четвер, 23 вересня 2010 12:03

"Двічі робив куліш з річкової води"

 

Фестиваль "Козацькі звитяги", 1 - 3 жовтня. Парк "Київська Русь", село Копачів, Обухівський район, Київська область


Мирослав ШВАБ, 46 років, кашовар

Разом із колегами-кашоварами за чотири роки нагодував близько мільйона чоловік. Варив куліш для Віктора Ющенка


Рецепт кулеша

На 50-літровий баняк:

2 кг сала на висмажку

1 кг підчеревини

2 кг ребер

1 кг м'яса - шия або шматок шинки

2 свинячі гомілки - над ратицею відокремити м'ясо

2 кг цибулі

2 кг моркви

2 свинячі вуха

трави, сіль

5 кг пшона

35 л води

Висмажуємо сало в казані. Додаємо порізані свинячі вуха. Моркву шаткуємо кружальцями, не дуже дрібно. Цибулю - також середніми шматочками. Вкидаємо овочі до витопленого сала. Вливаємо воду, доводимо до кипіння. Пшоно бажано прополоскати два-три рази. Закипіло - засипаємо крупу. Варимо її до розкриття, але щоб не розвернулася зовсім. У самому кінці кладемо сіль, трави. Подаємо гарячим.


Куліш - не куліш без чотрирьох складових: чиста джерельна вода, сіль, сало, пшоняна крупа. Решта - як знайдеш. Люблю додавати свинячі вуха й хвости. Хрящі найкращі з вух. Хвіст  більше підходить для холодцю. Зараз люблять бавитися з компонентами - картоплю додають, курку. Трави, степові, пахучі, бажано самому назбирати й висушити. Козаки привозять мені їх зі старих козацьких земель - Трахтемирова, Букрина. Кидаю дикорослий базилік, чебрець, м'яту.


Сало розділяю на три види: їстівне, для вижарювання та підчеревина. Сало їстівне - товщиною в чотири пальці, зі свині, яка вилежувалася на боці. Її годували не картоплею. Бо від неї м'ясо робиться збитим, а сало повинно бути менш щільним. На базарі пропонують таке з м'ясним прошарком за 70 гривень. Сало для висмажування - твердіше та тугіше. Підчеревина по-галицьки називається шпондер. Це прошарок м'яса з кров'ю, тоді сало й знову м'ясо, на ребрах, під черевом. Коли в Києві на базарі просиш шпондер, дівчата кажуть: "Ага, із Галичини. Одразу видно!"


Воду треба якомога чистішу. З-під крану - краще відфільтрувати чи відстояну. Двічі робив куліш з річкової води - зі Стрия в Карпатах і Сана біля Батурина.

Не можна підпускати до казана дурні очі.


Куліш не міг не з'явитися. За козаччини набув найбільшої популярності як страва, що  швидко готується, похідна. Казан і сіль були завжди. Вода була всюди чистою й доброю. Просо - найдревніша наша культура. Сало в українців було завжди й надалі лишатиметься. Колись у селі після татарської навали неможливо було знайти ані курки, ані яйця. А свиня для мусульман - брудна тварина, тож можна було відшукати. Або її шматочок.


Головне бажання кашовара - бачити в очах вдячність.

Зараз ви читаєте новину «"Двічі робив куліш з річкової води"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути