вівторок, 01 грудня 2009 14:16

"Доброї ночі. Це вас беспокоє міліція. А де працює ваш син?"

Над Кременчуком друга ночі. З дверей продуктового кіоску на вул. Леніна зірвано замок. Усередині двоє - обидва учні фізкультурної школи, що за квартал. Дістати гроші з каси не вдається, тому прихоплюють касовий апарат.

В Автозаводському райвідділі міліції лунає дзвінок, і до кіоску їдуть патрульні. Злодіїв знаходять швидко - вони розламують касу за кілька десятків метрів. Клацають наручники, в кишенях знаходять 40 грн дрібними купюрами.

- Кримінальне діло відкрили. А вони ще зовсім пацани - по 16 років, - розповідає сержант Максим Коваль, 27 років. Він затримував юних фізкультурників чотири місяці тому.

Через подібні пригоди міська влада запровадила комендантську годину для дітей і підлітків. Після 22.00 неповнолітнім дозволено з"являтися на вулицях лише в супроводі батьків. На порушників чекає розмова з міліцейськими патрулями, а за вживання алкоголю можуть одразу забрати до відділку. До такого заходу вдалися на час літніх канікул, але восени нового режиму не скасували.

Максим Коваль із напарником Сергієм Заліським вирушають у нічний рейд. Щойно стрілка годинника вказала на позначку "10", вони прямують до "пентагону" - місця, де тусується молодь. Навколо фонтана п"ятикутної форми ніде яблуку впасти. На одній із лавок цілується молода пара, неподалік троє робітників заливаються пивом. Декілька хлопців намагаються завести розмову з білявими студентками.

- Шановні, добрий вечір. Куди направляємося? Скільки років? Ага, по 17. А ви дивилися скільки щас врем"я? Ви ж знаєте, шо після 22.00 неповнолітнім без батьків тут не можна, -каже міліціонер. Двоє мовчать. У третього на лобі проступають краплини поту, а рука з хот-догом завмирає на півшляху до рота:

- Та я з другої зміни повертаюся. Тут на заводі зміна до десяти. Я там столєшнік широкого профілю.

- Ану всі руки з карманів дістаньте… Год рождєнія? Домашній адрес? З ким проживаєте? Спиртні напітки употрібляли? Добре. А кому ти щас можеш позвонити, щоб я точно знав, шо ти додому йдеш?

Хлопець дістає телефон, набирає номер батька і дає трубку міліціонерові.

- Алло. Доброї ночі. Це вас беспокоє міліція. Вашого сина звать Кузьменко Іван Іванович? Ага. А він працює десь? Так, до десяти работає. Я вам говорю на будуще, щоб ви його після роботи встрічали. Ну, ми щас вашого сина відпускаємо, ви його зустріньте.

Підлітки майже бігом забираються з парку. Міліціонери продовжують рейд.

- Буває так, що зовсім п"яних знаходимо, - розповідає Максим Коваль. - Тоді "скору" визиваємо. Їм колють п"ять кубиків адреналіну. А потім приходять родствєнніки і кажуть, що вони були тверезі. Їх же дитина свята! Хоча батьки, в основному, байдужі. Кажуть: на роботі весь час, за дітьми нема коли дивитися.

Із двору неподалік чути дзвінкі голоси. Патруль звертає туди. На лавці біля під"їзду двоє дівчат і троє хлопців, оточені півколом із порожніх пивних пляшок. Міліціонер наводить їм на обличчя світло ліхтарика, хтось намагається затулити очі. Чоловіча частина компанії хутко підводиться.

- Скільки лєт? 17. А тут уже й пиво, і сигарети. А батьки знають, що ви употрібляєте?

- Знають, але просять, щоб у міру. Я тільки літр пива випив! - каже хлопець у чорному спортивному костюмі, представляється Єгором.

- А де алкоголь купили? Ви ж неповнолітні! Вам заборонено продавати.

- Тут, за углом. Ми дядю попросили, шоб купив нам, - пояснює дівчина в джинсовій міні-спідниці й туфлях на високих підборах.

- Зараз проїдемо у відділок. Оформимо все, пояснення напишете, батьків викличемо, - в руці сержанта починає шипіти рація. - Черговий, прийом. Можна машину на Первомая, 33  Ожидаєм.

Учень ПТУ 16-річний Микола разом із сигаретним димом випускає порцію міцного мату. Єгор хапається за голову й спльовує собі під ноги. До міліціонерів кидаються дівчата - Ілона і Євгенія:

- Молодий-красивий, ну відпусти. У тебе такі ж діти будуть. Ми вже додому йдемо. Все нормально буде.

Міліціонери невблаганні. Хлопці закурюють, травлять анекдоти про ментів, цілуються з дівчатами, допиваючи пиво. Просяться в туалет.

- Ви шо, подуріли? У відділку сходите, - відрізає Максим Коваль.

Нарешті з"являється міліцейський УАЗ. Підлітків по черзі заштовхують у задній відсік. Один чіпляється за двері, впирається ногами, відмахується. За хвилину авто вирушає до Автозаводського РВВС. Хлопці й дівчата сміються, погрожують нагадити прямо в машині, затягують пісню. Сержант кілька разів стукає кулаком по стіні - спів обривається. Каже:

- Із таких виростають уголовніки. Особливо той індивідуум у спортивках. Стоїть, на ботінки всім харкає.

У відділку на затриманих чекає оперуповноважений у справах дітей Євген Мотренко. На дверях до його кабінету висить міліцейський кітель, а стіну прикрашає акваріум із гупіями. Частина рибок "плавають" догори пузом. Підлітки телефонують родичам:

- Алло, Ванєчка, це твоя сестра Женя. Я по ділу. Я зараз у РОВД - за розпиття затримали. Тільки пляшку Vins випила! Ну, пробач мене. Давай, сонечко, - кидає трубку. - Ой, бити мене буде!

- Пап, візьми грошей і приїжджай на Київську. Шо? Грошей немає? Ну, давай, приїжджай. Виручай!

Відомості про кожного затриманого записують до протоколу. Наступного разу вони ризикують провести кілька днів у спеціалізованому притулку "Промінь" у передмісті Кременчука. А батьки можуть заплатити від 17 до 51 грн адміністративного штрафу.

- Я одного не розумію. Там на вулиці людей грабують, на телефони розводять, убивають. А нас за фігню затримують. Нічим більше зайнятися? - каже Микола, один із затриманих.

- Та якби ми на лапу кинули, нас за секунду випустили б, - не сумнівається Єгор. - У мене так було. Дав сотню - він честь віддав і пішов собі далі.

Першим з"являється батько Миколи - робітник колісного заводу, 43-річний Микола Соколовський. Після кількох запитань міліціонер підсовує папірець, де треба написати пояснення й неодмінно вказати: "до працівників міліції претензій не маю". У цей час у коридорі знову пожвавлюються підлітки.

- Ану не галдіть! - виходить міліціонер із кабінету. Повертається за хвилину.

- Заспокоїв? - запитує колега. - Треба було їх газом… Шутка. До малолітніх газ не приміняємо.

Соколовському дозволяють забрати сина. Із ними відділок залишає Єгор - батько товариша домовився й за нього. Тут же до кабінету заходить родич Ілони - невдовзі на свободу виходить і жіноча половина компанії.

- Да це якось ненормально. Не по-людськи, - обурюється на сходах Соколовський-батько. - Всі ж молоді були, всі гуляли. Малолітнім теж треба десь розважатися. А менти - падлюки, інакше не назвеш.


Комендантська година триває до світанку.


ЦИТАТА

"За кордоном діти без супроводу дорослих у вечірній час вулицями не ходять. А в нас чомусь вважається це обмеженням свободи пересування чи порушенням прав дитини. 7343 дитини цього року стали жертвами злочинів або самі були їх ініціаторами. Як правило, всі злочини стаються у вечірній час"

Тетяна Бухтіарова, ?!?!?? років, начальник Департаменту кримінальної міліції у справах дітей МВС України


ЦИТАТА

"У Польщі, як і в будь-якій країні, є погані й хороші поліцейські. Так от "погані" знаходили дівчаток, які забарилися на вулицях, і лякали їх великими штрафами та проблемами, які вони й їхні батьки тепер матимуть. При цьому люб"язно погоджувалися заплющити на все очі за невеличкі "послуги" від дівчаток. Як вам така перспектива наслідків впровадження "комендантської години" для дітей? Але водночас 80 відсотків дітей уперше куштують алкоголь, тютюн, траву й інші наркотичні речовини саме у 13-16 років і, звісно ж, не серед білого дня"

Моніка Платек, ?!?!?? років, експерт проекту Європейського Союзу та Ради Європи зі зміцнення й захисту прав жінок та дітей в Україні


ЦИФРИ

43 злочини скоїли кременчуцькі підлітки в січні-травні (ОСВІЖИТИ ІНФОРМАЦІЮ) 2009 року


132 неповнолітніх перебувають на обліку в міліції Кременчука


"Діти бізнесменів погрожують"

- Вжити заходів до малолітніх нас змусив ряд інцидентів, - каже Денис Захарченко, начальник міліції громадської безпеки Кременчука. - Деякі просто шокували! У школі кілька дівчат знущалися з однокласниці: наплювали в стакан, накидали туди недопалків і примушували її пити це. Посипали голову насінням, заставляли їсти траву, били. Усе це знімали на мобільний, а потім зливали в інтернет. По цьому факту ми завели кримінальну справу.

Юридично запровадити комендантську годину не могли. Тому прийняли рішення про те, щоб після 22.00 міліція контролювала підлітків на вулицях. Якщо хтось каже: "Я знаю, що моя дочка не була вдома, я їй дозволила", - нема питань. А якщо дитина сама пішла з дому, ми повинні передати її батькам.

У нас, на жаль, не Фінляндія - на вулицях пити можна. І з документами ходити не заставиш. Але затримати на 3 години до встановлення особи ми маємо повне право.

Діти бізнесменів багато клопоту доставляють. Дзвонять мені, погрожують, кажуть, що звільнять.


Майже анекдот

Дівчина має право вийти заміж у 17 років - наші закони це дозволяють. Але якщо вона вирішить прогулятися Кременчуком о 22.30, то її може затримати міліція


Ввечері не чути п"яного дитячого мату


Уперше комендантську годину для неповнолітніх запровадили у травні на Житомирщині. Начальник обласної кримінальної міліції у справах дітей Борис Васькевич хвалиться:

- Пройдіться ввечері нашими вулицями, ви не почуєте п"яного дитячого мату. Порушників везуть до відділку, там по базі перевіряють. Якщо за неповнолітнім нічого не числиться, викликаємо батьків, щоб забрали додому. За перше порушення не штрафуємо, лише попереджаємо. Штрафи - від 605 до 1210 гривень.

Неповнолітнім заборонено перебувати увечері без батьків на вулицях Херсона, Кременчука та Івано-Франківська.


Павленко хоче штрафувати батьків


За те, щоб діти не гуляли після 22.00 без батьків, виступає міністр у справах сім"ї, молоді та спорту Юрій Павленко. Відповідний законопроект він подав до Верховної Ради.

Статтю 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення пропонують доповнити положеннями про штраф від п"яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів за "залишення батьками або особами, що їх замінюють, дітей, які не досягли 16-річного віку, без нагляду, що призвело до перебування цих дітей після двадцять другої години без поважних причин на вулиці чи у громадських місцях".


Ісландія нагадує Кременчук


У Німеччині підлітки до 16 років не мають права самостійно відвідувати концерти, нічні клуби, ресторани і навіть гуляти вулицями після 22.00.

У Великій Британії поліція забирає неповнолітніх із вулиці після 21.00. Підлітків везуть або у відділок, або додому - якщо батьки не можуть.

У Данії комендантську годину оголосили у двох містах - Сількеборзі і Слагелсе. Поліція сама приймає таке рішення. У відділок забирають дітей до 15 років, які гуляють містом, з опівночі до 5.00.

У Франції та Австрії неповнолітні не можуть зайти після 22.00 в розважальний заклад без супроводу дорослих.

В Ісландії діти до 13 років не можуть з"являтися на вулицях після 20.00, підліткам 13-16 років можна гуляти до 22.00. З 1 травня по 1 вересня дозволяють гуляти на 2 год. довше.

У Росії цього року набув чинності закон про комендантську годину. Він забороняє неповнолітнім бувати в розважальних закладах, громадських місцях, де продають алкогольні напої, та в магазинах з товарами сексуального характеру з 22.00 до 6.00.

Подібні обмеження діють також у Латвії, Азербайджані, США.

Зараз ви читаєте новину «"Доброї ночі. Це вас беспокоє міліція. А де працює ваш син?"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути