середа, 24 квітня 2013 16:02

"Коломойський принципово не працює із суддями"

  Італієць П’єрлуїджі Колліна працює куратором українських суддів з літа 2010 року. За неофіційною інформацією, отримує 25 тисяч євро щомісяця
Італієць П’єрлуїджі Колліна працює куратором українських суддів з літа 2010 року. За неофіційною інформацією, отримує 25 тисяч євро щомісяця

У весняній частині футбольного чемпіонату України зіграно сім турів. Найбільший резонанс після поєдинків викликають суддівські помилки

– Усі, хто знає правила, бачать те, що відбувається на полі в матчах за участю "Дніпра", – каже форвард дніпропетровців Євген Селезньов. – У суддів виграти неможливо.

Підопічні Хуанде Рамоса серйозно постраждали від арбітражу. Їм не поставили пенальті в Луцьку за фол проти Селезньова, скасували "чистий" гол у домашньому поєдинку з "Ворсклою" й 11­метровий в Одесі.

– Ситуація навколо "Дніпра" нікого не дивує, – каже журналіст із Дніпропетровська Олександр Петров, 50 років. – Колись у нас був головний тренер, який регулярно споряджав до арбітрів начальника команди. Платили навіть не за те, щоб допомагали команді, а щоб не "вбивали". 10 років тому до клубу прийшов Євген Кучеревський. Він одразу сказав, що з арбітрами клуб не працюватиме. Це також принципова позиція власника – Ігоря Коломойського. Йому подобається бачити футбол у чистому вигляді, без підкилимних ігор. Саме тому "Кривбас" виграє у "Дніпра" на його полі. ­Рамосу – головному тренерові – за великим рахунком, усе одно. Він робить свою роботу кваліфіковано. А якщо клуб не хоче розбиратися із суддями, це не проб­леми іспанця.

Колись я спілкувався з дніпропетровськими арбітрами. Вони говорили, що колеги не хочуть працювати на поєдинках двох команд – "Дніпра" та київського "Динамо". Коломойський не дає грошей, а столичний клуб карає за найменшу помилку не на їхню користь. Бо "Динамо" тоді мало важелі впливу на арбітрів – Григорій Суркіс, фактичний власник клубу, очолював Федерацію футболу України.

Суркіс пішов із посади керівника ФФУ торік у вересні. Але арбітраж і тепер прихильний до "Динамо": Ярмоленко забив з офсайда "Волині", "Карпати" двічі могли розраховувати на пенальті, а не пробили жодного разу.

– Стосовно симпатій суддів до "Динамо" у мене є дві версії, – каже блоґер Роман Шрайк, 37 років. – Перша: Суркіс пішов, зате куратором суддів залишився Колліна, креатура Григорія Михайловича. Друга: припускаю, що Суркіс продав "сім'ї" частину своїх активів. Тож клуб арбітри зараз не чіпають. Колліна працює в Україні третій сезон (заробляє 25 тисяч євро на місяць. – "Країна"). Кількість суддівських помилок досягла такої значної позначки, що постає запитання: чого арбітрів учить італієць? Не розумію, навіщо було відмовлятися від практики запрошення іноземних суддів на поєдинки українського чемпіонату. "Легіонери" помилялися, але принаймні не було розмов про їхню упередженість.

Відмова від іноземних суддів логічна: це позиція керівника УЄФА Мішеля Платіні. Згідно з нею, з весняної частини чемпіонату України ввели арбітрів за воротами.

– Це навіть не терапевтичне лікування, – переконаний футбольний уболівальник Олександр Дяченко, 30 років. – Це – ідіотизм. Кому і коли вони допомогли? Одеса, матч "Чорноморець" – "Дніпро". Головний суддя ставить стовідсоткову "точку" (пенальті. – "Країна") на користь гостей за фол проти Зозулі, а "заворотний" його збиває з пантелику, і справа закінчується кутовим. У Польщі від суддів за воротами відмовилися. Вважаю, абсолютно правильно. Майбутнє – за відеоповторами. Спочатку ввести регламентовано: кожна команда має право по одному разу за тайм попросити "подивитися телевізор", як у хокеї. Наприклад, забили гол, арбітр прапорець не підняв, а є підозра, що був офсайд. Глянули відео – розібралися. Так само з пенальті. Свиснули фол у карному майданчику – подивилися відео, визначили. Звісно, повністю помилок уникнути не вдасться: якщо арбітр на лінії неправильно зафіксував положення поза грою й зірвав вихід сам на сам, то повтор не допоможе, бо "плівку" не перемотаєш назад. Це ж не фільм, а жива гра. Але кількість браку значно зменшиться. А з часом, переконаний, пункт "один перегляд за тайм" удосконалять. Посадять перед телевізором спеціальну людину і вона сигналізуватиме головному арбітру правильне рішення у суперечливому епізоді. ­Відпрацюють механізм так, що часові втрати не відчуватимуться.

Техніка, коли її почнуть використовувати, допоможе уникнути суддівських помилок. Але не упередженості. Арбітри беруть гроші тому, що знаходяться ті, хто їх дає. І підвищення суддівських гонорарів за поєдинок не вирішить проблему. Просто зросте ціна питання.

– Давно треба створити спортивну поліцію, – вважає головний редактор тижневика "Футбол" Артем Франков, 43 роки. – За договірні матчі й хабарі має бути кримінальна відповідальність.

Зараз ви читаєте новину «"Коломойський принципово не працює із суддями"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути