Ексклюзиви
четвер, 13 травня 2021 09:54

Кабмін планує збільшити ціну на електроенергію з 1 липня

Четвер, 22 квітня, 15:45

У райцентрі Рокитне на Рівненщині у "швидку" сідає бригада медиків підстанції екстреної медичної допомоги. Їдуть пів години до села Сновидовичі, за 16 кілометрів.

Біля фельдшерсько-акушерського пункту застають 31-річного чоловіка та 15-річного Олексія Ярисалова з опіками. Обробляють рани, везуть у райлікарню.

У потерпілих влучила блискавка, коли поверталися додому з лісу на підводі. Знепритомніли. Чоловік отямився першим, зателефонував рідним Олексія. Ті допомогли дістатися до ФАПу.

– Потрапили під дощ. Ударив грім, – говорить заступник директора обласного центру екстреної меддопомоги Олег Ушкевич, 66 років. – У старшого чоловіка уражена ліва частина тіла, в підлітка – права. Йому дісталося більше. Обпекло 35 відсотків тіла.

Вночі школяра перевезли в опіковий центр Рівненської обласної лікарні. Почали пересаджувати шкіру.

– Малий залазив на воза, і в цей момент у голову вдарила блискавка. Чоловіків розкидало в різні боки. Кінь одразу помер, – говорить Ірина Ярисалова, мати Олексія. – Як приїхали, син опритомнів, але був у шоці. Постійно питав: "Мамо, я живий?"

Це вперше 2021 року блискавка влучила в людину в Україні

Автор: REUTERS
  Барельєф із зображенням радянських солдатів 23 квітня демонтували у Львові з монумента Слави на вулиці Стрийській. Передадуть у музей ”Територія Терору”. Замість меморіалу міська влада хоче встановити пам’ятник українському воїну
Барельєф із зображенням радянських солдатів 23 квітня демонтували у Львові з монумента Слави на вулиці Стрийській. Передадуть у музей ”Територія Терору”. Замість меморіалу міська влада хоче встановити пам’ятник українському воїну

А в цей час:

– Ми п'ять років у шлюбі. Ти казала, що сирота. Хто ці люди? – питає киянин 34-річний Дмитро Шостацький дружину Тетяну, 24 роки.

Вона впускає у квартиру матір 49-річну Олену та сестер-близнючок 19-річних Аллу й Тамілу.

– Все поясню, – відповідає Тетяна. Веде чоловіка в кухню. – Як почалася війна, ми перестали спілкуватися. Я поїхала з Донецька в 17, вступила в університет. Мати не захотіла кидати вітчима, який був за бойовиків. Перестала дзвонити. Стали для мене чужими.

Розпитує сестер, як її знайшли.

– Увидели твое фото в соцсетях с гео­локацией. Поживем у вас недельку и уедем на квартиру. Главное – найти работу. Мама от отчима ушла.

Дмитро винаймає родичам номер у готелі через дорогу. Кличе на вечерю. Дізнається, що теща виставила донецьку квартиру на продаж. Із донькою забороняв спілкуватися колишній чоловік.

Лучанин 45-річний Андрій Дмитренко витягує з криниці відро води. Вона руда, гірка, смердить каналізацією. Іде до сусіда Михайла, 49 років.

Напередодні той переобладнав вигрібну яму, аби щотижня не відкачувати з неї воду. Її частина стала потрапляти у ґрунт. Просочується в підземні води, переконаний Дмитренко.

– Хочеш нормальну пити – роби свердловину, – Михайло виштовхує Андрія за паркан. Той погрожує поліцією.

– Твоя каналізація пішла у криницю. А з неї пив ще прадід, – каже. – Усе було в нормі, доки ти не взявся за яму. Фільтрувати нічого не треба було.

Сусід заспокоюється.

– А як доведеш, що винен я? Переді мною дядько так само вигрібну яму переобладнав. Та ж сама бригада приїздила.

Дмитренко купує в супермаркеті кілька пляшок води. В інтернеті шукає бригаду, яка згодиться пробурити свердловину.

Закон про призов резервістів – латання стратегічних дір

Володимир Зеленський підписав закон про призов на військову службу резервістів. Це латання стратегічних дір найпростішими для держави методами. Тепер за поданням головнокомандувача президент без мобілізації або воєнного стану указом зможе призивати дві категорії осіб: які підписали контракт резервіста; зарахованих до оперативного резерву – колишніх контрактників, мобілізованих в 2014–2016 роках. Це 200 тисяч осіб ветеранського середовища й усі, хто звільнятиметься з армії в майбутньому. Критерії, категорії та строки такого призову визначає президент за пропозицією головнокомандувача.

Для держави це оптимальний варіант. Є певна кількість учасників бойових дій із досвідом. Замість нової хвилі мобілізації в разі розширення війни чи критичного некомплекту Збройних сил їх можна призвати, швидко прогнати полігоном і заповнити втрати чи нестачу особового складу. І не треба нових мобілізацій та пільг, паніки, відтоку чоловічого населення за кордон тощо. Натомість усі, хто не відкосив і пішов на війну в перші роки, тепер постійно будуть під дамокловим мечем такого призову.

Цей закон запровадив жорсткі санкції за ухилення від цього виду призову. Ветеранів не треба залякувати кримінальною статтею. Більшість із нас і так за необхідності повернуться до війська. А це плювок в обличчя.

Держава створила для себе додатковий інструмент. Та його ефективність, порівняно з мобілізацією, сумнівна. Він був би не потрібен, якби Мін­оборони, Генштаб і парламент упоралися з проблемою відтоку контрактників.

Роман КУЛИК, лейтенант запасу

  18 російських дипломатів вислала Чехія минулого тижня після оголошення Росії підозри в організації вибухів на складах із боєприпасами в селі Врбетіце в жовтні 2014-го. До планування диверсії причетні офіцери головного розвідувального управління РФ Олександр Мишкін і Анатолій Чепіга, за даними чеських спецслужб. Склади ліквідували, бо там зберігалася зброя для України, за однією з версій. Чехи планують вислати ще 70 працівників російського консульства. Москва у відповідь відправила додому 20 чеських дипломатів. ”Якщо в когось обидві щоки – праві, то байдуже, по якій бити”, – ­вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
18 російських дипломатів вислала Чехія минулого тижня після оголошення Росії підозри в організації вибухів на складах із боєприпасами в селі Врбетіце в жовтні 2014-го. До планування диверсії причетні офіцери головного розвідувального управління РФ Олександр Мишкін і Анатолій Чепіга, за даними чеських спецслужб. Склади ліквідували, бо там зберігалася зброя для України, за однією з версій. Чехи планують вислати ще 70 працівників російського консульства. Москва у відповідь відправила додому 20 чеських дипломатів. ”Якщо в когось обидві щоки – праві, то байдуже, по якій бити”, – ­вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

264,4 мільярда гривень сукупного прибутку отримали торік великі та середні підприємства України. Це на 40,8% менше, ніж 2019-го, за даними Державної служби статистики. Великі підприємства втратили близько 3% доходу, середні – майже 95%

7458 шлюбних контрактів уклали пари, які одружилися торік. Це на 501 більше, ніж 2019-го, за даними сервісу Opendatabot. Договір дає змогу в разі розлучення швидко поділити майно, кажуть юристи. 2020-го шлюб узяли 167 974 пари

"Петиція про повернення українських лавр швидко зібрала потрібну кількість голосів на сайті президента. Але ми не маємо права зараз порушувати це питання й загострювати ситуацію. Бо Путін шукає приводу ввести війська. У майбутньому Господь створить умови і все вирішиться на користь Православної церкви України", –

Митрополит ЕПІФАНІЙ, 42 роки, глава ПЦУ

Позаминулого літа їхала автобусом на море в Кирилівку. Двоє п'яних чоловіків почали чіплятися до пасажирів, лаялися. Один із них кулаком намагався вибити вікно, щоб вилізти. Водій спинився біля придорожнього готелю. З чотирма чоловіками витягли хуліганів на вулицю й поїхали.

Олександра РЕШЕТНИК

Недавно відсвяткували в кафе день народження дитини. Не прийшли лише батьки дружини. Вони віруючі, кажуть: "Почався суворий піст, а ви гуляєте!" Засуджують, що відходимо від православної віри. Місяць не говоримо.

Михайло ЗВИТЯЖНИК

На пішохідному переході авто зупинилося, але зачепило мене бампером. Упав від різкого болю в нозі. Водій вибіг у шоці: "Вибач!" Відвіз у приватну клініку на огляд. Виявили сильний забій. Шофер ще раз перепросив і дав тисячу гривень: "Моральна компенсація".

Віталій СРІБНИЙ

Близько 15 млрд грн протягом п'яти років витратить Україна на розвиток космічної галузі. Найбільше коштів піде на створення системи супутників і ракетно-космічних комплексів, кажуть у Державному космічному агентстві.

Кабмін планує збільшити ціну на електроенергію з 1 липня. Користувачі, які споживають понад 500 кВт на місяць, платитимуть по 2,5 грн за кожен. Зараз діє єдиний тариф – 1,68 грн/кВт.

Російські паспорти за сім років війни отримали майже пів мільйона жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей, каже уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Із 1 вересня пенсії в Україні виплачуватимуть на банківські картки. Приноситимуть гроші лише інвалідам першої групи, недієздатним, людям старшим за 80 років. Пенсіонери мають відкрити банківські рахунки. Інакше установу, куди надходитимуть кошти, обере Пенсійний фонд.

З 1 січня 2022‑го малозабезпеченим сім'ям держава видаватиме безвідсотковий кредит до 100 тис. грн на створення бізнесу. Для отримання коштів необхідно скласти бізнес-план та звернутися в центр зайнятості. Там комісія ухвалить рішення про видання позики.

 

Я народився, коли батькам було по 17. Обоє заочно вчилися в інституті, працювали. Зараз мають кілька магазинів і кафе. Мати радіє: "Якби так рано не з'явився, не мали би стимулу й нічого не добилися б".

Віталій, 21 рік, Київ

Дядько брав участь у ліквідації аварії на Чорнобильській атомній електростанції. За 20 років померли всі його тодішні колеги. А він досі жвавий. "Радіація не взяла, бо по 150 грамів горілки випиваю щовихідних. Дезінфікуюся", – жартує.

Сергій, 32 роки, Полтава

У 15 років посварився з батьками і втік до баби. 40 кілометрів до її села пройшов за 14 годин. Упав на диван і проспав добу. Прокинувся від батькового крику: "Приб'ю!" Кілька разів оперіщив мене ременем. Пів року не пускав гуляти і забирав машиною зі школи.

Олексій, 29 років, м. Кременчук Полтавської обл.

На початку 1990‑х сестра з чоловіком і сином емігрували в США. Батько назвав її зрадницею батьківщини. Був затятим комуністом: "До ворога поїхала. Більше мені не донька!" Відмовився спілкуватися навіть перед смертю. Все майно переписав на мене.

Юрій Олександрович, 54 роки, Харків

Сусіди стали жалітися на хлопця, якому здавала квартиру. "Водить дівок, влаштовують нічні гуляння". Попросила орендаря з'їхати. Він розізлився – зірвав шпалери і лінолеум. Компенсацію стягнути не змогла, бо не підписували договору.

Валентина, 43 роки, Дніпро

Зараз ви читаєте новину «Кабмін планує збільшити ціну на електроенергію з 1 липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути