четвер, 25 березня 2021 09:58

Міжнародні авіалінії України запустили екскурсійні польоти над Києвом і Чорнобильською зоною відчуження

П'ятниця, 12 березня, 13:20

22-річний Василь Худьо із села Стар'ява Старосамбірського району на Львівщині тисне руку кардіохірургу зі столичного Інституту серця Борису Тодурову, 56 років.

– Дякую за пересадку серця, – говорить. Орган отримав місяць тому від жінки, яка померла від крововиливу в мозок.

На зустріч із медиками та фотозйомку у Львові Василь прийшов з кількома десятками інших людей, яким за останній рік пересаджували органи.

– Серцева недостатність розвинулася три роки тому після грипу. Якби не пересадка, довго не прожив би, – каже Худьо. – 7 лютого відсвяткував день народження, а за два дні подзвонив лікар: "Є донор". Аналізи підтвердили сумісність. Страшно не було. Розумів, що вмираю, а операція давала шанс. Тривала 4 години. Коли прокинувся після наркозу, не усвідомлював, що зі мною. Наступного дня став на ноги, потім почав ходити палатою. Їжджу на обстеження кожні два тижні. Заборонено напружуватись і нервувати. Не можна їсти багато соленого і гострого. Певні таблетки маю пити все життя.

– Дякую лікарям. І пацієнтам, які повірили в українських медиків, – каже присутнім керівник Львівської лікарні швидкої допомоги Олег Самчук. – Трансплантації мають робити в усіх відділеннях – урології, хірургії, судинної хірургії. Це має стати щоденною роботою.

Такі операції у Львові почали робити 29 лютого 2020-го. Пересадили шість сердець, дві печінки, 23 нирки

Автор: gettyimages.com
  Скульптуру жінки, яка лежить на землі, виставили 12 березня в Музеї історії Києва в рамках проєкту ”Крим-тут”. Символізує тугу за анексованим півостровом. Виставку організувало Об’єднання родичів політв’язнів Кремля за підтримки посольства Великої Британії та Європейського фонду за демократію. Серед експонатів – стіна з переліком ув’язнених українців, їхні записки, фотографії
Скульптуру жінки, яка лежить на землі, виставили 12 березня в Музеї історії Києва в рамках проєкту ”Крим-тут”. Символізує тугу за анексованим півостровом. Виставку організувало Об’єднання родичів політв’язнів Кремля за підтримки посольства Великої Британії та Європейського фонду за демократію. Серед експонатів – стіна з переліком ув’язнених українців, їхні записки, фотографії

А в цей час:

Киянин 42-річний Володимир Попович забирає у приватній лабораторії конверт із тестом на батьківство.

– Збіг 99,9 відсотка, – читає вголос сестрі Аліні, 36 років.

– Одразу казала, що це твоя дитина, – відповідає та. – У нього навіть родимка на вказівному пальці, як у тебе.

Перевіряв кревність із сином Олексієм, 4 роки. 10 днів тому його привела колишня дівчина Володимира. Зустрічався з нею, коли жив у Вінниці.

– Як розійшлися, перебрався до столиці. Не знав, що вона була вагітна, – говорить Попович. – Зізналася тільки зараз. Сказала, більше не може опікуватися сином, бо виїжджає в Польщу на заробітки. Готова платити аліменти. Моя кохана в шоці й не може прийняти, що маю дитину від іншої. Вивезла речі з квартири і не відповідає на дзвінки. Олексієм поки що опікується мати.

За ДНК-тест заплатив 4,5 тис. грн.

– Діду, відчиніть! – лучанин Олексій Левченко, 39 років, стукає у вхідні двері на третьому поверсі багатоквартирного будинку. Не може зайти до квартири 80-річного Павла Григоровича. Той перестав відповідати на дзвінки.

На шум виходить сусідка.

– Бачила діда два дні тому, як вертався з магазину, – каже.

Олексій викликає службу з аварійного відкриття дверей.

– Без документів на квартиру за роботу не візьмемося. Це кримінальна справа, – відповідають. – Викликайте поліцію. Зайдемо в помешкання, як дасть дозвіл.

Патрульні приїжджають за 10 хв. Дозволяють зайти.

– Іду-йду, – чують з-за дверей діда. – Переборщив зі снодійним.

Онук забирає з шафи документи на квар­тиру.

– Хай будуть у мене. Якщо наступного разу зникнеш, то легше буде до тебе втрапити, – пояснює. На стіл із сумки викладає цукор, хліб та овочі.

До 2050‑го третина населення буде старше 60 років

Головний ризик для нашої економіки в майбутньому – вимирання українців. За 10 років народжуваність знизилася на 40%. Менше дітей – менше людей, а значить – нижчий попит на місцеву продукцію, менше створюваного продукту, менше споживання, менша економіка.

У середньому сім'я витрачає на виховання дитини до 18 років майже $80 тис., за даними Українського інституту майбутнього. Ще близько $20 тис. держава додає на дошкільну, шкільну та вищу освіту. Падіння народжуваності знижує потенційний внесок в економіку наступного десятиріччя на $9–11 млрд – це нестворений внутрішній попит, а значить, і продукт.

До 2050 року майже третина населення в Україні буде старше 60 років. Відповідні будуть і продуктивність праці, і структура доходів, і специфіка попиту.

Внутрішній попит на товари й послуги – основний стимул економічного зростання в Україні: скорочення споживчих витрат призводить до падіння виробництва товарів і послуг. Близько 92% доходів сім'ї з дітьми витрачають на споживчі витрати. Виховання дітей – один з найважливіших чинників його стимулювання в країні.

Що робити? Стимулювати народжуваність через допомогу батькам із нянями, садками, медициною й освітою. Якщо дитина створює базу для економіки понад $100 тис. перші 18 років життя і понад $30 тис. податків, чому на цю суму не зробити пакет допомоги батькам для виховання дітей? А після досягнення повноліття дитина зможе створювати продукт для економіки, й суспільство поверне всі блага.

Анатолій Амелін, економіст

  В Україні підвищили штрафи за порушення правил дорожнього руху. За керування автомобілем напідпитку стягуватимуть від 17 до 51 тис. грн і забиратимуть права на 10 років. За перевищення швидкості – 3,4 тис. Таку ж суму водії сплачуватимуть за втечу з місця аварії чи кермування без прав. За повторні порушення штраф сягатиме 40,8 тис. грн. ”Якщо водій наїде на іноземця, то штраф платитиме у гривнях чи валютою?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
В Україні підвищили штрафи за порушення правил дорожнього руху. За керування автомобілем напідпитку стягуватимуть від 17 до 51 тис. грн і забиратимуть права на 10 років. За перевищення швидкості – 3,4 тис. Таку ж суму водії сплачуватимуть за втечу з місця аварії чи кермування без прав. За повторні порушення штраф сягатиме 40,8 тис. грн. ”Якщо водій наїде на іноземця, то штраф платитиме у гривнях чи валютою?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Путін шантажує Зеленського

Росіяни на Донбасі мобілізують війська. Україна готова дати відсіч, заявив 10 березня голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук. Раніше бойовики отримали дозвіл від окупантів на ведення "попереджувального" вогню.

Перемир'я – тимчасовий тактичний крок росіян. Давали час нашому президентові реалізувати політичні капітулянтські вимоги. Але він не може це зробити. Не має контролю над парламентом. І зіткнеться зі спротивом суспільства. Час на втілення вигідних Росії політичних домовленостей, виписаних у Мінських угодах, минув. Путін перейшов до ескалації на фронті. Це примус до поступок.

Наступний чинник – обрання президента Сполучених Штатів Америки Джо Байдена. Росіяни підвищують ставки, щоб покращити переговорну позицію з ним. Імовірно, нова адміністрація у Вашингтоні намагатиметься перезавантажити український кейс. Може увійти безпосередньо в переговорний процес, започаткувати паралельний майданчик до "нормандського формату" (за участі України, Франції, Німеччини і Росії. – Країна). Можливо, новий підхід передбачатиме зближення Донбасу і Криму в одному пакеті.

Дипломатичним шляхом змусити Росію піти з Донбасу можемо лише спільно з західними партнерами. Насамперед зі США. Треба домогтися шокових санкцій.

Михайло Басараб, політолог

16 643 кримінальних справи щодо державної зради й тероризму відкрила Служба безпеки України з 2014 року

863 455 жінок працюють в Україні як підприємці. Це 46,6% загальної кількості ФОПів, за даними сервісу Opendatabot. Найбільше жінок займаються роздрібною торгівлею – 376 895

"Українські добровольці ХХ століття завжди мали зв'язок із народом. Не пощастило загиблим під Крутами, але щиро плакав Київ. Не склалось у добровольців УПА, але підтримка народу і жертовність дали їм змогу стояти проти імперії зла майже 20 років. Подвигами героїв минулих поколінь були мотивовані перші добробати й у наш час. Вистояли у перші місяці, поки держава готувала армію до війни. Мордор не пройшов ні до Харкова, ні до Дніпра", –

Віктор БОБИРЕНКО, політолог

Із 2022 року Велика Британія почне будувати вісім ракетних катерів для України. Половину на своїх підприємствах, решту – на українських. Допоможуть створити дві військово-морські бази. Меморандум про розвиток флоту на понад 4 млрд грн президент Володимир Зеленський підписав із Британією торік восени.

В інстаграмі, телеграмі і снапчаті створять сторінки довіри для дітей, які стали жертвами чи свідками злочинів. Отримуватимуть правову, психологічну й медичну допомогу, кажуть в Офісі генпрокурора. Торік внаслідок злочинів постраждали понад 5,2 тис. неповнолітніх.

В Україні з'являться 13 радарів і кілька тисяч датчиків для передбачення негоди та стихійних лих. Угоду про постачання обладнання Державна служба з надзвичайних ситуацій уклала з американською компанією BARON – Critical Weather Intelligence.

Міжнародні авіалінії України запустили екскурсійні польоти над Києвом і Чорнобильською зоною відчуження. Пасажирів на висоті 900 м годину катає літак Embraer. Квитки коштують 2660 грн.

Запила після загибелі чоловіка в автокатастрофі. За кілька років винесла з квартири все золото. Недавно він уперше наснився, сказав: "Мені соромно за тебе". Взялася за розум і влаштувалася на роботу. Від спиртного відмовилася.

Віра Гурченко

Із дівчиною зустрічався два тижні. Вона зізналася, що заміжня: "Але маю стосунки з іншими чоловіками. Подобаються вільні відносини". Запитала, чи не хочу спробувати груповий секс? Порвав із нею.

Ігор Шимчук

Торік улітку чоловік пішов гуляти з 4-річним сином. Напився пива й забув малого на дитячому майданчику. Влігся вдома спати. Із сусідами шукали дитя хвилин 20. Знайшли в іншому кінці району біля дороги. Із чоловіком не говорила два місяці.

Ольга Іванюченко

 

Гості пили в матері чай із дорогого сервізу. В один момент у кухню забіг мій син і потягнув скатертину. Посуд розбився, а малий облився чаєм і порізався. Місяць пролежали в лікарні.

Олена Квітко, 28 років, Тернопіль

Зняв частину заощаджень і на 14 лютого подарував дівчині iPhone Xr. Вона розплакалася: "Хотіла дванадцятий! Бідняк нещасний". Втекла з побачення. Наступного дня вибачилась у фейсбуку: "Погарячкувала. Можу забрати мобільний?" Відповів, що віддав його сестрі.

Олександр, 27 років, Дніпро

Побачила, як чоловікові прийшло повідомлення в соцмережу від якоїсь жінки. Писала про вагітність. Я влаштувала скандал. А за годину та прислала повторно: "Помилилася сторінкою. Ти схожий на мого хлопця. Однакові ім'я та прізвище".

Галина Ніздренко, 26 років, Хмельницький

5-річна донька знайшла вдома пляшку із суперклеєм і вилила на голову. Я прибігла з кухні на її крики, коли шкіра почала пекти. Вимивали волосся 2 години. Тепер усе від неї ховаємо.

Анна, 32 роки, Київ

Із початком пандемії втратив роботу адміністратора в ресторані, де працював сім років. Став вивчати програмування, записався на онлайн-курси. Розіслав резюме у IT-компанії. Наприкінці 2020-го отримав пропозицію від польської контори про віддалену роботу. Заробляю 2 тисячі доларів на місяць. Коронавірус змінив життя на краще.

Олексій, 35 років, Харків

Зараз ви читаєте новину «Міжнародні авіалінії України запустили екскурсійні польоти над Києвом і Чорнобильською зоною відчуження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути