четвер, 03 березня 2011 17:17

Полковник керує країною 41 рік

 

12 офіцерів на чолі з 27-річним капітаном Муаммаром Каддафі 1969-го здійснили державний переворот. Захопили владу в місті Бенгазі на сході країни та в столиці Триполі. Заарештували наступника престолу та проголосили Лівійську Арабську Республіку. Король на той час хворів і лікувався в Туреччині.

Військові створили Раду революційного командування. За тиждень вона присвоїла Каддафі звання полковника.

Ніхто з африканських лідерів не керував своєю країною довше за лівійця.

Каддафі був двічі одружений. Перша дружина - донька генерала, шкільна вчителька Фатіма. Про шлюб домовлялися батьки. Через півтора року подружжя розлучилося. Єдиного сина Муаммар забрав собі. Вдруге одружився через два місяці - з військовою медсестрою Софією Фаркаш. Із нею має шістьох дітей - п'ятьох синів і доньку. Всиновили ще двох: Ханну і Мілада. 4-річна Ханна загинула 25 років тому, коли США бомбардували Лівію.

38-річний Саїф аль-Іслам, перший син від шлюбу із Софією, навчався в Лондонській школі економіки. 2009-го купив за 10 млн фунтів будинок у північній частині Лондона. У ньому вісім спалень, кінотеатр, басейн і сауна.

Четвертий син - Мутасім, 36 років. Має звання підполковника, працює радником із національної безпеки. Два роки тому, відпочиваючи на карибському острові Сен-Бартс, влаштував вечірку - для нього співала Мерайя Кері. За чотири пісні заробила $1 млн.

2001-го п'ятий син Каддафі, 34-річний Ганнібал, напав на трьох лівійських поліцейських із вогнегасником. Через три роки його затримали в Парижі за перевищення швидкості й кермування в нетверезому стані. 2008-го Ганнібала заарештували в Женеві. Звинуватили в побитті прислуги готелю, де він зупинився разом із вагітною дружиною. Після цього Лівія відкликала зі Швейцарії  дипломатів, а потім заборонила ввозити вироблені в цій країні товари.

Хаміс, шостий син Каддафі, керує підрозділом лівійського спецназу. Він очолював наступ на мітингувальників у Бенгазі, за чутками.

Донька, 31-річна Айша аль-Каддафі, працює адвокатом. 2006-го вона вийшла заміж за батькового двоюрідного брата.

Усі діти Муаммара мають щонайменше по два маєтки. Їх утримання оплачують із казни.

Усі діти Каддафі мають по два маєтки. Їх утримує держава

 

Третій тиждень у Лівії триває народне повстання. За цей час загинули 500 людей, поранено чотири тисячі. Понад 300 тисяч жителів країни втекли до Єгипту й Тунісу. Керівник Лівії Муаммар Каддафі, за інформацією агентства "Ель-Арабія", наказав розстрілювати демонстрантів.

Лівійці заявляють, що протестуватимуть, доки Каддафі при владі. У зверненні до народу він заявив: іти у відставку не збирається. Каже: у разі перемоги опозиції країною керуватиме Усама бен Ладен, бо він постачає демонстрантам наркотики.

Каддафі охороняє його особиста гвардія на військовій базі поблизу столиці Триполі. У дворі бази пасуться дві верблюдиці. Щоранку глава країни п'є чашку свіжого верблюжого молока. Також із палацу привезли частину гардероба й бібліотеку лівійського лідера.

"Правити світом будуть чорні"

Уривки із "Зеленої книги" Муаммара Каддафі. Її лівійський лідер опублікував 1975-го. Написав у ній, як мусить жити суспільство.

"Політична боротьба, у якій перемагає кандидат, що набрав 51% голосів, є диктатурою. Бо 49% населення опиняється під нав'язаною владою. Ось справжнє обличчя сучасних світових політичних режимів".

"Остаточне рішення проблеми рабства - скасувати зарплатню, вивільнити людину з її пут, повернути у природні правила існування. Потрібно зробити кожного працівника партнером, співвласником підприємства. Тільки це може принести гармонію".

"Прагнення людини взяти собі більше, ніж потрібно, є відходом від природних правил, початком деградації та віддалення від здорових норм життя людської спільноти".

"Головна потреба людини - житло. Воно не може належати нікому іншому, окрім цієї людини або її сім'ї. Ніхто не має права будувати житло, аби здавати його в оренду. Бо це зачіпає потреби інших людей, і певною мірою заганяє їх у рабство. Тому здавання житла в оренду є по суті злочином".

"Ніхто не має права здійснювати підприємницьку діяльність із метою привласнення благ у кількостях, більших за особисті потреби. Майстерність умілих працівників - не підстава для них претендувати на чужу частку благ. Непрацездатна чи неповноцінна від народження людина має отримувати ту ж частку суспільних благ, що й здорова".

"Дім має обслуговувати лише той, хто в ньому живе. Заборонено мати прислугу".

"Жінка - людина. Однак природні дані жінки роблять неможливою рівність між нею та чоловіком".

"Правити світом будуть чорні. Як колись світом панували жовті, і як зараз - білі. Потенціал Африки дасть знати про себе найближчим часом".

"Люди будуть відсталими, доки не зможуть спілкуватися єдиною мовою. Причому це має бути не вивчена мова, а успадкована від батьків. Досягнення цього - лише питання часу".

 

45 000

чисельність збройних сил Лівії

6 420 000

людей живуть у країні

480 000 000

тонн нафти щороку видобувають у Лівії. Більше лише в Росії - до півмільярда тонн.

 

Зараз ви читаєте новину «Полковник керує країною 41 рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути