четвер, 23 грудня 2010 13:22

"Рома" не програвала 24 матчі поспіль

 

Тиждень тому відбулося жеребкування 1/8 фіналу Ліги чемпіонів. На цій змагальній стадії вперше візьме участь представник України - донецький "Шахтар". Йому протистоятиме римська "Рома" - друга команда Італії сезону 2009/10, клуб, який упродовж 2010 року набрав найбільше очок у місцевій серії "А" - 81.

"Рома" тричі у своїй історії здобувала "скудетто" - у 1942, 1983 та 2001 роках. 1984-го клуб грав у фіналі Кубка чемпіонів, але поступився англійському "Ліверпулю" у серії пенальті.

Минулого сезону "Рома" провально стартувала у чемпіонаті Італії й уже після двох турів змінила тренера - місце Лучано Спалетті зайняв Клаудіо Раньєрі. За нового наставника римляни видали серію з 24 матчів без поразок у чемпіонаті й за 4 тури до фінішу вийшли на перше місце. Сподівання на "скудетто" обірвалися у домашній грі проти "Сампдорії". Чудова гра воротаря генуезців Марко Сторарі та неоднозначне суддівство Антоніо Дамато, члена фан-клубу "Інтера", зумовили поразку "Роми" - 1:2.

Чим є нинішня "Рома"?

1. Турнірна ситуація

"Вовки" невдало стартували, але поступово набирають хід. Після 17 турів йдуть на п'ятому місці, відстаючи від лідера, "Мілана", на сім очок. В останньому матчі року команда Раньєрі на виїзді обіграла саме "Мілан".

2. Кадрові зміни у півзахисті

Ключовою фігурою у середній лінії  залишається Даніеле Де Россі. Хоча цей сезон він проводить слабше, ніж попередній. Позначається втома після важкого сезону та Кубку світу.

Раньєрі називає Менеза найкращим молодим футболістом італійського чемпіонату

Сімоне Перротта - травмований. Ще два ветерани -  Давід Пісарро і Таддеї - більшість часу проводять на лаві запасних. Замість них Раньєрі довіряє прибулому з "Палермо" влітку опорнику Фабіо Сімплісіо, малопомітному, але дуже продуктивному гравцеві, та 29-річному Маттео Брігі. Його тричі визнавали найкращим молодим гравцем Італії, коли виступав за "Ювентус". Також дедалі частіше в основі з'являється 24-річний диспетчер Леандро Греко.

3. Тотті стає резервним нападаючим

Франческо Тотті - капітан та символ "Роми" - не має залізного місця в основному складі. Раньєрі ще минулого сезону, у домашньому матчі з "Інтером", випустив "Імператора Рима" тільки на 86-й хвилині. А у квітневому виграному дербі проти "Лаціо" замінив його  в перерві, хоча команда на той момент поступалася.

У суботу "Рома" перемогла "Мілан", а Тотті весь матч просидів на лаві запасних. Бо серед форвардів - серйозна конкуренція. Лука Тоні вирушив до "Дженоа", але прийшов Марко Борріелло. Оживає Адріано - саме бразилець склав пару Борріелло у міланському матчі.

Дуже сильний минулий сезон провів чорногорець Мірко Вучинич. Цього ж року розкрився 23-річний француз Жеремі Менез. Раньєрі перевів його з флангу на позицію під нападаючими, де колишній футболіст "Монако" неодноразово вирішував долю епізодів. Експерти відзначають у нього дриблінг Зідана та удар Анрі. Сам Раньєрі називає француза найкращим молодим футболістом італійського чемпіонату.

4. Проблеми в обороні

"Рома" для "Шахтаря" - кращий варіант, ніж "Інтер" чи "Мілан". Міланські гранди мають у складі чудових опорних солдатів, здатних перекрити кисень бразильським атакерам "Шахтаря". "Ромі" ж бракує кваліфікованих "хвилерізів".

Оборона цього сезону отримала третього гідного центрального захисника - до Жуана та Ніколаса Бурдіссо додався Філіпп Мексес. Але очевидна прогалина праворуч, де не відзначається надійністю Марко Кассетті. "Рома" часто застосовує тактику штучного офсайду, але не завжди це в команди виходить бездоганно.

 

 

Тотті отримує на мільйон більше, ніж Срна

Розелла Сенсі, власниця "Роми", виставила клуб на продаж рік тому. Справа може затягнутися до наступного літа. Прихід нових італійських господарів майже виключений - імовірно це будуть американці або росіяни.

Сенсі платить своїм футболістам 83 млн євро на рік. Більше в Італії витрачають власники "Мілана" - 130 млн, "Інтера" - 121,4 млн та "Ювентуса" - 100 млн.

Найбільш оплачувані футболісти "Роми" (млн євро/рік)

1. Франческо Тотті, нападаючий - 4,9

2. Даніеле Де Россі, опорний півзахисник - 4,6

3. Філіпп Мексес, центральний захисник - 2,9

4. Адріано, нападаючий - 2,85

5. Марко Борріелло, нападаючий - 2,5.

У "Шахтарі", за неофіційною інформацію, найбагатший - капітан команди Даріо Срна. Він отримує 4 млн євро на рік.

 

 

Фанати "Роми" сиділи в залізній клітці

За кількістю уболівальників - 2,5 млн - "Рома" посідає п'яте місце в Італії. Більше у "Ювентуса" - 10,04 млн, "Інтера" - 5,9 млн, "Мілана" - 5,8 млн та "Наполі" - 2,8 млн.

Зате уболівальники "Роми" вважаються найорганізованішими та найпалкішими в країні. Виїзні матчі команди у серії "А" відвідує до 15 тис. уболівальників "вовків".

Найбільш ненависні для "романістів" - "лаціалі", "юветіні", "міланісті" й тифозерія "Наполі".

На червневий матч сезону 2000/01 до Неаполя вирушило 10 тис. уболівальників "Роми". Поєдинок мав надзвичайну ціну для римлян, які боролися за чемпіонство і зрештою здобули його.

На під'їзді до Неаполя місцеві уболівальники закидали гостей камінням.  Ті, діставшись центрального залізничного вокзалу, намагалися підірвати саморобну бомбу. Але це їм не вдалося.

На "Сан Паоло" тифозі "Роми" розмістили у величезній залізній клітці. УУ їх бік летіли петарди, хтось навіть кинув дохлу мишу.

 

 

У Римі задоволені жеребом

Ще до жеребкування 1/8 фіналу капітан "Роми" Франческо Тотті назвав "Шахтар" найбажанішим суперником. Лідер "вовків" згадав успішне для його команди протистояння з гірниками у груповому турнірі Ліги чемпіонів 2006/07 - 4:0 у Римі та 0:1 у Донецьку.

Генеральний директор "Роми" Антоніо Темпестіллі не приховував радості:

- Це - найкращий варіант з тих, які могли нам потрапити. Хоча ми не повинні недооцінювати "Шахтар".

ДОВЕРСТКА 4

Ліга чемпіонів 2010/11

1/8 фіналу

Перші матчі

15 лютого, вівторок

"Мілан", Італія - "Тоттенхем", Лондон, Англія

"Валенсія", Іспанія - "Шальке", Гельзенкірхен, Німеччина

повторні матчі ці пари команд проведуть у середу 9 березня

16 лютого, середа

"Рома", Рим, Італія - "Шахтар", Донецьк, Україна

"Арсенал", Лондон, Англія - "Барселона", Іспанія

повторні матчі ці пари команд проведуть 8 березня, у вівторок

22 лютого, вівторок

"Копенгаген", Данія - "Челсі", Лондон, Англія

"Ліон", Франція - "Реал", Мадрид, Іспанія

повторні матчі ці пари команд проведуть 16 березня, у середу

23 лютого, середа

"Інтер", Мілан, Італія - "Баварія", Мюнхен, Німеччина

"Марсель", Франція - "Манчестер Юнайтед", Англія

повторні матчі ці пари команд проведуть 15 березня, у вівторок.

Зараз ви читаєте новину «"Рома" не програвала 24 матчі поспіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути