четвер, 11 серпня 2011 15:31

Рок-фестиваль "Захід", 19-21 серпня

Село Родатичі Городоцького району Львівської області

На фестивалі "Захід" гратимуть "Мертвий півень", Ot Vinta, "Фліт", "Гуцул Каліпсо", "Тhe ВЙО" та інші. Переважають рок-гурти із Західної України: Львова, Тернополя, Івано-Франківська, Рівного та Луцька. Ми запитали молодих рокерів, чи можна вважати їхнє місто рок-столицею України.

- У Львові кожен другий - музикант. Але тусовка досить гнила. Музиканти поділені на якісь клани й займаються торговими штуками. Усім кісточки перемивають. Це - не рок, а гівно. Рок має бути дружній. Те, що Львів називають столицею української рок-культури, - стереотип. Є купа фестивалів, але толку? Після "Братів Гадюкіних" та "Океану Ельзи", які, напевно, вже давно не називають себе львівськими гуртами, ніяка зірка так і не спалахнула. Нема жодного такого рок-клубу, як колись "Лялька" - там була більш богемна ситуація.

Вокаліст рок-гурту "К 402" Сергій СЛУЧАК, 26 років, Львів

- Як закрили "Яму", у Рівному нема де виступати. Хіба гурт "Мерва" на репетиційній базі на заводі робить концерти. Телебачення годує нас Іво Бобулом і Павлом Зібровим, "M1" підсовує попсу. Це - як дешева столовка без вибору. Ти мусиш їсти борщ, хоч знаєш, що у ньому обстрижені нігті повара плавають. Зате є вибір рок-команд. Хочеш інді - знайдемо 10 гуртів, хочеш панк - на тобі п'ять панк-гуртів. Хард-рок, поп-рок, готика чи жорсткий метал - усе є. Але подібне є в кожному місті. Щоб претендувати на столицю рок-музики, потрібно говорити про ексклюзивні гурти. У Рівному є "Мерва". Є Ot Vinta. Тому для тих, хто тут живе, Рівне - столиця рок-музики.

Вокаліст рок-гурту "Ворст" М'ЯЧИК, 26 років, Рівне

У Луцьку є свої фестивалі - "Форпост" і "Бандерштат". Майданчик "Форпосту" дозволяє вмістити 100 глядачів, а приходить 300. У Луцьку крута атмосфера. Коли в Рівному на концерт приходять 30-40 людей, то в нас на тих самих виконавців - у 10 разів більше. Гурти-початківці дуже високого рівня. "Ріплей" поїздили по фестивалях і тепер їх називають українськими Paramore. Хлопці з гурту "Ювелір" грають реально на рівні "Океану Ельзи".

Вокаліст гурту "Фіолет" Сергій МАРТИНЮК, 23 роки, Луцьк

Франківськ - це рок-столиця України. Безперечно. Ми займаємо друге місце після Києва, за кількістю музичних гуртів. У нас по два-три рок-концерти на місяць, а часом - і кілька на тиждень. Бувало й більше, та "Химеру" закрили. Тепер великі концерти тільки в пабі "Панорама". "Фліт", "Карна", "Пан Пупець" - це франківські виконавці, яких знають по всій Україні, а "Перкалабу" - також у Польщі й Росії.

Вокаліст ска-панк гурту "КоляSKA" Юрко ШАЦЬКИЙ, 23 роки, Івано-Франківськ

- Із рок-культурою в Тернополі все позитивно. Якщо за день зі свого вікна на райончику не побачу п'ятьох-шістьох пацанчиків із гітарками чи тарілками - день не зараховується. Усі хочуть грати, купа репетиційних баз. У інших містах - вузьконаправлено по стилю: у Львові - нью-метал, в якомусь іншому - поп-рок. А в Тернополі завжди різнобарв'я: нью-метал, фанк, ска, поп-рок, блюз. У місті чотири-п'ять клубів, де на тиждень у кожному по три-чотири концерти. Щомісяця проводився фестиваль "Висадка", куди зі всієї України групи подавали заявки. Зараз там якісь проблеми з місцем проведення. А до того всі Тернопіль називали столицею рок-музики. Був також грандіозний фестиваль "Нівроку". І тернопільські гурти не тільки грають, а пробиваються на велику сцену. Згадати хоча б "C.К.А.Й.", "Холодне сонце" і, будьмо скромні, Los Colorados.

Гітарист гурту Los Colorados Ростислав ФУК, 28 років, Тернопіль

Зараз ви читаєте новину «Рок-фестиваль "Захід", 19-21 серпня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути