Ексклюзиви
четвер, 01 вересня 2011 16:41

Найдовше живуть народжені в грудні. Вони ж найчастіше хворіють на рак шлунку

 

У період від двох тижнів до свого дня народження й за стільки ж після нього люди помирають частіше: жінки - на 38 відсотків, чоловіки - на 44. Такі дані досліджень Інституту геронтології імені Чеботарьова.

Як краще пережити свій день народження, що є стресом для організму, розповідають науковці й пересічні українці

Олександр ВАЙСЕРМАН, 53 роки, доктор медичних наук, завідувач лабораторії епігенетики Інституту геронтології імені Чеботарьова Національної академії медичних наук. Лабораторія дев'ять місяців збирала в рагсах дані про 105 тисяч людей, які померли в Києві в 1990-2000 роках. Таким чином учені прагнули дізнатися - чи залежить тривалість життя від місяця  народження

- У період від двох тижнів до свого дня народження й за стільки ж після нього люди помирають частіше, ніж у будь-які інші місяці: жінки - на 38 відсотків, чоловіки - на 44. Ці смерті можна було б пов'язати з тим, що люди просто перепивають чи переїдають. Бо в день народження це відбувається частіше, як і в будь-яке свято.

Але ми виявили дві закономірності. Перша: це ніяк не залежить від віку та слабкості організму. У різних вікових групах усе одно більшість помирають у період довкола дня народження.

Друге: підйом смертності починається рівно за два тижні до нього і закінчується через два тижні після. Тобто пояснити це надлишком випитого або з'їденого неможливо. Адже люди не  відзначають день народження за тиждень чи два до нього.

Смертність у цей період пов'язана з процесами, які відбуваються на тонкому біологічному рівні. Є такий термін - інпрінтінг. У перекладі з англійської - закарбування. Момент пологів - це надстрес для організму, рівень гормонів у цей час такий самий, як при інфаркті середньої тяжкості. Організм запам'ятовує цей момент, як травматичну точку відліку. Є добові біологічні рівні, а є річні, які пов'язані з хронологією планети - зміною пір року. В індивідуальному річному циклі умовний момент нового року - це дата народження. Виходить, що рівно за рік, починаючи від цієї точки, організм згадує, що він пройшов надстрес і готується до нього. При цьому відбуваються певні гормональні перебудови.

Ми дослідили історії смерті понад 100 тисяч киян. У Швейцарії на величезних вибірках отримані такі ж дані.

У період від двох тижнів до свого дня народження й за стільки ж після нього люди помирають частіше, ніж у будь-які інші місяці: жінки - на 38 відсотків, чоловіки - на 44

Існує гіпотеза невідповідності, вона стосується усіх ссавців. У мами в животі дитя готується до певного світу, в який потрапить після народження. Через материнський організм отримує сигнали, що буде тепло або холодно, і чи достатньо там їжі. Коли вистачає - формується нормальний обмін речовин. Якщо через плацентарний кровотік надходить інформація, що мати мало їсть, то організм запам'ятовує - треба буде потім запасати поживні речовини, якомога більше їсти. У людей, які пережили корабельну аварію, після смерті знаходять шафи, забиті консервами. Те саме організм робить несвідомо. Використовує будь-яку можливість, щоб запастися. Перетворює на жир усе, що потрапляє всередину, аби потім, коли настане голод, вижити.

Подібне відбувається й через сезонність. У людини, що народилася в квітні, більша частина внутрішньоутробного життя минула в поганих умовах: авітаміноз, неякісне харчування, респіраторні захворювання, відсутність вітаміну Д. А потрапляє на світ і опиняється в протилежних умовах - настала весна. З'являється невідповідність, бо весь час надходила інформація про холод, а тут - тепло.

У народжених наприкінці року все навпаки. Вони отримували інформацію про сприятливі умови, а потрапили в гірші. Це теж невідповідність. Але сценарій "спочатку добре, а потім погано", певно, кращий для життя людини, ніж "було погано, а народився - добре".

Народжені з квітня по червень схильні до цукрового діабету, пік припадає на травень. З'ясували це, вивчивши національний реєстр хворих на діабет - це близько мільйона українців. Є два типи діабету: молодих людей, які живуть на інсуліні, й літніх, повних. Причини захворювання в них різні. Але сезонність однакова. Найменше на цю хворобу страждають народжені в грудні.

Також дослідили реєстр онкохворих, це три мільйони людей. Неймовірно, але крива, що описує відповідність захворювань на рак грудей від місяця народження, повністю збіглася з графіком щодо діабету. Два діабети й рак грудей - однакові кривульки. А рак шлунку - навпаки. Найбільша схильність до нього у грудневих.

Ті, хто з'являються на світ улітку, частіше хворіють на кишкові недуги, взимку - на простудні.

Графік тривалості життя має вигляд хвилі. Пік ранньої смертності, самогубств та нещасних випадків припадає на народжених у травні. Два місяці в обидва боки, і решта вісім місяців - поступовий спад. Найдовше живуть ті, що народились у період близько Нового року.

Зараз ви читаєте новину «Найдовше живуть народжені в грудні. Вони ж найчастіше хворіють на рак шлунку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути