Ексклюзиви
четвер, 02 вересня 2010 12:59

"У Газзаєва тільки троє футболістів, здатних вирішувати завдання в Лізі чемпіонів"

 

Київське "Динамо" вчетверте за свою історію не змогло пробитися до групового етапу Ліги чемпіонів - турніру, заснованого в сезоні 1991/92. Шлях найтитулованішому вітчизняному клубу 1993-го перетнула іспанська "Барселона". За три роки - австрійський "Рапід". 2005-го - швейцарський "Тун". А тиждень тому динамівці не змогли подолати нідерландський "Аякс".

Торік наприкінці травня на посаду головного тренера киян був запрошений Валерій Газзаєв. Він чотири рази перемагав у чемпіонаті Росії - із владикавказькою "Аланією" (1995) та з московським ЦСКА (2003, 2005, 2006). Під його керівництвом п"ять років тому армійський клуб здобув Кубок УЄФА.

За сезон роботи в Києві Газзаєв виграв один трофей - Суперкубок України. Динамівці, як тодішні чемпіони країни, перемогли полтавську "Ворсклу" - у серії пенальті.

Після цього підопічні Валерія Газзаєва посіли останнє місце в груповому турнірі Ліги чемпіонів. Навесні, маючи п"ять потенційних очок переваги від донецького "Шахтаря", втратили їх. Програли головному конкурентові вирішальну зустріч сезону. За півроку до того гірники вибили динамівців із Кубка України.

Газзаєв має контракт із "Динамо" до літа 2012-го. Президент клуба Ігор Суркіс після поразки в Амстердамі заявив, що тренер залишається. Такий самий намір має й Газзаєв, хоча його запрошують московські "Локомотив" та "Динамо".

Звичайно, більшість уболівальників вимагають його відставки. Але Суркіса також можна зрозуміти. Справа не в тому, що достроковий розрив контракту обійдеться київській команді у $3 млн. За неофіційною інформацією, саме така сума фігурує в якості компенсації тренерові. Головне - Валерію Газзаєву важко знайти заміну. Власник "Динамо" вже вдосталь зазнавав невдач із доморослими фахівцями, а запросити кваліфікованого тренера із Західної Європи в нього не виходить.

Суркіс вимушений довіряти Газзаєву, хоча ставлення до тренера в нього прохолодне. Зазвичай Ігор Михайлович відвідував передсезонні контрольні матчі клуба, але цього літа на них не приїхав. Крім того, президент публічно не погоджувався з тренером, коли той пояснював невдалий виступ у чемпіонаті України роботою арбітрів.

Достроковий розрив контракту обійдеться "Динамо" в три мільйони доларів. За неофіційною інформацією, саме така сума фігурує в якості компенсації тренерові

На користь Газзаєва свідчать його успіхи з ЦСКА і той факт, що вони прийшли на третій рік роботи. Йому потрібен час, щоб поставити гру й знайти оптимальний варіант складу команди.  Поламав багато чого з того, що створив його попередник Сьомін. Бо сповідує іншу модель гри - із гострими флангами, різкими передачами та пресингом. У цьому нагадує Валерія Лобановського.

Флангові захисники в командах Валерія Газзаєва завжди допомагають атаці. Такими в ЦСКА були Чіді Одіа та Юрій Жирков. Тому цілком природньо, що замість Бетао на правому фланзі "Динамо" діє більше схильний до атаки Даніло Сілва, а місце лівого захисника застовпив за собою Маграо.

Прийнято вважати, що Газзаєв не довіряє гравцям з яскраво вираженими диригентськими  здібностями. Але в збірній Росії він ставив на Лоськова, а в ЦСКА - на Карвальйо. У той же час постачальники м"ячів не звільнялися від роботи у відборі. Тому відмова від слабкого в цьому компоненті Алієва виглядала цілком доречною. Тим паче, що прогресує значно більш різноплановий Роман Єрьоменко.

На флангах Валерій Георгійович робить ставку на Олега Гусєва та Андрія Ярмоленка. Хороші шанси розкритися в атакувального півзахисника Дениса Гармаша, якого можна порівняти з армійцем Аланом Дзагоєвим.

Найбільше питань до лінії атаки. Газзаєву потрібен різносторонній форвард - рухливий, технічний, який вривається у відкриті зони, звільняє їх для партнерів і при цьому забиває. У "Динамо" такого немає. Андрієві Шевченку вже не вистачає швидкості. Артем Мілевський також ніколи нею не відзначався. Тренер намагається вирішити проблему за допомогою  бразильців, бо має успішний досвід співпраці з Вагнером Лав. Але Андре й Гільєрме поки що не розкрилися.

- Головна проблема Валерія Георгійовича в тому, що в команді тільки троє виконавців, здатних вирішувати завдання в Лізі чемпіонів - Шовковський, Вукоєвич та Шевченко, - вважає заслужений тренер України Сергій Морозов, 60 років. - Усі інші губляться навіть у поєдинках чемпіонату України. Тому динамівці за грою і не переважають, наприклад, "Дніпро" та "Металіст". Нинішньому складу киян бракує ігрового інтелекту, нестандартних ходів.





Андре має витіснити Шевченка


Найбільший успіх Валерія Газзаєва з московським ЦСКА - виграш Кубка УЄФА-2005. Та команда спочатку грала за схемою 1-3-5-2, а потім 1-4-2-2-1-1.

Головне питання: хто в нинішньому "Динамо" зможе виконати завдання, яке в ЦСКА п"ять років тому було відведене бразильцям - плеймейкеру Даніелю Карвальйо та форвардові Вагнеру Лав. Можна припустити, що Газзаєв бачить на місці Карвальйо аргентинського півзахисника Бертольо, а на вістрі атаки - бразильця Андре. Їх київський клуб придбав цього літа.

Але чи готовий Газзаєв посадити на лаву запасних Андрія Шевченка, який втратив швидкість та різкість і все частіше пропускає матчі через травму спини? За рік, коли "Динамо" матиме шанс знову зіграти в Лізі чемпіонів, Шеві буде 35.

Із Бертольо простіше. Якщо він не розкриється, є менш технічний, зате потужніший Гармаш, цілком спроможний підтримати атаку другим темпом.

А з Андре за місце основного нападаючого конкуруватиме Артем Кравець.
Зараз ви читаєте новину «"У Газзаєва тільки троє футболістів, здатних вирішувати завдання в Лізі чемпіонів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути