Ексклюзиви
четвер, 03 серпня 2023 18:03

Кримський міст підірвали, ймовірно, надводними дронами

"На Кримському мосту зупинено рух: сталася надзвичайна подія в районі 145-ї опори з боку Краснодарського краю. Працюють правоохоронні органи та всі відповідальні служби. Прошу всіх дотримуватися спокою", – написав у телеграмі так званий голова Криму Сергій Аксьонов о 4:21 17 липня. Згодом він закликав окупантів утриматися від поїздок через міст і "з метою безпеки" їхати на півострів через інші тимчасово окуповані території України.

На Кримському мосту обвалилася частина автомобільної секції. Рух автомобільного транспорту зупинили. Залізнична колія не постраждала.

Уночі 18 липня віцепрем'єр країни-агресора Марат Хуснуллін повідомив, що однією смугою Кримського мосту нібито почали їздити легкові машини. Він визнав, що один проліт мосту не підлягає відновленню, і оголосив, що повноцінного руху ним не відновлять до листопада.

Автор: cbc.ca
  Такий вигляд має пошкоджений атакою Кримський міст 17 липня 2023 року. Одну автомобільну секцію з таманського боку зруйновано, другу – пошкоджено
Такий вигляд має пошкоджений атакою Кримський міст 17 липня 2023 року. Одну автомобільну секцію з таманського боку зруйновано, другу – пошкоджено

Російські ресурси стверджують, що Кримський міст могли атакувати модернізовані водні дрони. Радіо NV із посиланням на джерело у правоохоронних органах повідомило, що до нічного підриву Кримського мосту причетні Служба безпеки та Військово-Морські сили України.

У самій СБУ поки що офіційно не коментують своєї участі в цих подіях.

– Роль СБУ чи будь-якого державного органу України в "бавовні" коментуватимемо після нашої остаточної перемоги, – зазначив речник СБУ Артем Дехтяренко.

Представник Головного управління Міноборони Андрій Юсов у коментарі "Суспільному" сказав: "Нині весь світ бачить кілометрові затори й порушення мостових конструкцій. Щодо додаткових коментарів про причини цього – ми не коментуємо. Можна лише процитувати слова керівника ГУР МОУ Кирила Буданова про те, що "Кримський міст – конструкція там зайва".

Заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький зауважив, що Кримського мосту ще не підірвали повністю, щоб дати можливість росіянам утекти з тимчасово окупованого півострова.

Спікер Повітряних сил Юрій Ігнат заявив, що "можна тільки порадіти такій ситуації" для окупантів у Криму. "Води немає, туристів немає, мосту немає. І хоч каміння з неба! Це хороші новини для нас", – сказав Ігнат.

– Ажіотаж продовжується. Їм неспокійно, їм тривожно. Ми попереджали, що виїжджати треба з Криму тим, хто понаїхали вже давно, – потрібно було дослухатися наших рекомендацій. Перевантажили, напевне, міст. Те, що тепер вони настільки активно педалюють цю тему, може свідчити про те, що це може бути використано як іще один аргумент щодо зернової угоди. Багатьом фахівцям це очевидно, – заявила керівниця пресцентру Сил оборони Півдня ЗСУ Наталія Гуменюк у коментарі Радіо "Свобода" 17 липня.

Російська преса й пабліки повідомляють, що внаслідок нічного інциденту на мосту загинули щонайменше дві особи, постраждала одна – нібито члени сім'ї з Бєлгородської області РФ.

Після низки вибухів на Кримському мосту на тимчасово окупованому півострові росіяни посилили перевірку всіх критичних об'єктів. За даними Центру нацспротиву, усіх працівників таких об'єктів викликають на допит, а також перевіряють телефони.

– Україна має самостійно вирішувати, як захищати свою свободу, – сказав держсекретар США Ентоні Блінкен. Так американський посадовець прокоментував підрив Кримського мосту під час брифінгу 17 липня.

– Крим – це Україна, – зазначив інший американський посадовець, Джон Кірбі, під час брифінгу в Білому домі. Так, за словами представника Ради з нацбезпеки США, українці захищають власну територію, до якої входить і окупований росіянами півострів.

– Ми не беремо на себе відповідальності визначати легітимність чи нелегітимність цілей, які вражають українці. Вони воюють за свою країну. Крим – це Україна, й ми не вказуємо їм, що є, а що ні, законною ціллю. Вони самі визначають свої цілі", – додав Кірбі.

Автор: president.gov.ua
  Командир полку ”Азов”, Герой України Денис ”Редіс” Прокопенко, його заступник Святослав Паламар (”Калина”), виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій ”Волина” Волинський, Олег Хоменко та Денис Шлега з Національної гвардії України повертаються в Україну з Туреччини 8 липня 2023 року, де вони були дев’ять місяців після російського полону. Повернення відбулося завдяки домовленості між президентами України й Туреччини.
Командир полку ”Азов”, Герой України Денис ”Редіс” Прокопенко, його заступник Святослав Паламар (”Калина”), виконувач обов’язків командира 36-ї окремої бригади морської піхоти Сергій ”Волина” Волинський, Олег Хоменко та Денис Шлега з Національної гвардії України повертаються в Україну з Туреччини 8 липня 2023 року, де вони були дев’ять місяців після російського полону. Повернення відбулося завдяки домовленості між президентами України й Туреччини.

17 липня Росія вийшла із зернової угоди. Про це повідомив прессекретар Путіна Дмитро Пєсков. Причиною розриву домовленості назвав те, що "не виконано частини угоди, яка стосується Росії".

21 липня Укроборонпром завершив випробування єдиного українського дрона-камікадзе. Рішення про доцільність його закупівлі ухвалюватиме командування Збройних сил України.

22 липня касетні боєприпаси від Сполучених Штатів Америки вперше застосували Збройні сили України на куп'янському напрямку. Вони намагаються розбити укріплені позиції армії РФ, що сповільнили літній наступ України. Цю зброю мають застосовувати неподалік Бахмута. Касетні боєприпаси розкидають бомби на територію втричі більшу за футбольне поле.

23 липня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Україна відвоювала вже майже половину своїх територій, які окупувала Росія з початку повномасштабного вторгнення. Про це він розповів у інтерв'ю СNN.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, нібито бійці ПВК "Вагнер" його "напружують", бо хочуть атакувати Польщу, але він їх стримує.

24 липня Москву атакували безпілотниками. Пошкоджено будівлю поруч із міністерством оборони РФ. Ще один дрон влучив у московський бізнес-центр.

16 кілометрів звільнили Сили оборони минулого тижня. 12 км – на південному напрямку і 4 км – на бахмутському. Про це повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр Military Media Center. "Українські війська продовжують ведення наступальної операції на декількох ділянках у бік Мелітополя та Бердянська. Ключові бої тривають у районі Кліщіївки, Андріївки, Курдюмівки", – зазначила Маляр. Загалом українське військо на південному фронті за час наступу звільнило понад 192 квадратних кілометри території

Щоб урятувати свій народ, чому я повинен питати в когось дозволу, що робити на території ворога? Це наша проблема, й нам вирішувати, як убити цього ворога. На його території можна й потрібно вбивати на війні. Якщо наші партнери бояться використовувати свою зброю, ми вбиватимемо своєю. Але стільки, скільки необхідно. Що більше Україна зможе стріляти, стримуючи російські сили, то менше вона зазнає втрат", –

Валерій ЗАЛУЖНИЙ, 50 років, Головнокомандувач Збройних сил України, сказав у інтерв'ю The Washington Post 14 липня 2023-го. Керівник українського війська наголосив: щойно матиме засоби, почне деокупацію Криму й ніхто його не зупинить

Зараз ви читаєте новину «Кримський міст підірвали, ймовірно, надводними дронами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути