четвер, 25 березня 2010 18:50

Піп

 
Сергій Маковецький, російський актор, 51 рік. У фільмі Володимира Хотиненка "Піп" зіграв головну роль - отця Олександра

Фільм "Піп" знімали з благословення святійшого патріарха Алексія, царство йому небесне. Він дуже цікавився темою відродження церковного життя на окупованих німцями територіях від Пскова до Ленінграда у 1941-1944 роках. Його батько, отець Михайло, служив у Естонії і з маленьким сином їздив по концтаборах, навіть усиновлював дітей.

Олександр Сегєнь написав роман "Піп", за яким знімали фільм.

Поблизу Мінська, на березі озера, наші художники звели будинки й церкву. Сцени всередині храму знімали на "Мосфільмі" - спеціально побудували приміщення. Бо грати у справжній церкві важко через акустику. І взагалі уявіть собі: храм, намолене місце і - "Стоп! Ну що, ти текст забув?", або "Стоп! Дубль".

На зйомки "Попа" я поїхав після "Стомлених сонцем - 2" Микити Михалкова, де грав майора НКВС. Михалков на "Попа" мене благословив.

Із Володимиром Хотиненком ми вже як брати ("Піп" - їхня п'ята спільна робота. - "Країна"). Він трохи сумнівався - я ж молодший за свого героя, отця Олександра. Хвилювався, як ми виглядатимемо з матушкою, яку зіграла 58-річна Ніна Усатова. Коли мені зробили перший грим, зрозуміли, що все добре.

Дуже хотілося, щоб мій герой був живою людиною, а не іконою. Якщо поспілкуватися зі священиками, вони й анекдотець можуть розповісти, бо гумор у них чудовий. А ще матушок своїх побоюються. Про одного мого знайомого батюшку парафіяни кажуть, що страшенно суворий, але як матушка прикрикне: "Мовчи!", то він мовчить.

Отець Олександр живе вірою та любов'ю. У мене було старовинне облачення: наперсний хрест 1837 року, єпитрахиль узяли з Троїце-Сергієвої лаври, їй десь 100 років. Під час зйомок я не дозволяв собі курити, якщо був в облаченні.

Фінальну сцену знімали біля воріт Псковсько-Печерського монастиря. Грим мені зробили чудовий. Виходжу з храму, а наш помічник режисера каже: "Ой, дивіться, старець!" Тоді ж я припустився помилки - пішов у такому вигляді гуляти територією монастиря. Люди як кинулися: "Благословіть, старче". Я їм - "Господь благословить", і швиденько звідти.

Ми показали картину в Нижьогородській та Оренбурзькій єпархіях. Після перегляду Оренбурзького владику спитали: "Як вам фільм"? Він відповів: "Дайте мені 20 хвилин, я не можу зараз розмовляти". Такий був вражений.

На сьогодні є 800 копій картини - як у радянські часи. Зазвичай, якщо 100 копій виготовили, це вважають багато.

Хочу, аби під час перегляду "Попа" глядачі забували про поп-корн і кока-колу.


Фільм Володимира Хотиненка "Піп". Прем'єра в кінотеатрах 4 квітня

Зараз ви читаєте новину «Піп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути