середа, 22 січня 2020 10:54

Православна церква України запускає мобільний додаток "Моя церква"

Субота, 11 січня, 13:04

– Із самого початку були впевнені, що трагедія сталася не з вини компанії чи екіпажу, – каже в аеропорту "Бориспіль" президент "Міжнародних авіаліній України" Євгеній ДИХНЕ, 56 років.

Пресконференцію проводить із віцепрезидентом МАУ з льотної роботи Ігорем Сосновським за кілька годин після зізнання Ірану, що його ракета збила 8 січня український Boeing 737 біля Тегерана. Літак виконував рейс до Києва. Загинули 176 людей. Серед них 11 українців: дев'ятеро членів екіпажу і двоє пасажирів.

Літак після злету відхилився від маршруту в бік секретної військової бази. Його помилково сприйняли за ворожий об'єкт, заявила влада Ірану. Президент Хассан Рухані пообіцяв покарати винних і виплатити компенсації.

Ігор Сосновський лазерною указкою показує на слайдах маршрути, за якими літаки МАУ злітали з тегеранського аеропорту з листопада 2019-го.

– Жодного відхилення не було. Пілоти діяли з дозволу диспетчера, – каже. – Іран мав закрити аеропорт. І стріляйте після цього скільки хочете (за кілька годин до трагедії іранські військові випустили ракети по базі США в сусідньому Іраку. Відповіли за вбивство американцями генерала Касема Сулеймані. – Країна). Мають узяти відповідальність на себе. Без усіляких "але".

Тіла загиблих українців повернуть додому після упізнання за допомогою ДНК-експертиз.

Україна виплатить родинам загиблих громадян по 200 тисяч гривень. Сім'ї отримають кошти й від авіакомпанії

Автор: УНІАН
  Стронгмен Назар Павлів набирає у черпак банош із великої каструлі в центрі Івано-Франківська. 1420 літрів кукурудзяної каші приготували в місті 11 січня. Це рекорд України. 300 кілограмів крупи варили в 450 літрах молока та 500 літрах води. Додали 60 пачок масла, 240 кілограмів сметани, 80 кілограмів м’яса та 40 – бринзи. Безкоштовно пригощали всіх охочих
Стронгмен Назар Павлів набирає у черпак банош із великої каструлі в центрі Івано-Франківська. 1420 літрів кукурудзяної каші приготували в місті 11 січня. Це рекорд України. 300 кілограмів крупи варили в 450 літрах молока та 500 літрах води. Додали 60 пачок масла, 240 кілограмів сметани, 80 кілограмів м’яса та 40 – бринзи. Безкоштовно пригощали всіх охочих

А в цей час:

Киянка 30-річна Марина Денисенко хапає за руку чоловіка в аптеці в Оболонському районі столиці. Шарпає за комір куртки.

– Віддай гроші! Бо викличу поліцію. Це ти потягнув. Побачив, що сумка розкрита, і вирішив нажитися? Ідіот!

Чоловік відштовхує Марину й іде до дверей. Вихід йому перегороджує інший відвідувач. Пропускає, коли крадій віддає жінці гаманець.

– Від стресу ледь серце не стало, – Марина виходить на вулицю. Перераховує гроші. – Брат захворів на пневмонію. Прийшла купити ліки. Поки замовляла, цей негідник штовх­нув у спину. Почав вибачатися. Та я зразу відчула: щось нечисто. Рука автоматично в сумку потяглася. А гаманця немає! Добре, що не встиг утекти.

Дає 200 грн чоловікові, який затримав крадія.

– Воду неси! Бо вся хата вигорить, – кричить полтавка 53-річна Світлана Данильчук до чоловіка Віктора, 54 роки. Із розетки у спальні висмикує шнур електрообігрівача. У ньому сталося замикання. Від іскор почали тліти диван і килим.

Віктор виливає відро води на обігрівач. Друге – на постіль.

– У нас приватний будинок. Субсидії немає. Опалювати газом дорого. Прикручуємо котел і вмикаємо обігрівачі, – розповідає Світлана Вікторівна. – Вийшли в магазин і лишили його увімкненим. Уже не раз так робили. Це диво, що вчасно повернулися. У коридорі зразу відчула запах диму. Побігла у спальню, а там усе іскрить. 10 років будувалися, а могли за мить втратити. Більше обігрівачів у хаті не буде. Краще вже одягненими ходити.

  Іран визнав, що його військові помилково збили ракетою український Boeing після вильоту із Тегерана до Києва 8 січня. Загинули 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. ”Якби в ракети була хоч краплина розуму – вона не підкорилася б божевільному наказу”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Іран визнав, що його військові помилково збили ракетою український Boeing після вильоту із Тегерана до Києва 8 січня. Загинули 167 пасажирів і дев’ять членів екіпажу. ”Якби в ракети була хоч краплина розуму – вона не підкорилася б божевільному наказу”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Щовихідних знаходила біля порога шоколадку. Не забирала. Думала, сусіди жартують. Одного дня виходила з квартири з матір'ю і вона вмовила взяти солодощі. Може, це гарний залицяльник, сказала. Ввечері повернулися, а житло пограбоване. У поліції пояснили: коли взяли шоколадку, дали злодіям зрозуміти, що вдома нікого немає.

Ольга МУВАНЕЦЬ

Баба довго відкладала пенсію на похорон. Давала нам вказівки, яку труну купити і пам'ятник поставити. Перед смертю забула, де сховала гроші. Ми все організували за власні. За рік знайшли її заощадження закопаними в городі. Віддали на благодійність.

Юлія АРТЕМЕНКО

Друг побився зі мною об заклад, що стрибне з мосту. Висота невелика, та він невдало впав і зламав хребет. Допомагаю грошима. Але совість мучитиме до кінця життя.

Ігор ГАВРИЛЯК

Позаторік уперше з дружиною летіли до Туреччини. Коли потрапили в зону турбулентності й лайнер почало трусити, в жінки почалася істерика. Намагався заспокоїти й отримав від неї удар кулаком у брову. На землі лікарі наклали п'ять швів.

Валерій БОНДАРЕНКО

878 осіб постраждали від торгівлі людьми в Україні з 2012 року. 457 громадян змушували незаконно працювати, 224 зазнали сексуального насилля. 57 примушували жебракувати. 14 дітей продали батьки. Решта постраждали одразу від кількох видів злочинів, за даними Міністерства соціальної політики з питань європейської інтеграції

7 євро раз на три роки платитимуть українці за в'їзд до Євросоюзу. Перед мандрівкою в країни Шенгенської зони треба буде заповнити онлайн-анкету й оплатити карткою дозвіл. Нововведення запрацює з 2021-го

349 політичних партій зареєстровано в Україні на 1 січня. Це один із найвищих показників у Європі. В останніх виборах участь брала 21 політсила

"Через відсутність води у Криму втрачено 30 тисяч гектарів рисових заливних полів. Вирощування сої впало на 70 відсотків за п'ять років. Немає кормів, тому на 80 процентів скоротилося тваринництво. Аграрні підприємства доживають. 2020-й для багатьох стане останнім" –

Олександр ЛІЄВ, колишній міністр курортів і туризму Криму

Близько 7,3 тис. росіян не пропустили в Україну торік прикордонники. Відмовляли, зокрема, через відвідування окупованих територій.

Православна церква України запускає мобільний додаток "Моя церква". Користувачі зможуть знайти інформацію про найближчі до себе храми, календарні свята.

У Луцьку відкрили першу в країні кав'ярню, де офіціантами працюють люди з синдромом Дауна: 20-річний Андрій Мельник та Валентин Новосад, 18 років. Заклад заснували їхні батьки.

Служба зайнятості на сайті запустила програму, де охочих онлайн вчитимуть складати резюме, готуватимуть до співбесіди. Проводитимуть навчальні курси.

Понад 1700 сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, отримали житло торік, кажуть у Міністерстві соціальної політики. На це із державного бюджету виділили близько 126 млн грн.

Українські та іноземні фахівці розробили магнітометричні датчики для безпілотних літальних апаратів. Виявляють нерозірвані боєприпаси. Інформацію передають на планшет. Термін надходження датчиків у військо Міноборони не повідомляє.

Заклали бомбу федералізації

Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проєкт закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади.

Повноваження префектів і місцевого самоврядування виписані нечітко й можуть перетинатися. Перші не повинні об'єднувати контрольну й виконавчу функції. Як вертикаль президента можуть слідкувати за законністю на місцях. Тому їх має призначати тільки глава держави без Кабміну. Контроверсійним є пункт про те, що префект може зупинити діяльність чи рішення місцевих та обласних рад.

Окремий ризик – що особливий статус регіонів Верховна Рада може утверджувати звичайною більшістю. Це – небезпечно, особливо в контексті Донбасу. Статус регіонів треба визначати тільки конституційною більшістю. Інакше порушуємо саму суть того, що Україна – унітарна держава. Закладаємо бомбу федералізації.

Борис КУШНІРУК, економіст

Весь цивілізований світ – потенційні жертви Ірану й Росії

Збити в мирному небі цивільний літак, який неможливо на радарі сплутати з військовим, – не помилка, а злочин. Упевнений, у ньому є російський слід, російський "людський фактор". Україна не повинна задовольнитися визнанням, вибаченнями і компенсаціями. Розслідування з допомогою західних партнерів потрібно довести до кінця й вимагати трибуналу.

Іран і Росія – це терористична система смерті, в якій масове вбивство авіапасажирів лише один випадок. А потенційні жертви – весь цивілізований світ. З такими "пацієнтами" у випадковість вірити не можна. Не сумніваюся, що який-небудь Іван ібн Василь був або в розрахунку сил протиповітряної оборони Ірану, або в їхньому командному складі. Дізнатися правду, довести, що Росія та її союзники – терористи, є справою честі і частиною шляху до перемоги для України.

Лайнер МАУ в Ірані і МН17 на Донбасі – ланки одного ланцюга. Терористи повинні бути відомі поіменно. А країна, що вбиває мирних людей, має стати ізгоєм і об'єктом неіграшкових санкцій.

Айдер МУЖДАБАЄВ, журналіст

 

Чоловік дістав гарячі путівки за кордон на Новий рік. Як прилетіли додому, дізналися, що перед подорожжю помер мій дід. Мати не сказала, щоб не псувати нам відпочинку. Досі ображена на неї.

Галина ТОКАР, 28 років, Тернопіль

Брат подарував дівчині на день народження 99 троянд. Витратив майже 4 тисячі гривень. Вона кинула йому букет під ноги й розірвала стосунки. Кричала: "Новий телевізор краще би взяв, марнотрат!" За тиждень перепросила і запропонувала лишитися друзями.

Віталій, 31 рік, Полтава

Прабаба на весілля нам із чоловіком подарувала свою давню ікону з битим склом. Я образилася. А за місяць показала ту річ знайомому колекціонеру. Без розмов виклав за неї 8 тисяч доларів. Виявилося, намальована у XVIII столітті однією зі зниклих іконописних шкіл Петербурга.

Ольга, 27 років, Дніпро

Невістку й сина чекали на Святвечір. Та до опівночі вони так і не з'явилися, телефони не відповідали. Хотіли скоротити дорогу і заїхали в болото. Кілька годин вибиралися.

Михайло ЗАРИНСЬКИЙ, 47 років, місто Калуш, Івано-Франківщина

Вітчим любив хильнути з друзями на вихідних. Раз пішли на незасклений балкон курити. Він сів на поручень, втратив рівновагу і полетів із п'ятого поверху. Вибігли надвір, а він струшує пилюку та сміється. На обличчі й ліктях пара подряпин. Пролетів крізь дерево, яке пом'якшило падіння.

Сергій, 32 роки, Харків

Зараз ви читаєте новину «Православна церква України запускає мобільний додаток "Моя церква"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути