четвер, 30 червня 2011 12:51

Пізні діти частіше страждають на психічні розлади

- Бебі-бум у нашій країні почався 2001-го. Відтоді в українок, які молодші 30, народжуваність збільшилася на 5 відсотків. А у віковій групі жінок від 30 до 34 років - на 96 відсотків.

Середній вік жінок що народжують уперше в Україні становить 26 років. У Німеччині - 29,5 років, у Франції - 29,7, у Фінляндії - 30 років. Українки наздоганяють європейок. Багато жінок прагнуть здобути освіту, зробити кар'єру а потім думати про дітей. Старший науковий співробітник Інституту демографії імені Михайла Птухи Світлана Аксьонова, 40 років

Психотерапевт Оксана Ткачова, 41 рік:

- "Молоді батьки" зараз трохи постаршали. Якщо раніше вважали, що в 17-20 років народжувати рано, то нинішнім батькам і в 25 - ще не час.

Ранні діти - спонтанні, до них спеціально не готувалися. Пізні - плоди усвідомленого батьківства, коли вже вирішені основні питання: є робота, житло й досвід.

Вік батьків на момент народження дитини впливає на її виховання та психологічний розвиток. Діти дуже молодих людей більше ризикують піддатися негативному впливу довкілля - почати палити, випивати. Бо батьки не приділяють достатньо уваги їхньому вихованню. І це зрозуміло. Вони зазвичай не мають ресурсів. Їм треба навчатися, заробляти, у них зовсім інші проблеми. Не вистачає часу, щоб прислухатися до дітей. Тому ранні є більш кусючими й хваткими. Вони схильніші до лідерства, не люблять рамок. Не чекатимуть, коли хтось їм щось організує.

Однак рання дитина частіше потрапляє в ситуацію, коли мама й тато з'ясовують стосунки. Тоді вона залишається без батька або її вихованням займаються бабусі. Для малечі, навіть до року, коли не функціонує доросла пам'ять, це - зрада. Вона проходить на рівні відчуттів, запахів, тілесної пам'яті. Для дитини матір - найголовніше. Тому відчуття порожнечі, зради може переслідувати її все життя.

Інша річ, коли третє покоління завжди поруч і допомагає. Дитина бачить різні взаємини, поведінку й може вибрати, що їй до вподоби. Це як шведський стіл: ти можеш собі взяти з нього що хочеш і не давитися тим, що в тарілці перед тобою.

Між батьками й дітьми можуть бути прозорі, довірливі відносини, але не як у друзів. Це збочення, коли донька розповідає матері, що в неї відбувається з хлопцем у ліжку

Маю 21-річну дочку. Думаю, що чогось не додала їй, не приділяла достатньо часу. Але вона, коли подорослішала, сказала: "Не парся. Я тебе зненавиділа б, якби ти віддавала мене на всілякі мови й гуртки. Як інші "мамашки".

Стосунки в мене з донькою паритетні, але не дружні. Батьки й діти мають зберігати певну дистанцію. Між ними можуть бути прозорі, довірливі відносини, але не як у друзів. Це збочення, коли донька розповідає матері, що у неї відбувається з хлопцем у ліжку. Часто ранні батьки припускаються цієї помилки й намагаються побудувати дружні стосунки.

Пізні діти ризикують вирости нарцисами. Батьки мають ілюзію, що знають, як правильно виховувати дитину, якими мають бути її поведінка, бажання, освіта. Як у пісні Бориса Гребенщикова: "Их дети сходят с ума от того, что им нечего больше хотеть".

Здебільшого пізні батьки впадають у крайнощі: або дуже вимогливі, або все дозволяють своїм дітлахам. Але їхні чада більш захищені. Бо досвідчені люди знають, як "поставити на місце" виховательку в дитсадку, як правильно вибрати школу, розв'язати конфлікт. Їхні цінності стабільніші. У пізніх батьків більший відсоток талановитих дітей. Бо вони вважають, що "не просто народили пізно дитину, а народили великого скрипаля".

З іншого боку, такі діти частіше страждають психологічними розладами. Адже до певного віку ті накопичуються в генетичному матеріалі батьків.

Діти болісно сприймають вік батьків. У мене був на прийомі 8-річний хлопець, якого мати народила у 44. Він стидався перед однолітками, бо в тих батьки значно молодші.

Ще пізніх дітей не покидає страх самотності, скорої смерті рідних.

Діти з великою різницею у віці в родині будуть почуватися одинаками: без братів і сестер. Молодші, які є пізніми, в такому випадку відчуватимуть, що на них покладена особлива місія. Вони мають бути розрадниками й блазнями для батьків на старості.

Народженням дитини ті не звільняються від кризи середнього віку, а лише відтягують її.

Для жінок краще народжувати якомога раніше. Бо це той процес, у якому треба довіритися відчуттям. А зрілі мами обкладаються книжками, бояться пологів, думають, що не впораються з дитиною. Була на прийомі 40-річна жінка, бізнес-леді. Після народження дитини перетворилася на безпорадну дівчинку.

Молоді мами мають потужну підтримку з боку рідних. А в старших дуже часто батьки вже самі потребують догляду.

 

На кожну тисячу українок у віці 15-19 років народилася 31 дитина

20-24 роки - 95 дітей

25-29 років - 90 дітей

30-34 роки - 54 дитини

35-39 років - 22 дітей

40-44 років - 4 дітей

Кількість дітей, народжених українками різного віку. Дані інституту демографії за 2009 рік

 

4500

українок народжують щорічно у віці після 40, за даними Міністерства охорони здоров'я.

Зараз ви читаєте новину «Пізні діти частіше страждають на психічні розлади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути