середа, 06 лютого 2013 17:35

Пожежники стягують офіційний штраф і неофіційний хабар

У ніч проти 27 січня на півдні ­Бразилії у місті Санта-Марія сталася ­пожежа у нічному клубі Kiss. Із понад 1300 присутніх загинули щонайменше 245 людей, близько сотні дістали ­серйозні поранення. Більшість – студенти. ­Зайнялося через піротехніку. Її викорис­товував під час виступу рок-гурт ­Gurizada Fandangueira. Від електрич­ного смолоскипа спалахнула стеля. Вокаліст ­хлюпнув водою із пляшки, однак марно. Люди кинулися вузьким коридором до єдиного виходу. Їх перепинили охоронці. Вважали, що молодь тікає, аби не платити за концерт

Астра Ольхос, 45 років, соціальний працівник, Пелотас:

– Донька навчається на другому курсі. Піти до клубу її умовили дівчата з гуртожитку. ­Андріана змалку кульгає, дуже цього соромиться. Я хочу, щоб вона з кимось познайомилася, тому підтримала ідею. Там подружки жартома в сік їй підмішали чогось. Донька не пила нічого міцнішого за розбавлене вино, тому їй стало недобре. Дівчата спробували вивести її надвір. Але їм сказали повернутися і взяти чек, що розплатилися. Тут Андріану знудило. Охоронець узяв 50 реалів і вигнав дівчат із приміщення.

Коли поверталися, побачили, що з дверей клубочиться дим. Вирішили, що Андріані знову може погіршати, тому напоїли її чаєм у цілодобовій кав'ярні й подалися до гуртожитку. Десь за годину почалася паніка. Куратори груп перевіряли, кого немає в кімнатах, складали списки. Діти не розуміли, що відбувається. Думали, каратимуть за пиятику на концерті. За кілька годин дізналися, що сталося. Не було їхньої сусідки по кімнаті, але потім до неї додзвонилися. Вона залишилася ночувати у місцевої подруги.

Боюся й думати, що було б, якби подруги не підлили Андріані горілки чи текіли. Кульгава дівчинка точно не вибралася б із охопленого жахом натовпу.

Паула Санчес, 33 роки, дизайнер, Санта-Марія:

– На вечірці у Kiss загинув мій менший брат. Сусідка пішла до моргу, бо звідти зателефонували, що є труп із посвідченням її сина. ­Подзвонила, що це наш Пабло. Йому було лише 15, боявся, що не пропустять до клубу. Пабло задихнувся від токсичного диму. В нього зламані двоє ребер, тріщина в щелепі. Одяг увесь вимащений, бо по ньому топталися. Коли забирали тіло, я мало не здуріла. У морзі лише кілька холодильних камер. У них помістили обгорілих чи ще невпізнаних. Решту тіл розклали на столах. Трун іще не привезли. Нічого страшнішого я не бачила.

Усі в місті знають, що в Kiss найжорстокіші охорона і викидайла. Колись там накрили велику партію наркотиків, але власники зв'язані з кримінальними бандами, тому посадили тільки дрібних торговців. У клубах і далі продовжують заробляти на наркоті.

Умберто Парес, 19 років, студент, Санта-Марія:

– Прийшов із друзями послухати Gurizada Fandangueira. Людей було дуже багато. На барі робилося щось страшне. Офіціантки обслуговували тільки тих, хто був неподалік стійки. У туалет черга людей 50. Нам удалося купити тільки пляшку мінералки і одне пиво на чотирьох. Коли загорілася стеля, натовп кинувся до виходу. А потім іще сильніше попер назад. Аварійний вихід закритий, двері були недалеко від нас.

Моя дівчина – астматик. Вона першою здогадалася, що відбувається. Намочила мою футболку і сказала дихати крізь неї. Це допомогло нам залишитися при тямі. У Саші після цього сталося загострення астми. А подруга, що була з нами, загинула. На відео видно, як вона одна з перших побігла до виходу, але охоронець відкинув її.

Жуліан Хосе, 19 років, студентка, Санта-Марія:

– У нічному клубі загинули двоє моїх одно­групників. Мати одного з них розповідала, що приїхала туди після пожежі й подзвонила синові на мобільний. За кілька метрів у темряві почула знайомий рінгтон. Телефон лежав на грудях її мертвого сина. Рятувальники пожаліли її й пропустили до нього.

Зараз закрили всі нічні клуби. Перевіряють техніку безпеки, чи є протипожежні засоби, ліцензії. У кого немає – штрафують. Знайомий пожежник розказав, що в більшості познаходили старі вогнегасники, в яких не було піни.

Невіл Трайс, 47 років, експерт із питань безпеки громадських закладів, Нью-Йорк, США:

– Мене запрошували, коли родина одного із загиблих у російському місті Перм позивалася у міжнародному суді до влади (пожежа в клубі "Хромая лошадь" 5 грудня 2009-го забрала життя 156 людей. – "Країна"). У закладі були виявлені всі можливі порушення. Це легкозаймисті матеріали, з яких збудоване та оздоблене приміщення, мало­доступний аварійний вихід, відсутність елементарних засобів для усунення пожежі.

Головна проблема – корупція і бажання швидко й легко заробити. Усі дерев'яні елементи мають бути просякнуті спеціальним протизаймистим розчином. Тоді вогонь їх не зачепить, і на голову не крапатиме ­розпечена смола. А що бачимо здебільшого? Купують дешевий пластик, якусь солому та пінопласт для декору. Приходить пожежний контроль. Бачить, що все це готове до розпалу, як багаття у скаута. Що він робить? Стягує офіційний штраф і неофіційний хабар, хоч мав би закрити таке місце відпочинку, доки усунуть недоліки. А завтра клуб уже запрошує відвідувачів. І має програму з петардами й відкритим вогнем. Тоді як аварійний вихід замкнений. Один раз пронесе, другий, десятий. Але рано чи пізно те, що може спалахнути, – спалахне.

Нічні клуби, які згоріли через піротехніку

Santika, Бангкок, Таїланд. У січні 2009 року під час концерту місцевого гурту Burn спалахнула стеля над сценою. Пожежників не було більш як півгодини. ­Загинули 66 людей, понад 200 отримали поранення. Більшість тіл знайшли затоптаними біля виходу, що був завузький. Власник закладу дістав три роки в'язниці.

Wuwang, Шеньчжень, Китай. У вересні 2008-го через піротехніку почалася пожежа, коли в приміщенні були 308 людей. Воно мало єдиний вихід. Вікна щільно забиті дошками. Померли 43 людини. Близько 100 – поранені. Хтось задихнувся, декого затоптали на виході.

Republica Cromanon, ­Буенос-Айрес, Аргентина. У грудні 2004 року, під час виступу рок-гурту Callejeros, через вогняні спецефекти зайнялися стеля і стіни. У клубі були три тисячі осіб. Четверо дверей із шести виявилися замкнені. У тисняві загинули 194 людини, близько 1,5 тис. дістали ушкодження. Власника закладу ув'язнили на 20 років, менеджера рок-гурту – на 18.

Station, Вест-Ворік, США. Під час виступу рок-гурту Great White у лютому 2003-го від піро­техніки загорілася звукоізоляція. "Ой, це недобре", – сказав вокаліст, дивлячись на вогонь. Пожежники виводили людей через четверо дверей, але більшість кинулися до вхідних. Наслідки – 100 жертв і 230 поранених. Менеджера гурту засудили до 10 років тюрми, власника клубу – до 11.

Ozone, Кесон-Сіті, Фліппіни. У березні 1996 року в залі на 35 місць гуляли 390 випускників місцевого ліцею. Зі стелі посипалися іскри, однак більшість подумали, що це – частина шоу. Коли кинулися тікати, виявили, що запасний вихід заблокований. Цей випадок забрав життя 162 осіб, близько сотні травмувалися. Власник клубу на чотири роки потрапив за ґрати.

 

35 доларів коштує феєрверк, який можна запалити у приміщенні. Той, що для відкритого простору, – $1,25 за штуку. Музиканти рок-гурту Gurizada Fandangueira скористалися дешевшою піротехнікою, що й спричинило пожежу, запевняють у поліції міста Санта-Марія

Зараз ви читаєте новину «Пожежники стягують офіційний штраф і неофіційний хабар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути