четвер, 13 жовтня 2011 15:50

Міжнародний кінофестиваль "Молодість", Київ, 22 - 30 жовтня

 

Кінотеатри "Київ", "Жовтень", "Кінопанорама", "Київська Русь", культурно-освітній центр "Майстер клас"

Сім фільмів, які покажуть на 41-му кінофестивалі "Молодість"

Стрічка-відкриття "Варшавська битва. 1920", режисер Єжи Гофман, Польща

- У кадрі не вимовляю жодного слова. Тому перед зйомкою завжди прописувала на папірці внутрішні монологи своєї героїні, - розповідає російська актриса Ольга Кабо. В картині Гофмана вона зіграла дружину офіцера-білогвардійця.

- На очах у неї червоноармійці розстрілюють чоловіка, - каже режисер. - Командир примушує її стати своєю бойовою подругою. Але Софія Михайлівна дає обітницю мовчання. Думаю, після цього російська аристократія для поляків буде асоціюватися саме з Ольгою.

Фільм не рекомендують глядачам до 12 років.

"Байдужість", реж. Олег Флянгольц, Росія

- Спочатку було слово "байдужість". Про нього й написав сценарій, - каже російський режисер Олег Флянгольц. Знімати фільм почав 1989-го, закінчив через 20 років. - Тоді ще був СССР, слова "продюсер" не існувало. Плівку мені купила мама. Камеру можна було взяти у ВДІКу. Покласти рейки для операторського візка коштувало чотири пляшки портвейну. Федя Бондарчук тоді саме повернувся з армії. Одразу знайшли спільну мову - нікого іншого я на роль головного героя не бачив. 2006 року ми з Федором зустрілися на фестивалі у Тель-Авіві. Він підійшов і запитав, де та плівка. Кажу, під ліжком. "Ану, дістав і доробив", - скомандував Бондарчук.

"Відхід", реж. Вацлав Ґавел, Чехія

- Я завжди мріяв зняти фільм, - каже екс-президент Чехії Вацлав Ґавел. - Думаю, пристрасть до кіно передалася у спадок. Мій дід побудував один із найкрасивіших кінотеатрів Праги - Lucerna, а батько з дядьком створили першу чехословацьку кінокомпанію "АВ".

1954-го Вацлав Ґавел не здав екзамен до чеської Академії кіно й музичного мистецтва. Після провалу вступив до Вищого технічного училища на спеціальність "Економіка транспорту".

"Ходорковський", реж. Сіріл Туші, Німеччина

- Уранці 4 лютого працівники моєї студії прийшли до офісу й побачили, що двері  виламані, а всі п'ять комп'ютерів щезли, - розповідає режисер Сіріл Туші. Перед відкриттям цьогорічного Берлінського кінофестивалю невідомі викрали його документальну стрічку "Ходорковський". - В одному з комп'ютерів була фінальна версія фільму. Нічого більше не забрали. Думаю, мене хотіли налякати, бо наважився зняти фільм про неугодного російській владі олігарха. Добре, що копія стрічки була у продюсера. На прем'єрі був повний аншлаг.

Rock'n'Ball, режисер Дмитро Приходько, Україна

10-річний сирота мріє стати футболістом. Просить першого стрічного видати себе за його батька, щоб записатися до футбольної секції. Той виявляється польським рокером, який того дня прокинувся з похмілля в центрі Донецька.

- Прототипи героїв - я і моя сім'я, - розповідає режисер Дмитро Приходько. - Мій племінник Валера рано втратив батьків у автокатастрофі. Знаю, як воно - коли тебе обчистили, бо заснув п'яний на зупинці. Зі мною було таке під час навчання в кіношколі в польському Лодзі. З інституту Карпенка-Карого мене вигнали на другому курсі. Потім отримав гонорар за зйомку корпоративного фільму для одної солідної фірми. Гроші можна було пропити, але вирішив вкласти у навчання за кордоном.

"Аріран", режисер Кім Кі Дук, Південна Корея

На три роки усамітнився в горах режисер Кім Кі Дук після спроби самогубства актриси з його фільму "Сон". Свій побут режисер фільмував.

- Нова картина складається з кадрів, де Кім рубає дрова, готує їжу, ходить до вітру, п'є горілку. Так намагається відійти від нервового зриву, - пише про нову роботу Кім Кі Дука американський критик Леслі Фелперін. - Цей досвід можна оцінити лише застрявши в барі поруч із п'яним, який весь вечір торочитиме про свою минулу славу. Скиглитиме, що всі його друзі - покидьки, і тільки зараз він зрозумів сенс життя.

"Вавилон ХХ", режисер Іван Миколайчук, ретроспектива фільмів Миколайчука

- Ми купили козлика, який мав весь час ходити за героєм Миколайчука, філософом Фабіяном. Доки знімали, козлик устиг постаріти, - згадує актор Ярослав Гаврилюк. - Знімали епізод, де Борислав Брондуков спирається на паркан. А внизу сидить Миколайчук із козликом. Брондуков каже: "Послухайте, ви такий великий філософ, нащо вам ця скотиняка? Продали б мені, я б вам рубля дав. Два, канєшно, забагато". Цап почав гладити Івана копитом і тулитися до нього. Наче відчув, що справді продадуть.

А доти, на репетиціях, цього козла вся група пхала в кадр, бо не йшов. Іван спересердя ще казав: "Не того козла купили!"

Зараз ви читаєте новину «Міжнародний кінофестиваль "Молодість", Київ, 22 - 30 жовтня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути