четвер, 15 квітня 2010 16:24

Катинь для поляків

У 1980-х викладач із мого ліцею, пан Новосадко, розповідав учням про події квітня 1940 року. За це його звільнили. Із "вовчим білетом" знайти роботу було неможливо. Зрештою, він емігрував до Австралії, де наклав на себе руки.

Так за 40 років і сотні кілометрів від сталінських екзекуцій Катинь зламала життя людини з міста Колобжег. Таких "драм" у Польській Народній Республіці було багато. Катинь для поляків - символ не лише злочинів НКВД, а й принизливих часів попередньої системи - коли правда мусила прогинатися перед силою.

Лех Качиньський був у антикомуністичній опозиції від початку її формування. Він працював у Комітеті охорони прав робітників, потім - у "Солідарності". Брав участь у  Круглому столі, результатом якого стали перші вільні вибори у червні 1989-го й усі ті досягнення, що маємо сьогодні.

У Польщі всі цікавляться Росією, але в Росії Польщею - майже ніхто

Останнє з них - ми успішно вийшли зі світової кризи, що додало впевненості в собі. Вона надзвичайно важлива, бо більшість суперечок із сусідами виникали саме через наші національні комплекси. Особливо це було видно у стосунках із Росією. Будь-які непорозуміння з Москвою проявляли наше відчуття меншовартості поруч із "великим братом". Добре пам"ятаю ту живу ненависть, яку викликали слова російського політолога Гліба Павловського на дебатах у Варшаві кілька років тому: "У Польщі всі цікавляться Росією, але в Росії Польщею - майже ніхто".

Тому так важливо було побачити Путіна, який вклоняється пам"ятнику замордованим НКВД польським офіцерам. І сотні простих людей, які несли квіти до польських амбасад.

Зараз ви читаєте новину «Катинь для поляків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути