Ексклюзиви
четвер, 24 червня 2010 17:00

Кухар хотів отруїти президента помідорами

28 червня 1820 року знайшли листа, що його 1776-го написав особистий кухар першого американського президента Джорджа Вашинґтона. Кухаря звали Джеймс Бестлі. Він повідомляв англійського короля Георга III, що операція з отруєння його шефа пройшла успішно. Бестлі був упевнений, що приготована печеня зі свіжими помідорами зведе Вашинґтона в могилу.

У ті часи вважалося, що томати отруйні. До Європи вони потрапили з Мексики  1530-го. Тамтешті ацтеки помідорів у їжу не вживали. Не стали ризикувати й конкістадори. Кущі помідорів вирощували як декоративні рослини. У XVI ст. вони були окрасою садів Антверпена. Французи їх висаджували біля альтанок, англійці - в оранжереях. У данській книжці "Повне керівництво із садівництва" 1774-го зазначалося: "Плоди помідорів дуже шкідливі, адже зводять із розуму тих, хто їх поїдає".

Після вечері Бестлі зібрав посуд і почав строчити донесення. Жалкував, що президент "помре жахливою смертю". Кухар навіть не дочекався звістки про це й зі страху, що його покарають за вбивство, наклав на себе руки. "Спосіб, який я обрав для цього, більш за все відповідає моїй професії, адже гострий кухонний ніж буде для мене кращим знаряддям, ніж мотузка чи отрута", - писав королю.

Та президент Вашинґтон наступного дня повернувся до своїх справ. Відтоді прожив іще 23 роки. Лист пролежав у таємній схованці за цеглою біля димаря в колишньому помешканні Бестлі. Англійський зв'язковий з якихось причин його не забрав.

Уживати помідори в їжу ризикнули на зламі XVIII-XIX ст. Приміром, у Ботанічному словнику, виданому в Петербурзі 1811 року, писали: "Хоча томат і вважається отруйною рослиною, але в Італії його їдять із перцем, часником та олією, а в Португалії та Чехії роблять із нього соуси, які мають дуже приємний, кислуватий смак". Але то були винятки. Приміром, американці ще й через десять років після розголошення листа Бестлі їсти томати не наважувалися.

 



Акторка та плавчиня Аннет Келлерман 1 липня 1915-го вперше в історії  кінематографу повністю оголилася в кадрі. 29-річна австралійка зіграла принцесу Анішию в картині "Донька богів".

Сюжет стрічки був казковий. У султана помер син. Відьма пообіцяла повернути того до життя, якщо разом вони знищать загадкову доньку богів - героїню Келлерман. Анішия й ожилий принц закохані одне в одного. Кіно врешті-решт закінчується хепі-ендом.

Аннет Келлерман переважно грала у фільмах на "водяну" тематику. Тому отримала прізвисько "Русалка". Вона пірнала в море із 28-метрової висоти, плавала в басейні з крокодилами. Боролася за права жінок. 1907-го на одному з американських пляжів її заарештували за надто відвертий, як на ті часи, купальник - він тісно облягав фігуру.

Останню свою роль Аннет Келлерман зіграла 1924-го. Опісля зайнялася продажем здорової їжі - усе життя була вегетаріанкою. Померла у 88 років.

 

 



28 червня 1644 року син шпалерника Жан Батист Поклен уперше виступив на сцені під псевдонімом Мольєр. До трупи мандрівних акторів він приєднався роком раніше. Майбутній драматург утік із дому з коханкою. 22-річного чоловіка невдовзі посадили до в'язниці за борги театру. Поклен-старший заплатив за сина викуп, але не хотів, що той далі ганьбив його прізвище. Актором Мольєр був посереднім, тому й почав писати п'єси. Помер у 51 рік від туберкульозу.

 

До ставки головного отамана Дієвої армії УНР Симона Петлюри в Кам'янці-Подільському 29 червня 1919-го прибула делегація від Центрального повстанського комітету. Поінформувала, що вся Україна охоплена антибільшовицькими селянськими бунтами. Найбільші сили на Київщині - Васильківський, Сквирський, Таращанський, Білоцерківський, Липовецький повіти захоплені. На Полтавщині й Катеринославщині  цілком зупинено залізничний рух. Лінії, якими "червоні" вивозять до Росії продовольство та майно, перерізані.

1 липня 1961 року президія Верховної Ради СРСР прийняла указ "Про посилення кримінальної відповідальності за порушення правил про валютні операції". Він допускав застосування смертної кари (розстрілу) за "спекуляцію валютними цінностями або цінними паперами у вигляді промислу або у великих розмірах, а так само порушення правил про валютні операції особою, раніше засудженою за такі ж злочини". Наскільки "великих розмірів" мала бути валютна операція, щоб людина заслужила розстріл, в указі не зазначено.

 



16 км/год

До такої швидкості 3 липня 1886 року розігнався Карл Бенц із німецького міста Мангейма на своєму першому авто. За два роки до того механік запатентував винахід. Потужність чотиритактного двигуна становила 0,8 кінської сили. Конструктор став першою людиною, яка потрапила в ДТП: він наїхав на коня.

 




"На наших штиках ми принесемо трудящому людству щастя й мир. На Захід!"

Такий наказ 2 липня 1920-го віддав більшовицькому Західному фронту його 27-річний командувач Михайло Тухачевський. Тривала радянсько-польська війна. Політбюро, яким керував Ленін, ухвалило похід вглиб Європи, бо було впевнене, що от-от почнеться світова революція. Більшовиків зупинили під Варшавою.

 

 

Зараз ви читаєте новину «Кухар хотів отруїти президента помідорами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути