четвер, 11 березня 2010 16:53

Калінінградці хочуть відставки Путіна

У грудні 2009 року російська Держдума вирішила направляти податки з видобутку корисних копалин до федерального бюджету замість регіонального. Натомість областям дозволили самостійно визначати ставку транспортного податку і збільшувати майже вдесятеро. Губернатор Калінінградської області Георгій Боос скористався цим, хоча транспортний податок для автомобілів середнього класу вже був утричі вищий, ніж в інших регіонах РФ. Пізніше оголосили про зростання тарифів на комунальні послуги.


12 грудня, у День російської конституції, відбувся мітинг-протест. Зібралося близько 5 тис. калінінградців. Перекрили головну магістраль міста - Ленінський просп. Вимагали відставки Бооса й обласних депутатів від "Єдиної Росії", яку очолює прем"єр-міністр Володимир Путін.


Однак 28 січня облдума таки підвищила транспортні податки. І через два дні під Будинок рад у Калінінграді вийшли близько 12 тис. людей. Мітинг організувало місцеве об"єднання "Справедливість". Його підтримали всі громадські й політичні сили, окрім "Єдиної Росії". До мітингувальників приєдналися лідери опозиційної "Солідарності", з Москви приїхали Борис Нємцов та Ілля Яшин.


Протестувальники склали резолюцію з вимогами повернути квоти на ввезення іномарок, знизити ціни на пальне, зменшити тарифи на комунальні послуги. А також - відставити Бооса й повернути право самим обирати губернатора. У день мітингу той вилетів відпочивати на Мадейру, але терміново повернувся.

Наступна акція протесту має відбутися на 20 березня. "Справедливість" планують зібрати понад 20 тис. учасників.

Її лідером є 41-річний Костянтин Дорошок. Раніше він переганяв автомобілі з-за кордону. Завдяки спеціальному режиму до Калінінградської області можна було ввозити їх за зниженим оподаткуванням. Потім цей порядок скасували. Дорошок розповідає:

- Я запропонував: "Хлопці, давайте зберемося й поговоримо. У нас проблеми і питання, що стосуються життя". Призначили день, а тоді вони сказали: "Ти нас скликав, ти й говори". Я не хотів у політику. Мені було достатнього переганяти автомобілі. Побував у всій Європі, вивчив напам"ять Німеччину. Я любив свою справу. А зараз, коли в когось особисті інтереси перейшли всі межі розумного, коли застосували весь адмінресурс, коли знищили весь автобізнес у Калініграді - ми всі стали жертвами. Багато хто просто склав руки і каже: "Ну все, тут уже нічого не вдієш". А я почав боротися.

Після мітингів Дорошка запросили на переговори з Боосом. Транспортний податок зменшили до попереднього рівня. Перемовини тривають.


Олег ПЕТРОВ, підприємець

- У Калінінграді тепер занепад. Ні медицини, ні освіти, ані захисту громадян від свавілля міліції. Винні в цьому регіональна влада й губернатор. "Єдинороси" в області, порівняно з іншими регіонами, ось уже на кількох виборах отримують найменший відсоток голосів. А все чому? Та тому, що тутешні люди частіше бувають у Європі, ніж у Великій Росії.


Жанна БУШУЄВА, жителька Калінінграда

-В області майже немає виробничих підприємств. Живемо за рахунок торгівлі й послуг. Поменшало човникарів, які їздили до Польщі по товар, бо візи подорожчали, а зробити мультивізу складно. Багато хто з них сидить тепер без роботи.


Кирило КРАСНОВ, 30 років, програміст

- У Калінінграді дуже складно знайти роботу. Моєї зарплати ледве вистачає на життя. Зарплати небюджетників упали. Бюджетників - збільшилися, але невідчутно, бо ціни зросли. Усі пільги скасовано. Середня зарплата 20-30 тисяч рублів. А щоб купити в місті однокімнатну квартиру, треба 1,5 мільйона рублів. Початковий внесок - щонайменше 30 відсотків вартості житла.


Євген ФЕДОРОВ, депутат Держдуми від Калінінградської області

- Цей мітинг - щедро проплачена акція, ностальгія за бандитською свободою 1990-х, коли на "халяву" можна було приганяти автомобілі з-за кордону, а замість податків дарувати коробку з тортом, і займатися усілякими "кримінальними пустощами", які врешті-решт розвалили країну. Сьогодні інженери демонтажу Росії, усунуті від влади, знову намагаються заробити політичні бали. При цьому, що найгидкіше, використовують довіру простих людей. Калінінградці добряче підставилися на мітингу, де лунали заклики про відставку Путіна. Тепер усі знають, що проти Путіна лише дві сили - вони й американці.




Трохи більша за Тернопільщину



Калінінградську область утворили на території колишньої Східної Прусії. Третина її, за Потсдамською угодою 1945 року, перейшла до СРСР. Після розпаду Союзу залишилася у складі Російської Федерації. Не має  сухопутного кордону з Росією. На півдні межує з Польщею, на півночі та сході - з Литвою. На заході омивається Балтійським морем.

Найменша область РФ. Територія - 15 тис. 100 кв. км - трохи більше за Тернопільщину.

Населення - 937,9 тис. людей

Основні галузі економіки: морські перевезення, рибальство, видобуток нафти, бурого вугілля, бурштину, в області складають автомобілі марок BMW, Cherry є заводи - суднобудівний та з виготовлення побутової техніки і телевізорів.

Калінінград має дев"ять мостів, собор та Університет ім. Канта, "Рыбную деревню" на березі річки Преґоль, збудовану в класичному німецькому рибальському стилі. Влада міста планує відновити історичний центр та Кенігсберзьку фортецю.



Губернатор має яхту, літак і три мотоцикли


1995-2005-го губернаторів у Росії обирали прямим голосуванням жителі області. Останні п"ять років президент країни подає його кандидатуру на розгляд облдуми, а та має її затвердити або відхилити. Досі ще жодної не відхилила.


Георгій Боос, 47 років, є членом "Єдиної Росії". Його призначили губернатором Калінінградської області 2005-го. Запевняв, що через три роки за рівнем життя край зрівняється із Литвою й Польщею, обіцяв побудувати металургійний комбінат, трасу для "Формули-1", іподром, завод із виготовлення дирижаблів, стоянку для яхт. Це мало привабити до регіону туристів. Після заборони грального бізнесу в Росії визначили чотири зони, де він дозволений. Однією з таких став Калінінград.


З 2005 року в області закрили понад 70 шкіл, лікарень і пологових будинків.


Боос має яхту, літак і три мотоцикли. Щороку відвідував байк-шоу, чим завоював прихильність місцевих байкерів. Однак на початку грудня вони прибули до пункту реєстрації транспорту із саморобними номерами "Боосу хер".



"Організаторів калінінградських протестів викликали до Кремля"


Борис Нємцов, 50 років, член бюро федеральної політради руху "Солідарність"

Чому антивладні виступи відбуваються саме в Калінінграді?

- Калінінград - у центрі Європи, західніше Варшави. А люди живуть набагато гірше, ніж у Польщі, й не краще, як у Литві. Другий фактор: люди там наче за колючим дротом, бо не мають шенгенських паспортів. Їздити до Москви, в центр Росії, не можуть - дорого. Місцева влада поводиться визивно: губернатор купив собі приватний літак, повісив на нього прапор області й зареєстрував на Кайманових островах, щоб не платити податки. І як до цього ставитися людям? У місті 20 тисяч безробітних.

Це не єдиний регіон, де відбувається щось подібне. Демонстрації та мітинги з вимогою відставки Путіна відбулися по всій країні. Калінінград був початком, потім Іркутськ, Архангельськ. У Владивостоці створили комітет, що вимагає відставки Путіна.

Яка реакція Кремля?

- Істерична. Людей залякують, усіх організаторів калінінградських протестів викликали до Кремля. Туди поїхали й прокурори, ефесбешники, провокатори, стукачі. Батіг і пряник: обіцяють, якщо гарно поводитимуться, вирішити їхні матеріальні проблеми. Ні - нашлють  податкових інспекторів. Усе як завжди. Будні поліцейської держави.

Чому Бооса не відправили у відставку?

- Гадаю, Боос підписався під тим, що не допустить наступних масових акцій та антипутінських маніфестацій. Перепризначення у вересні. Йому дали шанс виправитися.

Обіцяють, якщо гарно поводитимуться, вирішити їхні матеріальні проблеми. Ні - нашлють податкових інспекторів

20 березня ви плануєте туди їхати?

- Вирішимо найближчим часом. "Солідарність" бере участь у заходах, входить до антипутінської коаліції. Але хто поїде - вирішимо вже перед мітингом. Навіщо заздалегідь ворогів попереджати?

Що може відбутися після мітингу 20 березня?

- У Кремлі це сприймуть як те, що Боос не контролює ситуації. Але Калінінград - приклад для решти Росії. Після маніфестації, якщо вона відбудеться, процес депутінізації країни й акції протесту посилюватимуться по всій країні.

Записала: Оксана СНІГУР

Зараз ви читаєте новину «Калінінградці хочуть відставки Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути