Ексклюзиви
середа, 28 грудня 2011 19:21

Картину "В'їзд Богдана Хмельницького до Києва 1649 року" художник Микола Івасюк творив два десятиліття

 

2 січня 1649-го гетьман Війська Запорозького Богдан Хмельницький після переможного для нього року під церковні передзвони й гарматні постріли в'їхав до Києва через Золоті ворота. Попереду кількатисячного натовпу гетьмана зустрічали єрусалимський патріарх Паїсій, який був проїздом у місті, і київський митрополит Сильвестр Косів із духовенством. Патріарх у привітальній промові називав козацького ватажка "ясновельможним князем" і "князем Русі". А спудеї Києво-Могилянської колегії в ораціях величали його "Мойсеєм, спасителем і збавителем народу руського з неволі лядської, Богом даним - тому то й Богданом названим".

- Правда є, що я малий і незначний чоловік, але це Бог мені дав, що нині я єдиновладець і самодержець руський, - шокував Хмельницький у лютому 1649-го комісарів, які прибули на переговори від короля Речі Посполитої, Яна Казимира. - Я вже довів, про що ніколи не думав, а далі доведу, що задумав. Виб'ю з лядської неволі увесь руський народ. А що раніше я воював за свою шкоду й кривду, то нині воюватиму за нашу віру православну.

Картину "В'їзд Богдана Хмельницького до Києва 1649 року" художник Микола Івасюк творив два десятиліття, закінчив 100 років тому - 1912-го. Національний художній музей України

"Світ нагадує божевільню, якою керують божевільні", -

писав 8 січня 1933 року колишній прем'єр-міністр Великої Британії Девід Ллойд Джордж у статті в газеті The Observer. Політик у сірих тонах змальовував майбутнє Європи, зокрема Німеччини, напередодні парламентських виборів. Мовляв, та опинилася у безвиході: до влади прийдуть або нацисти, або ж "екстремальні комуністи". Останні, на його думку, піднесли би зло на не досяжну для російських більшовиків висоту.

 

92 дні

пробув у космосі перший штучний супутник Землі - радянський "Спутник-1". 4 січня 1958-го він згорів у атмосфері. Усі ці дні американські обивателі нервово очікували космічного бомбардування. "Я не можу повірити, що нам доводиться засинати під сяйвом комуністичного Місяця", - критикував уряд США майбутній президент країни, а тоді сенатор Ліндон Джонсон за поразку у "космічній гонці" із СРСР. Насправді в алюмінієвому корпусі "Спутника-1" був розташований усього лише радіоприймач для дослідження верхніх шарів атмосфери.

 

 

Соломинку для коктейлів запатентував 3 січня 1888-го Марвін Стоун - 46-річний власник фабрики з виробництва паперових цигаркових мундштуків у Вашингтоні. Доти використовували висушені житні стеблини. Стоуна дратувало, що вони швидко розмокали. Тому соломинки для напоїв собі робив сам - із просоченого воском цигаркового паперу. Діаметр отвору вирахував так: узяв середнє арифметичне між розмірами лимонної кісточки та щілини між своїми передніми зубами.

Із 22-річного Александра Дюма-старшого на першій у його житті дуелі 5 січня 1825-го спали штани. Зі своїм суперником зчепився через те, що той іронічно відгукнувся про франтівський одяг Александра. Майбутній класик французької літератури перед дуеллю скинув плаща. Дуелянт жартома попросив його зняти ще й жилет і сорочку. Розлючений, той зопалу стягнув і підтяжки. Опонент Дюма не вмів фехтувати і здався після першої подряпини.

 

Зараз ви читаєте новину «Картину "В'їзд Богдана Хмельницького до Києва 1649 року" художник Микола Івасюк творив два десятиліття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути