середа, 30 січня 2019 09:32

"Реал" потребує кардинальної зміни складу

Іспанський "Реал" із Мадрида – переможець трьох останніх турнірів Ліги чемпіонів з футболу. Команду тренував Зінедін Зідан. Влітку він залишив клуб. На його місце призначили Хулена Лопетегі, колишнього наставника збірної Іспанії. Він провалився: працював три місяці. Результати не покращилися і з наступником – Сантьяго Соларі. Команда не має шансів виграти чемпіонат Іспанії – йде на четвертому місці. У Лізі чемпіонів імовірний виліт навіть від нідерландського "Аяксу" в 1/8 фіналу.

Причини проблем "Реала" аналізує 48-річний Андрій ШАХОВ, заступник головного редактора журналу "Футбол"

Автор: REUTERS
  Флорентіно Перес –  президент іспанського ”Реала”. Вперше очолив клуб 2000-го. Виграв Лігу чемпіонів – 2002, за чотири роки пішов у відставку. 2009 року повернувся. ”Реал” за цей період переміг у Лізі чемпіонів чотири рази – 2014, 2016,  2017, 2018
Флорентіно Перес – президент іспанського ”Реала”. Вперше очолив клуб 2000-го. Виграв Лігу чемпіонів – 2002, за чотири роки пішов у відставку. 2009 року повернувся. ”Реал” за цей період переміг у Лізі чемпіонів чотири рази – 2014, 2016, 2017, 2018

Чому призначення Соларі не покращило ситуацію?

– Він недостатньо кваліфікований і досвідчений тренер, щоб працювати в такому клубі. Зідан також не мав досвіду, але в нього була харизма. До того ж Соларі потрапив у "Реал" у несприятливий момент. Команда втратила беззаперечного лідера – Роналду, потребує зміни поколінь.

Що не вдалося Лопетегі?

– Та ж проблема, що й у Соларі. Лопетегі прекрасно показав себе в молодіжній і національній збірних Іспанії, прищепив їм красивий видовищний футбол. Але тренер збірної і тренер клубу – різні професії. Це доводять приклади Хулена Лопетегі або Олега Блохіна. Одна річ – коли ти бачиш гравців півтора тижні перед відбірними матчами. І зовсім інша, коли працю­єш із ними весь рік і ставиш гру топ-команди. Лопетегі непогано попрацював в іспанському "Райо Вальєкано", але провалився в португальському "Порту". А Кубок світу-2018 показав, що всі навчилися грати проти тотального контролю м'яча.

У Лопетегі не було плану "Б". ­Команда з перших секунд контролювала м'яч і нічого не змінювала під час зустрічі.

Я завжди був прихильником вертикального футболу – швидкого і силового, яким славився старий "Реал". Але клуб Лопетегі став більшою мірою "Барселоною", ніж сама "Барселона".

Проблеми "Реала" – суто тренерські? Чи це недопрацювання президента Флорентіно Переса, який провалив трансферну політику влітку, хоча команда-переможець, як ніколи, потребує оновлення?

– І одне, й друге. Та передусім це прокол Переса. Зрештою, це він прийняв дивне рішення з призначенням Лопетегі, причому оголосив про це перед стартом Кубка світу (тренер мав везти на нього збірну Іспанії. – Країна). А найстрашніше: Перес не подбав про заміну ­Роналду. Продати гравця, який забиває по півсотні м'ячів за сезон, і купити двох воротарів, запасного правого захисника і повернути форварда- вихованця клубу – нелогічно.

Чи можливе повернення Зідана?

– У своїй кар'єрі він ніколи не повертався на попереднє місце роботи. Кажуть про його розбіжності з Пересом. Зідан наполягав на продажу Бейла і збереженні Роналду. Перес вчинив навпаки. Цілком можливо – зробив це під впливом двох м'ячів валлійця у київському фіналі Ліги чемпіонів (Гарет Бейл у матчі "Реала" проти "Ліверпуля" забив два із трьох голів. – Країна).

Чи можливо, що влітку команду прийме Жозе Моуріньйо – її колишній тренер?

– Так. Його не хочуть гравці, особливо – ветерани на чолі з капітаном команди Серхіо Рамосом. Португалець залишив після себе в "Реалі" низку скандалів і конфліктів, посварився майже з усіма лідерами. Але в нього продовжує вірити Перес. Так, із "Манчестер Юнайтед" він здобув три трофеї, але серед них немає ні чемпіонства, ні Ліги чемпіонів. Більше того, у цих турнірах МЮ виступав невдало.

Зате додалося конфліктів. Погба, Шоу, Алексіс Санчес та інші вимагали від керівництва "Юнайтед" відставки тренера. Інакше погрожували піти. Моуріньйо бив пляшки, обливав оператора, лаявся, не забуваючи вихваляти свою велич, і робив те, чого раніше не дозволяв ніколи – публічно поливав брудом підопічних.

Моуріньо як тренер вичерпався.

Максиміліано Аллегрі та Мауріціо Почеттіно – оптимальні кандидати влітку?

– Це сильні тренери. Але не оптимальні. Я хотів би бачити Юргена Клоппа, але це зараз неможливо – він у "Ліверпулі" на своєму місці.

Якою має бути трансферна політика – масштабна заміна складу?

– Згадайте "Динамо" Лобановського. Навіть великих команд вистачало на два-три сезони. "Реал" фактично одним складом, без топ-новачків, виграв три Ліги чемпіонів поспіль. Команда витиснула із себе все. Потрібна свіжа кров.

Взимку можливе тільки точкове посилення, а вже влітку – кардинальні зміни. Для порятунку сезону "Реалу" просто зараз потрібен забивний форвард.

Очевидно, клуб повернеться до варіанта з придбанням Едена Азара, посилить центри оборони. Має бути цікаво. Якби не одне "але". У Мадриді стурбовані реконструкцією, розширенням і повним перекриттям "Сантьяго Бернабеу" (футбольний стадіон у Мадриді, другий за місткістю в Іспанії, може прийняти 81044 глядачів, домашня арена футбольного клубу "Реал". – Країна). А на це піде з півмільярда євро. Та й відвідуваність матчів скоротиться через перекриття трибун. Тож є побою­вання, що "Реалу" буде не до крутих новачків.

Які перспективи "Реала" в поточному розіграші Ліги чемпіонів?

– Не бачу його серед учасників фінального матчу.

2006-го Перес пішов у відставку. Чи можливе повторення такого кроку?

– Хоч Перес і помилився влітку, я вважаю його найкращим президентом футбольного клубу. Він розуміє проблеми і знає, як їх вирішити.

Зараз ви читаєте новину «"Реал" потребує кардинальної зміни складу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути