середа, 17 листопада 2010 18:38

Качки-мандаринки подумали, що прийшла весна

 

У Львівському міському дитячому еколого-натуралістичному центрі декоративні качки-мандаринки перекуняли й токують. Причиною стало аномальне потепління в листопаді. Так поводяться птахи зі Східної Азії навесні.

- У жовтні різко похолодало - пташки сприйняли це за зиму. У листопаді потепліло, й вони подумали, що прийшла весна. Через такі порушення в них можуть виникнути проблеми зі здоров'ям, а згодом і з потомством, - каже директор центру Ігор Антахович, 47 років. - Цього року качки-мандаринки успішно розмножилися. Маємо три молоді пари. Зараз у них знову почався шлюбний період. Вони поділилися по парам, зайняли свої місця. Стали яскравими, підняли чубчики, на крилах з'явилися помаранчеві цяточки. Як навесні, видають звуки, подібні до хрюкання свині. Узимку заспокояться. Та невідомо, чи навесні будуть мати силу дати нащадків. Адже частину своєї енергії витратять зараз.

Коли качка сидить на яйцях, самець не спускає з неї очей. Охороняє гніздо від ворогів, доглядає та годує самку.

Мандаринки їдять зелень, моркву, капусту, овес, рибу. Качка сідає на 6-12 яєць. Висиджує 28-30 діб. Коли вилуплюються каченята, самець покидає сім'ю.

Ці качки гніздяться в дуплі дерева неподалік річки. Малі мандаринки після вилуплення вистрибують із гнізда. Розправляють майбутні крила та розтягують перетинки між пальцями лапок. Стрибають у воду - інколи з висоти 6-10 метрів. У центрі їм роблять штучні гнізда.

Самці гарніші за самок - на голові та шиї в них яскравіше пір'я. У самця щоки - жовтогарячі. Мандаринки мешкають лише з мандаринками. Якщо на їхню територію поселити інших пернатих, припиняють розмножуватися.

Качок завезли з Китаю. Їх вважають рідкісним видом, чисельність якого з кожним роком скорочується.

- За китайських імператорів принци носили широкі штани жовтогарячого кольору. Їх називали мандаринами. Кажуть, качок так охрестили на їх честь, - розповідає Антахович.

Качок-мандаринок часто дарують нареченим. Вони є талісманом вірності та нерозлучності. За одну мандаринку просять $75.

Зараз ви читаєте новину «Качки-мандаринки подумали, що прийшла весна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути