середа, 23 травня 2012 19:35

"Надобно искоренить этих воров и злодеев запорожцев"

"Объявляю вам, что полковник Яковлев Запорожье штурмовал, - писав 2 червня 1709 року Петро I своєму приятелеві Федору Апраксіну, - и хотя с 300 человек потерял, однако ж оное проклятое гнездо взял и оных воров всех порубил".  Такою була кара за те, що шість тисяч запорожців на чолі з кошовим отаманом Костем Гордієнком перейшли на бік гетьмана Івана Мазепи та шведського короля Карла ХІІ. Запорозька Січ, зруйнуванню якої так радів московський цар, розташована була тоді на острові Чортомлик при впадінні в Дніпро притоків Чортомлик, Підпільна і Скарбна (на малюнку - реконструкція Володимира Ленченка) - коло теперішнього села Капулівка Нікопольського р-ну на Дніпропетровщині. У другій половині 1950-х острів затопило Каховське водосховище.

Петро І спершу теж намагався заручитися підтримкою запорожців. Закликав у грамоті: "Уповаем мы на вашу к нам, великому государю, верность, что вы за отчизну свою и за православную веру и за нас стоять и богоотступного изменника Мазепы прелестей слушать не будете и наша милость к вам за ваши верные службы никогда отъемлема не будет". Окрім цього царського листа, два московських стольники привезли на Запорожжя 12 тис. рублів - на військо, 500 червінців - кошовому, 2 тис. - старшині. Запорожці гроші взяли, але на царський заклик не відгукнулися.

Після московських послів на Січ прибули посланці Івана Мазепи. На раді зачитали послання від нього. Гетьман, зокрема, писав, що нібито сам чув, як цар казав: "Надобно искоренить этих воров и злодеев запорожцев". Козаки прокричали за приєднання до шведів. До ставки Карла ХІІ в Будищах - нині Диканського району на Полтавщині - відправили делегацію. Кошового Костя Гордієнка та запорожців, які з ним прибули, частували там три дні. А гетьман Мазепа за прихильність дав їм 50 тис. золотих із власної кишені: із приєднанням січовиків вірне йому військо зростало вп'ятеро.

Отримавши звістку про появу запорожців у шведському таборі, Петро І наказав своєму фаворитові Олександру Меншикову знищити Січ дощенту. Операцію очолив полковник Яковлєв. Під Києвом посадив на судна три полки й поплив униз по Дніпру. Дорогою нищив козацькі поселення. Від містечка Келеберда вціліла тільки церква, в іншому - Переволочній - із тисячі оборонців у полон взяли 12 козаків, решту - вирізали. Далі московити спалили фортеці Старий та Новий Кодак - щоб не стали "пристанищем воров". Коли ж Яковлєв підійшов до містечка Кам'яний Затон недалеко від Січі, вислав до запорожців із листом козака Сметану. Його втопили.

Оборону Чортомлицької Січі, на якій у той час було кількасот запорожців, очолив наказний отаман Яким Богуш. Оточена звідусіль водою, вона була недоступна для штурму. Тож почали по ній гатити з гармат. Марно: ядра не долітали до цілі. Спробували атакувати на човнах - без успіху.

На допомогу московитам прибув полковник Гнат Ґалаґан, який втік від Мазепи. Побачивши здалека його кінноту, запорожці подумали, що це йдуть на допомогу татари й відкрили ворота. Коли ж зрозуміли помилку, було вже пізно: солдати Яковлєва ввірвалися в Січ. Жодного живого полоненого не залишили, курені й інші будівлі спалили. "Получили мы от вас письмо, в котором объявляете о разорении проклятого места, которое корень злу и надежда неприятелю была, что мы, с превеликою радостию услышав, господу, отмстителю злым, благодарили с стрельбою", - писав цар Меншикову

Після поразки під Полтавою запорожці з кошовим Костем Гордієнком разом із Карлом ХІІ і гетьманом Мазепою перейшли у володіння Османської імперії. 1711-го на території Кримського ханства Гордієнко заснував Олешківську січ - навпроти нинішнього Херсона. А за 17 років - Кам'янську, біля гирла річки Кам'янка, сучасне село Республіканець на Херсонщині. Там кошовий Кость Гордієнко й помер 1733-го. Наступного року запорожці перейшли під протекторат Російської імперії.

 

 

 

29 травня 1985 року: 39 загиблих та 600 поранених нарахували після фіналу Ліги чемпіонів у бельгійські столиці Брюсселі. Бійка спалахнула на стадіоні "Ейзель" між фанатами англійського "Ліверпуля" та італійського "Ювентуса". Італійці запанікували, почали тиснути на цегляний бар'єр, який розділяв сектори. Той обвалився й поховав під собою вболівальників. Серед загиблих - 32 італійці, четверо бельгійців, два французи й один ірландець.

Гравців переконали дограти матч. "Ювентус" переміг завдяки єдиному голу теперішнього керівника європейського футболу Мішеля Платіні. "Ліверпуль" і решту англійських клубів на п'ять років усунули від участі в європейських турнірах: бійку нібито спровокували їхні фани. Насправді старий стадіон не відповідав вимогам техніки безпеки, а бельгійська поліція виявилася не готовою до такого перебігу подій.

1995-го стадіон "Ейзель" знесли. Від нього залишилася брама головного входу.

 

200 метрів

не долетів до своєї лондонської голуб'ятні на вул. Найн-Елмс на південному березі Темзи й упав мертвий 1 червня 1845 року поштовий голуб герцога Артура Велслі Веллінґтона. Птаха випустили з корабля біля берегів Західної Африки. Він здійснив найдовший із достеменно відомих перельотів: за 55 днів подолав 8700 км. Не виключено, однак, що голуб облетів Сахару й насправді подолав  близько 11 250 км.

 

28 травня 1987-го - у День радянського прикордонника - 19-річний льотчик-любитель Матіас Руст (на знімку) із Західної Німеччини на спортивному літаку прилетів до Москви й о 18.45 приземлився на Красній площі. На територію СРСР проник із Фінляндії, подолавши всі захисні рубежі. Система протиповітряної оборони Московського військового округу саме була вимкнена на профілактику. Руста судили за хуліганство й незаконний перетин радянського кордону, дали чотири роки. Міністра оборони СРСР і начальника військ протиповітряної оборони звільнено з посад. Менш ніж за рік Матіаса Руста випустили із в'язниці.

Під горою Батіг біля сучасного села Четвертинівка Тростянецького району на Вінниччині 2 червня 1652 року козацько-татарські війська під командуванням Богдана Хмельницького розгромили 20-тисячну польську армію на чолі з польним гетьманом Мартином Калиновським. Після битви Богдан Хмельницький за 50 тис. талярів викупив у татар усіх полонених. І наказав їх замордувати - у помсту за жорстокість поляків під час програної рік перед тим битви під Берестечком. За наступні два дні козаки вбили від 3 до 5 тис. полонених жовнірів і челяді.

3 червня 1989-го під Уфою - столицею Башкирії - стався вибух газу в момент проходження зустрічних пасажирських потягів "Новосибірськ - Адлер" і "Адлер - Новосибірськ". Незадовго до цього ківш екскаватора пошкодив магістральний продуктопровід. У вогні загинули 575 людей, 623 отримали важкі поранення. Ударною хвилею вибило шибки в розташованому за 10 км місті Аша. Стовп полум'я було видно більш ніж за 100 км. Пожежа охопила територію близько 250 га. На декілька кілометрів від епіцентру вибуху не залишилося нічого, крім випаленої землі.

 

Зараз ви читаєте новину «"Надобно искоренить этих воров и злодеев запорожцев"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути