четвер, 20 січня 2011 16:21

Повалій стала "красунею" за штучним пластиковим стандартом, але вона неприродна

  Ігор ГАЙДАЙ
Ігор ГАЙДАЙ

Ігор ГАЙДАЙ, фотограф, 49 років

Останні кілька століть критерії краси швидко змінюються. Зараз худа жінка сприймається красунею. Але якби її показали на подіумі в часи Рембрандта та Веласкеса, сказали б: "Жах який!" Декілька років тому модним трендом була слов'янська зовнішність. Такі дівчата перемагали на конкурсах краси. Тепер це неактуально.

Люди легко піддаються спокусі позбавитися своєї індивідуальності. Здається, краще бути кимось, ніж собою. Неприємно дивитися, як Катя Осадча ходить поміж одноманітних людей, занепокоєних лише своєю зовнішністю. Вони начебто люблять себе, а насправді мають комплекси, тому і грають чужі життя й образи.

Всесвіт дозволяє різноманітність видів. Людство теж розподіляється на види - це забезпечує нормальний генотип. Якби всі були одного типу, переродилися би. Жінки-моделі скоріше призначені носити одяг, ніж народжувати дітей. Модельєри називають їх "вішалками". Це не образа, а професійний жаргон - позначення виду. Чоловіки, які працюють в модній індустрії, кажуть: "Не хотів би, щоб модель народила мені дитину, бо це нездорова жінка. Проте будь-який одяг виглядає на ній дуже круто, тому й продається".

У дитинстві вважав, що зморшки - це жахливо. Тепер розумію, що це літопис. Це як фотографія з довгою витримкою, яка робилася впродовж твого життя

Краса - це те, що функціонує органічно і здатне самовідтворюватися. Ідеально створені істоти викликають захоплення. Нам подобається, як рухаються коні, бо вони влаштовані оптимально - довжина ніг, робота м'язів. Така будова дозволяє їм жити, розвиватися й розмножуватися.

Вважаю істинно красивими античні грецькі скульптури. Вони майже ідеальні. Їх не можна назвати анорексичними, але водночас вони й не рубенсівські - там не обвисають шматки м'яса.

Архітектура обличчя непомітна людському оку, бо в людини стерео-зір. Але її можна побачити через видошукач фотоапарату. Навіть якщо неідеально побудоване обличчя знаходиться у правильному ракурсі - у мозок поступає сигнал, що це гарно. Красивішими виглядають люди з правильною архітектурою обличчя. Тоді на фото всілякі дефекти - великі чи малі очі, тонкі чи товсті губи, виглядають як родзинки.

У дитинстві вважав, що зморшки - це жахливо. Тепер розумію, що це літопис. По них можна зрозуміти, скільки людина сміялася, яка в неї була міміка. Це як фотографія з довгою витримкою, яка робилася впродовж твого життя. Люди, які опираються старості й намагаються виглядати молодшими, здебільшого виглядають огидно і штучно. Я жорсткий противник пластичної хірургії. Лікарі вважають себе художниками, хоча де там? Митець - це природа. Вона стовідсотково створила людину. І раптом хірург змінює щось на 0,0005 відсотка і не відомо, чи на краще.

15 років тому фотографував Таїсію Повалій. Не можу сказати, що вона ідеальна. Але це гарна жінка. Коли нещодавно її побачив, не впізнав. Стала схожою на всіх красунь за штучним пластиковим стандартом. Із суспільної точки зору тепер вона вродлива "лялечка". Але красивою її назвати не можу - вона неприродна.

Людина має навчитися сприймати різні образи як норму, позитив і красу. Ще не факт, що ніс картоплею - це некрасиво.

  Жінки на мітлах. Фотографував Ігор ГАЙДАЙ.
Жінки на мітлах. Фотографував Ігор ГАЙДАЙ.

Зараз ви читаєте новину «Повалій стала "красунею" за штучним пластиковим стандартом, але вона неприродна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути