.

 

Прабаба пережила Голодомор. Тому все життя з будь-якими стравами їла хліб – із морозивом, тортом, кавунами, варениками. Перед смертю позаторік попросила покласти їй хлібину у труну. Боялася на тому світі залишитися без їжі.

Леонід, 32 роки, Полтава

Чоловікові сама зробила пропозицію. Зустрічалися півтора року, а він соромився освідчитися. Хоча від спільних друзів знала, що хоче. Але боїться відмови. Ввечері стала перед ним на коліно й запропонувала руку і серце. Почервонів, а потім засміялися. Разом уже 12-й рік.

Марина, 38 років, Харків

Слабке місце Кремля – активи російської еліти за кордоном

Не важливо, хто керуватиме українською переговорною групою в Мінську. Цей формат неефективний. Це кремлівський маневр для затягування часу. Один з інструментів гібридної агресії Росії. Москву задовольняє відсутність результату.

Ефективною протидією РФ може бути лише посилення міжнародних санкцій. Путін не піде на компроміс. Його мета – панування над Україною і Заходом. Закордонні спецслужби й аналітики добре розуміють найслабше місце Кремля. Це активи російської еліти за кордоном, критична залежність від західних фінансових запозичень і технологій. Також для РФ важливе постачання газу й нафти в Європу. Треба тиснути на ці ахіл­лесові п'яти Москви.

Михайло БАСАРАБ, політолог

Зараз ви читаєте новину «Серед історичних постатей українцям найбільше імпонує гетьман Богдан Хмельницький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути