вівторок, 02 березня 2021 13:47

Подруга думала вбити себе, бо сказали, що в неї смердить із рота

В Японії запровадили посаду міністра з питань самотності. Його обов'язки виконуватиме міністр з відновлення економіки регіонів Тецусі Сакамото. Опікуватиметься, як переживають ізоляцію літні люди й діти.

У жовтні в країні скоїли самогубство 2153 людини, за даними поліції. Від коронавірусу на той момент померли 2087 осіб

Ія НАШІМОТУ, 47 років, кризовий психолог, Токіо:

– Уперше за 11 років зросла кількість самогубців. Влада мусить реагувати. Пандемія на всі країни вплинула негативно, але в нас цифри страшні.

Протягом року зійшлися кілька чинників. По-перше, втрата фінансової стабільності. По-друге, соціальна ізольованість. По-третє, загострилися всі проблеми вдома. Одна з наших клієнток мала от-от піти від чоловіка. Хотіла одразу переїхати в іншу квартиру, щоб було менше стресу для дитини. Чоловік зривався на них. Через епідемію втратила і підробіток, і роботу. Наковталася снодійного.

Жінки частіше себе вбивають. Вони вразливіші до наслідків епідемії. За статистикою, їх першими скорочували. А звертатися по допомогу в японців не заведено. Депресію чи якісь розлади вважають мало не ганьбою. До нас звернулися батьки 28-річної жінки після четвертої спроби самогубства. Психолога з психіатром розглядали як останню інстанцію. Ми дібрали антидепресанти, результативно працюємо.

27 вересня знайшли тіло кінозірки 40-річної Юко Такеуті. Вона була успішною й реалізованою. Її другому малюкові менше року. Повісилась у спальні. За 10 днів стали надходити повідомлення, що жінки 35–40 років почали вішатися. Тому поліцію просять не розголошувати подробиць, щоб уникнути хвилі наслідувань після гучних самогубств.

Автор: gettyimages.com
  Колишній поліцейський 76-річний Юкіо Шіге оглядає скелі Тодзімбо в Японському морі 23 лютого. Після виходу на пенсію він із кількома добровольцями патрулюють ці місця. Сюди приїжджають багато людей, щоб укоротити собі віку. Волонтери пропонують їм безкоштовне житло й допомогу у вирішенні проблем
Колишній поліцейський 76-річний Юкіо Шіге оглядає скелі Тодзімбо в Японському морі 23 лютого. Після виходу на пенсію він із кількома добровольцями патрулюють ці місця. Сюди приїжджають багато людей, щоб укоротити собі віку. Волонтери пропонують їм безкоштовне житло й допомогу у вирішенні проблем

Ханако МАЯРАЇ, 28 років, медсестра, Осака:

– Сестра працювала декоратором у готелях. Мала шість контрактів. Після початку пандемії Йоко звільнили. Вона різала собі зап'ястки в 16. Дівчата з класу писали образливі повідомлення. Мати звернулася до психолога.

Потім сестра вступила в коледж. Її називали однією з найталановитіших. Але роботи знайти не могла. Усюди провалювала тестове завдання. Тоді була друга спроба.

Наша баба померла одна. Ми знайшли тіло через 14 тижнів. Мати боялася, що її чекає те саме. Але в неї стався інсульт. Померла в нас на руках у лікарні. Йоко не могла мати дітей. Теж боялася, що помиратиме на самоті. Не виходила з дому чотири тижні. Не відписувала подругам. Зі мною говорила. Але в мене почалися складні чергування, я забувала передзвонити кілька днів. Востаннє ми розмовляли в середу. Її тіло знайшли в неділю. У записці пояснила, що не бачить сенсу жити й боїться, що доведеться починати все знову. Заповіла мені всі заощадження. Вона добре заробляла і продала перед тим бабин дім. За ці гроші кілька років могла не працювати.

Було боляче, коли в листах ­співчуття колеги-декоратори писали, що Йоко не впоралася з тиском. На останній день народження вони подарували їй книжку, як круто бути самотньою і вільною.

Ішікава ТАВАСАРУ, 44 роки, перукар, Токіо:

– Я побачив, що дружина не може впорати ся зі стресом. Молодшій доньці рік, старшій – 16. У Каме з'явився страх померти через легеневу недостатність. Це було дивно, бо її баба одужала від коронавірусу за місяць.

Каме спробувала повіситись. Дітей на день забрала її сестра. Мене не мало бути вдома, але я забув документи й повернувся. Лікарі встигли врятувати.

Двічі на тиждень дружина працює із психологом. Допомога безкоштовна. Зараз їй краще. Каже, в той момент здавалося, що проблем надто багато й усі невирішувані.

Я виступав на телебаченні. Пишу в соціальних мережах, що жінкам зараз дуже важко.

Чоу АКАНАКАЇ, 30 років, викладачка історії, Токіо:

– 2008 року батько повісився в їдальні. Його знайшла я, коли повернулася зі школи. Під час кризи втратив капітал. До 2015-го мати все відновила.

Мене переслідують нічні жахіття. Наречений пише мені кожні 2–3 години. Без цих повідом­лень починається паніка. Не можу пробачити батькові самогубства. А мати досі його любить, вважає, що вчинив благородно.

У колеги брат заробляв великі гроші на онлайн-іграх. У червні втратив доступ до акаунту. Відновлював три тижні. За цей час уже не мав топпозиції. Вистрибнув із ­17-го поверху. Родина вимагає компенсацію.

Я працюю з дітьми до 16 років. Їм особливо складно. Під час ізоляції залишилися наодинці з проблемами. Інтернет-спілкування не всім повноцінно може замінити друзів. У грудні дівчина подзвонила мені серед ночі. Сказала, що одна з подруг у чаті написала, що наковтається пігулок. Ми її врятували, хоч матиме серйозні проблеми зі здоров'ям. Вирішила вбити себе, бо нова дівчина її колишнього написала, що в неї смердить із рота.

Нам допомогла співпраця з американськими підлітками. Наші діти побачили, що треба просити допомоги в дорослих. Одна зі старшокласниць з двома спробами суїциду казала, що їй навіть на думку не спадало звернутися до матері чи психолога.

20 919 японців скоїли самогубство торік. Це на 750 більше, ніж 2019-го

Зараз ви читаєте новину «Подруга думала вбити себе, бо сказали, що в неї смердить із рота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути