середа, 02 грудня 2009 11:46

"Захаров віддає перевагу агресивному хокею"

Автор: фото: Павло Кубанов
 

Українська національна команда з хокею 6-7 листопада мала проводити товариські матчі з поляками. Але через епідемію грипу і нестачу готових до ігор хокеїстів їх скасували.

Це мали бути перші поєдинки під керівництвом нового тренера - на початку жовтня збірну очолив білоруський фахівець Михайло Захаров, 47 років. Одночасно він працює головним тренером мінської "Юності" - клубу білоруської екстраліги, в якій виступає також київський "Сокіл".

Захаров - перший за часів незалежності іноземний тренер збірної України. Він зробив хокей національним видом спорту в Білорусі. Його порівнюють із Валерієм Лобановським. У 2004-2005 роках Михайло Захаров керував збірною своєї країни, але не зміг вивести її на Олімпіаду.

Українські хокеїсти лише раз грали на найпрестижніших іграх планети - 2002-го. Тоді командою керував Анатолій Богданов, 62 роки.

Вас здивувало призначення Захарова?

- Анітрохи. Інших кандидатів не було. Для того щоб бодай конкурс провести.

Казали, що збірну міг очолити тренер молодіжної команди Росії Володимир Плющев або Майк Крушельницький - канадець українського походження, який керує підмосковним "Витязем".

- Плющев, мабуть, і гадки не мав, що ходить у кандидатах. Позаторік були чутки про фіна Гейкіля і канадця Кінґа. З першим я розмовляв - він навіть не знав про свою кандидатуру. Кінґ, думаю, також.

Плющев і Крушельницький працюють у Росії, тож вони не матимуть можливості суміщати посади. Білорусь дозволила бути сумісником Захарову, тому його й поставили.

Два роки тому Володимир Голубович одночасно очолював латвійський "Металургс" і збірну України. Доброго результату це не дало. Чому керівники вітчизняного хокею знову пішли на експеримент із сумісництвом?

- Через обмеженість вибору. Михайло Захаров - тренер досвідчений. Погано лише, що він не зможе стежити за хокеїстами "Сокола" часто, адже матчі білоруської екстраліги проводять за один день.

Який стиль гри прищеплюватиме нашій збірній новий тренер?

- Захаров віддає перевагу агресивному хокею. Не те що комбінаційному, а саме силовому, активнішому, ніж у Сеуканда. Той будував гру в очікуванні помилок суперника, а Захаров, вочевидь, спонукатиме суперника до них.

За попереднього тренера Олександра Сеуканда збірна погано реалізовувала більшість?

- Можливо, Захаров створюватиме спеціальні бригади. Погано, що його не призначили ще в липні - тоді він узяв би до "Юності" кілька наших хокеїстів і створив би українську п"ятірку.

Молоді отримають шанс?

- На перший збір Захаров викликав 47 хокеїстів. Тут ще проблема у зборах - етапи "Єврочеленджу" скасовані, а лютневу Олімпіаду Україна пропускає. Часу обмаль. Але виходити до групи "А" треба. Ми й так підірвали свою репутацію.

Чи можливе проведення в Україні повноцінного національного чемпіонату?

- Ні. Немає ковзанок. А ті, що відкрилися - простоюють, як у Калуші на Франківщині. А ще - не працюють дитячо-юнацькі спортивні школи. Звідки брати молодих гравців? Жоден бізнесмен зі здоровим глуздом не стане вкладати кошти в хокей. Тільки добровільно-примусовим шляхом, як у Білорусі. Лукашенко зобов"язує, і це дає результат. А в нас щойно Брезвін перестав керувати податковою, як усе почало розвалюватися (президент Федерації хокею Анатолій Брезвін у 2006-2007 роках був головою Державної податкової адміністрації. - "Країна"). Білорусь тим часом прийматиме чемпіонат світу-2014.

З вами контактують керівники вітчизняного хокею?

- Ні. Я нікому не потрібен.


Гравцям "Сокола" три місяці не платять зарплати


Лідер українського хокею "Сокіл" нещодавно добирався на матч чемпіонату в Білорусі орендованим автобусом, бо власний поламався. "Столичною" команду тепер назвати складно - домашні матчі вона проводить не в Палаці спорту, а під Києвом, у Броварах.

- На виїзді виступаємо успішніше, - розповідає головний тренер "Сокола" Олександр Сеуканд, 58 років. - Бо в гостьових матчах маємо кращі умови для підготовки, ніж у Броварах. Доки не було льоду в київському спорткомплексі "Авангард", хокеїстам ніде було тренуватися. А коли з"явився, то зникла гаряча вода. Після тренування брудні хокеїсти сідають у машини або йдуть під холодний душ. Є проблеми і з харчуванням. Наші спортсмени централізовано їдять у день матчу лише раз. У білоруських клубах подібних проблем не існує.

3-годинна оренда льодової арени в Броварах коштує 100 тис. грн. Кажуть, що домашні матчі "Сокіл" проводитиме в Гомелі.

- Якщо до цього дійде, команду одразу треба закривати, - каже Сеуканд. - Я запропонував грати в Броварах о 13.00 навіть у робочі дні. Тоді оренда вдвічі дешевша.

"Сокіл" фінансує компанія "Індустріальний союз Донбасу". Їй також належить футбольний клуб "Металург" із Донецька. Зарплати його футболістів утричі більші, а ще - хокеїстам уже три місяці не виплачують заробленого. Захисники Олег Благой, Дмитро Толкунов, форварди Роман Благой, Артем Гніденко та Сергій Харченко перейшли до інших клубів, а Сергій Климентьєв розглядає запрошення "Витязя" з підмосковного Чехова.


У рейтингу ми сімнадцяті


17-ту сходинку в рейтингу Міжнародної хокейної федерації посідає українська збірна. У вітчизняному чемпіонаті виступають 702 спортсмени, з якими працюють 16 тренерів.

У країні діють 13 ковзанок - три в Києві, дві в Харкові та по одній у Донецьку,  Херсоні, Калуші, Маріуполі, Одесі, Сімферополі, Львові, Івано-Франківську. У вищій лізі чемпіонату України грають шість команд.

У сусідній Білорусі - 960 професійних хокеїстів та 15 ковзанок. Хоч населення - у 4,5 раз менше, ніж в Україні. У відкритому чемпіонаті Білорусі - 14 учасників: 11 місцевих команд, дві латвійські та українська.

В Україні зареєстровано 12 хокейних шкіл. У них займаються 3522 хокеїсти віком від 7 до 18 років. Найбільше - у київських "Соколі" та "Крижинці" - 700 людей на двох. Найменше у Львові, у відділенні хокею при інституті фізкультури - півсотні учнів.

У Білорусі в 10 дитячо-юнацьких школах займаються 2200 учнів.


П"ятірка кращих


Руслан Федотенко, 30 років, крайній форвард. Вихованець київської хокейної школи, в 16 років поїхав грати до Фінляндії, а в жовтні 2000-го дебютував за "Філадельфію" в північноамериканській хокейній лізі - НХЛ. Дворазовий володар Кубку Стенлі у складі "Тампи" та "Піттсбурга".

Олексій Понікаровський, 29 років, крайній форвард. 1998-го задрафтований клубом НХЛ "Торонто", але опинився в ньому протягом сезону 2000/2001 після виступів за московські "Крылья Советов" та "Динамо".

Вадим Шахрайчук, 35 років, центрофорвард, переможець Євроліги, дворазовий чемпіон Росії у складі ярославського "Торпедо" та московського "Динамо", володар Кубку чемпіонів-2006. Улітку перейшов до київського "Сокола".

Сергій Климентьєв, 34 роки, захисник. 1994-го був задрафтований клубом НХЛ "Баффало". Але в найсильнішій лізі світу так і не пограв, обмежившись виступами в нижчому дивізіоні. 2000-го переїхав у Росію. Упродовж сезону 2005/2006 став чемпіоном країни у складі казанського "Ак Барс". Влітку перейшов до київського "Сокола".

Ігор Карпенко, 33 роки, воротар. 1995-го потрапив на драфт НХЛ. Обраний "Анахаймом". Виступав за клуби нижчих американських ліг, потім у складі магнітогорського "Металурга" став чемпіоном Росії-2000 та переможцем Євроліги-2001. З літа виступає за київський "Сокіл".


Собченко вибрав Росію


Данило Собченко, 18 років, крайній нападаючий. Вихованець київської хокейної школи, виступає за ярославський "Локомотив". Відмовився від запрошення тренерського штабу збірної України на користь російської. Туди його, щоправда, поки що не кличуть.

Також Україна може втратити 20-річного голкіпера Сергія Гайдученка, одноклубника Собченка.

22-річний форвард Єгор Єгоров і захисник Андрій Лупандін, 30 років, виступають за "Гродно". Обидва отримали білоруський паспорт, щоб їх не вважали легіонерами.

Олімпійський чемпіон-1992, киянин Олексій Житник, 37 років, виступає за збірну Росії. Ще один захисник, володар Кубку Стенлі-2006 Антон Бабчук - також. Змінили громадянство з українського на російське форварди 


Найпомітніші успіхи українців


2002 рік - національна збірна взяла участь в Олімпійських іграх і посіла дев"яте місце на чемпіонаті світу

1999 - "Сокіл" стає чемпіоном Східноєвропейської хокейної ліги. У турнірі брали участь українські, білоруські, литовські та латвійські команди

1985 - "Сокіл" виграв бронзові медалі першості СРСР

Зараз ви читаєте новину «"Захаров віддає перевагу агресивному хокею"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути