четвер, 01 липня 2010 18:43

"Коли показуємо фотографії зради, жінки кажуть, що так і знали. Чоловіки мовчать"

  Київський приватний детектив Ласло Енеді вміє загубитися поміж інших. Каже, що детектива-професіонала виявити неможливо
Київський приватний детектив Ласло Енеді вміє загубитися поміж інших. Каже, що детектива-професіонала виявити неможливо

- Улітку на курорти їдуть сім'ями. Але якщо один хтось у місті залишається, то нас просять його перевірити, - розповідає 29-річний детектив Ласло ЕНЕДІ. Він закінчив Національну академію внутрішніх справ України. Два роки працював опером карного розшуку. Позаторік створив детективне агентство VIDOK. - Щоб похизуватися, детективи люблять казати, що займаються бізнес-розвідкою, збирають інформацію про конкурентів. Насправді ж основне завдання українських детективних агентств - перевірка на подружню вірність. У нас це - 80 відсотків замовлень.

Просимо фотографію людини, марку й номер авто, місце роботи та проживання, адреси, куди вона зазвичай ще їздить. Починаємо спостерігати.

Якщо вони цілуються, то явно не друзі. Або ж заходять у готель - це не ділова зустріч. Ми фотографуємо й знімаємо на відео.

Якось до нас звернувся багатий чоловік. Його дружині хтось щоп'ятниці дарував по сім жовтих троянд. Йому не сам факт зради був цікавий, а від кого саме ті квіти. Виклав немалі гроші. Бо година нашої роботи коштує 40 доларів. Якщо замовляють на цілий день,  беремо 300 доларів. Почали стежити в середу. У п'ятницю в жінки знову троянди. Виявилося, то був її співробітник. Після того, як чоловік показав дружині фото, квіти дарувати перестали.

Якось приїхала 37-річна клієнтка. Попросила перевірити, чи не зраджує чоловік. Почали слідкувати. А він таке витворяв! Сідає в маршрутку, детектив за ним. Машина вже починає рухатися, і чоловік начебто сидить нормально. Раптом кричить водію зупинитися, відчиняє двері й вискакує. Стоїть, видивляється на всі боки й усміхається. Напарник поїхав далі, а я продовжив стежити за ним, бо був на машині. Або заходить до ліфта на роботі, детектив із ним. Офіс на шостому поверсі. А він раз - і на третьому вийшов. Якось упіймав таксі. Їде спокійно. Потім авто починає набирати велику швидкість. Ледве не на червоне світло пролітає. Ми за ним ганялися по всьому місту.

На третій день дзвоню замовниці й кажу: якийсь непорядок із вашим чоловіком. Ми його ні на чому не спіймали, але він таке витворяє! Вона розсміялася. Домовилася про зустріч, щоб розплатитися. Приходимо, а вони вдвох. Чоловік усміхається, руки нам потис: "Вибачте, просто було цікаво подивитися, як працюють детективи".

Більшість клінтів приїжджають на машинах бізнес-класу. Найстаршій замовниці було 56 років. Сама з Росії, її чоловік з України. Якось був один день у Києві. Вона боялася, що встигне сходити "на ліво". Йому також за 50. Той бідолага весь день на вокзалі просидів. Але жінка все одно йому не вірить. Сказала: коли він поїде на курорт, то замовить нас знову.

Коли показуємо фотографії зради, жінки кажуть: "Я так і знала, відчувала". Чоловіки мовчать. Навіть не матюкаються.

Є такі, які прагнуть розвестися, бо в чоловіка великі статки й хочуть частину залишити собі. Для цього його треба на чомусь зловити. Буває, замовляють, щоб ми підштовхнули чоловіка до зради - підіслали нашу дівчину. Але ми відмовляємося. Керуємося лише фактами, а не тим, що могло би відбутися.

Звертаються до нас багато. Але реальних замовлень два-три на місяць. Найдовше завдання було на два тижні.

Просимо фотографію людини, марку і номер авто, місце роботи і проживання, адреси, куди вона зазвичай ще їздить

Ще розшукуємо зникле майно. В основному - мобільні телефони та авто. Минулого року люди дали в оренду машину чоловікові, щоб таксував. Через три місяці ні його, ні авто. Знайшли за мобільним телефоном в іншому місті, за 700 кілометрів. Автомобіль розбитий на стоянці стояв.


Розслідуємо також страхові шахрайства. У Запоріжжі в чоловіка вкрали Lexus 570. Новий, з Америки пригнали. Поставив його в гаражі за містом. Повернувся через три дні - двері зламані, авто зникло. Воно було в кредиті, застраховане. Страховка - 100 тисяч доларів. Частина на погашення кредиту пішла би, решта - власнику. Компанія звернулася до нас.

За договором, коли викрадають машину, власник має віддати в страхову технічний паспорт, комплекти ключів і пульт від сигналізації. До такого авто йде три комплекти електронних ключів із чіпами. Він здав лише два і пульт. Перевірили в автосалоні, де ставив сигналізацію. Виявилося, що пульт від іншої сигналізації. За вінкодом (номер кузова. - "Країна") знайшли, що авто продають у Санкт-Петербурзі. Цього було достатньо, щоб страхова відмовила у виплаті компенсації. Вона ще й подала на чоловіка заяву в міліцію за шахрайство. Не знаю, чим закінчилася ця історія.

Звертаються до нас багато. Але реальних замовлень - два-три на місяць. Найдовше завдання було на два тижні

Щомісяця можна заробляти від тисячі доларів та вище. Найбільший заробіток був 5 тисяч доларів за два тижні плюс компенсація на витрати.


Перук, капелюхів не носимо. Навіть авто в мене нетоноване. Я - звичайна людина, яка може загубитися в сірій масі. Співпрацюємо з дівчатами. З ними простіше зайти в кафе й сісти за сусідній столик біля людини, за якою слідкуємо. Будемо з нею розмовляти про щось і одночасно слухати все, про що говоритиме потрібний нам персонаж. Інколи можемо ще й сфотографувати.

Детектива-професіонала виявити неможливо. Якщо людина зустрілася з тобою поглядом, то найближчі півгодини їй на очі не потрапляй. Бо запам'ятає.

Вибиванням грошей не займаємось. Із неповнолітніми не працюємо. Не надаємо послуг правоохоронним органам.

Телефонів не прослуховуємо. Це дозволяється тільки спецслужбам. Хоча мобільний телефон - це жахлива річ! У вимкненому стані може працювати як мікрофон. Ставлять певні пристрої, завдяки яким чужий мобільний контролюють зі свого - есемески читають, розмови слухають.

Детективи в нашій країні в основному - колишні працівники СБУ, міліції, прокуратури. Читав, що в Києві дуже багато агентств. Але реально працюючих - на пальцях порахувати. Справжньої статистики немає, бо ж на законодавчому рівні наша діяльність не закріплена.



Як вберегтися від детективів-шарлатанів


1. Розцінки на послуги повинні бути приблизно однакові з конкурентами. Якщо у всіх за зовнішнє спостереження просять від $200 до $600 на добу, а вам пропонують за $100, варто замислитися.

2. Якщо пропонують оплатити послуги електронними грошима або кредитною карткою дистанційно, без особистої зустрічі - це, скоріше за все, кидалово.

3. Більше довіри викликає те агентство, яке укладає юридичні договори з клієнтами.



2 тисячі детективних агентств нібито працюють в Україні. Точно порахувати неможливо, бо немає закону про їх реєстрацію.


 

"Підозрами жінка може спровокувати чоловіка на зраду"


Психолог Валентина ПАРОБІЙ, 27 років

- Жінки частіше підозрюють чоловіка в чомусь, а ті частіше зраджують. За своєю психологією дружина не хоче знати правду про свого коханого, але все одно постійно випитує знайомих, спільних друзів, копирсається в кишенях і читає есемес у його мобільному.

Підозрами вона може спровокувати його на зраду.

Своїх пацієнток я відмовляю від звернень до детективів - це пуста трата сімейних грошей. Краще сісти удвох і щиро поговорити.

Недовіра інколи має параноїдальний пунктик. Загострюється тоді ж, коли й психічні захворювання - навесні й восени.

Про інших люди судять по собі: якщо в мене є бажання погуляти на стороні, то і в іншого воно має бути.


Олеся ПОП


 

Ціни

Детективне агентство "Конрад"

- фотовідеоспостереження - $350 у день;

- детектор брехні - 1500 грн;

- пошук людей - від $250;

- перевірка способу життя дітей - $350 за день;

- розслідування - від $250;

- пошук свідків - від $250;

- почеркознавча експертиза - від $250;

- колекторські послуги - 20-50% від поверненої суми.



За телефоном можна відстежити весь маршрут людини


Розповідає детектив Юрій КОНРАД, 27 років:

- Навіть вимкнений телефон продовжує залишатися радіопередавачем. Усі наші розмови по мобільному, есемес та емемес зберігаються якийсь час у базі оператора.

За телефоном можна не тільки засікти місцезнаходження людини в певний момент, але й відстежити весь її маршрут. За бажанням, у мобільного оператора можна скласти карту з місцями, де був абонент у будь-який час.

Розрахувати, де знаходиться людина, елементарно. Навіть якщо апарат вимкнений, мобільний оператор його все одно "бачить". Мобільний транслює сигнал навіть із витягнутим акумулятором. У сучасних апаратах їх два: одна батарея живить у робочому режимі, інша передбачена для так званого "поліцейського режиму" - на випадок викрадення телефону.

Визначити, де зараз людина, можна за адресою станції прийому мобільного зв'язку. Через спотворення сигналу міською забудовою похибка буде складати максимум 200 метрів.


 

Компанії встановлюють стеження за бухгалтерами


Кожен десятий європеєць принаймні раз у житті мав справу з приватними детективами. Звертаються з проханнями простежити за чоловіком чи дружиною, або дітьми. Великі компанії встановлюють стеження за бухгалтерами, комерційними директорами. Така послуга коштує від 500 євро. Якщо знаходять компромат, гонорар щонайменше подвоюється.

- Я вистежила чоловікову коханку. Шлюб хотіла зберегти, тому поговорила тільки з нею. Заплатила детективу 600 євро. Ще 400 віддала за фотографії, - розповідає 37-річна Соня з Берліна.

Приватне детективне агентство колишнього офіцера Китайського агентства національної безпеки розглядає справи інтелектуальної власності, економічні злочини. Шукають зниклих людей, з'ясовують особисті дані розшукуваного.

- У нас була велика нестача. Не могли ніяк розібратися, хто краде. А податкову залучати не хотіли, - каже власник шовкової майстерні "Чонг Мей". - Детективи встановили камери, перевірили документацію. За 2 тисячі доларів знайшли всіх винних.

У Росії зареєстровані близько 10 тис.приватних охоронних агентств. У них працюють майже 400 тис.співробітників. Їхні постійні замовники - банки, які просять перевірити своїх клієнтів.

Корпоративне розслідування в середньому коштує $5-6 тис., пошук людини - $4 тис., приховане спостереження за дитиною - від $500.

Торік у США було 31 250 приватних детективів. Середня заробітна плата агента - $47 тис. на рік.

Світлана ГРЕЗДА, Катерина МІЩУК

Зараз ви читаєте новину «"Коли показуємо фотографії зради, жінки кажуть, що так і знали. Чоловіки мовчать"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути