Ексклюзиви
вівторок, 16 серпня 2016 12:56

Голів обласних державних адміністрацій зобов'язали вивчити англійську або французьку мову

Четвер, 28 липня, 21:05

– Свои национальные пристрастия высказывайте на каких-нибудь майданах! Охрана! Уберите его отсюда! – кричить касир черкаського супермаркету 27-річна Діана Сапега на 55-річного Івана Колісника. Чоловік говорить українською і просить касира відповідати такою ж мовою.

Присутні мовчать. Охоронець підходить до Івана Васильовича, пробує його вивести. Колісник лишає запис у Книзі скарг. З дружиною 53-річною Оксаною вдома пишуть заяву в кадрову службу супермаркету.

Керівництво закладу звільняє касирку, бо та порушила трудовий договір. Мала відповідати клієнту його мовою. Жінка приїхала в Черкаси з Макіївки на Донеччині

Автор: УНІАН
  Змагання з аквабайку (вид спорту, коли на водних мотоциклах виконують трюки. – Країна) провели на затопленому Яворівському кар’єрі на Львівщині 29–31 липня. Майже півсотні спортсменів із дев’яти міст України змагалися між собою у кільцевих перегонах і трюках. Переможці отримали грамоти і призи від обласної федерації аквабайку
Змагання з аквабайку (вид спорту, коли на водних мотоциклах виконують трюки. – Країна) провели на затопленому Яворівському кар’єрі на Львівщині 29–31 липня. Майже півсотні спортсменів із дев’яти міст України змагалися між собою у кільцевих перегонах і трюках. Переможці отримали грамоти і призи від обласної федерації аквабайку

А в цей час:

28-річна Інна Трачук із села Марківка Теплицького району на Вінниччині дзвонить священику. Просить освятити будинок. Пояснює, що там завівся привид.

– Чоловік часто заступає на нічне чергування. Я залишаюся з 3-річним сином. Якось зайшла на кухню і почула запах газу. Точно пам'ятала, що конфорки вимкнула, – каже Інна. – Потім це стало повторюватися. Згодом почав сам вмикатися телевізор. Уночі на кухні гупають шухляди. Ранками знаходжу розкидані іграшки й переставлені ножі. Найстрашніше ввечері. Зі стелі чути кроки, ніби хтось ходить по горищу. Думала, божеволію. Спала із увімкненим світлом.

Сім'я Трачуків придбала будинок недавно. Раніше на його місці стояла глиняна хата.

– Старі люди розказали, що там був хтось повісився. Розповіла чоловікові. Не повірив. А сьогодні почули крик дитини з кімнати. Прибігли, а малий показує пальчиком на крісло і каже: "Дядя".

Львів'янка 36-річна Олена Шульга кидає пакет із ношеним чоловічим одягом у 2-метровий залізний контейнер. 20 подібних баків встановила по місту благодійна спільнота "Оселя". Збирають одяг, взуття, книжки для безпритульних.

– Волонтери попереджають, що одяг часто крадуть циганки, – каже Олена Шульга. – Радять перевірити, чи справна кришка контейнера. На деякі навіть вішають замки. За баками поблизу церков наглядають прихожани і священнослужителі.

Тричі на тиждень речі забирають і привозять в офіс благодійної організації. Там сортують і розподіляють. Частину віддають у центр безпритульних, малозабезпеченим і переселенцям. Решту – продають у магазині за пожертви. На виручені кошти закуповують продукти й гігієнічні набори.

– Сволота ти, а не сестра! Викресли мій номер і забудь, що ми родичі, – каже харків'янин 32-річний Ігор Голінько сестрі Вірі, 29 років.

Вона прийшла до брата в гості. Закрилася з матір'ю в кімнаті й порадила їй відмовлятися від їжі, яку купує брат.

– Сестра з'їхала з батьківської квартири три роки тому, коли вийшла заміж. А торік помер тато. Мати це важко пережила, інфаркт був. Осунулася сильно. Віра стала часто до нас їздити. Я радів, бо думав, що за матір турбується. А це вийшов покурити на балкон і почув, як вони спілкуються на кухні. Сестра казала мамі, що я хочу її отруїти їжею, щоб забрати собі житло. Мовляв, аби цього не було – перепиши квартиру на мене. Не знаю, що мама сказала, бо зразу влетів у кухню і вигнав цю гадину. Мама розплакалася. Просить помиритися з Вірою. Не буду.

  У серпні Кабінет міністрів має призначити голову Укравтодору. Основне завдання нового керівника – не збавляти темпу ремонту доріг і не дати нікому можливості розікрасти виділені для цього гроші, каже міністр інфраструктури Володимир Омелян. Попереднього голову Укравтодору Андрія Батищева звільнили місяць тому. Пізніше він заявив, що пішов за власним бажанням.  ”Наші алхіміки навчилися перетворювати асфальт на золото”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
У серпні Кабінет міністрів має призначити голову Укравтодору. Основне завдання нового керівника – не збавляти темпу ремонту доріг і не дати нікому можливості розікрасти виділені для цього гроші, каже міністр інфраструктури Володимир Омелян. Попереднього голову Укравтодору Андрія Батищева звільнили місяць тому. Пізніше він заявив, що пішов за власним бажанням. ”Наші алхіміки навчилися перетворювати асфальт на золото”, – каже художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

27 автомобілів екс-­президента Віктора Януковича арештував суд. Вони стоять у його колишній резиденції "Межигір'я"

6 800 гривень штрафу призначив Печерський райсуд Києва колишньому міліціонеру Дмитрові Серзі. 1 грудня 2013 року він бачив, як "беркутівці" били майданівця Владислава Загоровка під Адміністрацією президента і не втрутився. Також Дмитрові ­Серзі заборонили три роки працювати в органах правопорядку

"У людей, які працюють в Адміністрації президента – свій замкнутий світ. Вони кочують між трьома місцями: дім, офіс і ресторан. Вийшов із будинку – тебе відвезли в офіс. Побачився там із кимось і поїхав у ресторан. Оце стиль їхнього життя. Такі люди майже не спілкуються з бізнесменами і рідко ходять вулицями, щоб побачити – у магазинах порожньо чи ні. Вони лише отримують суху статистику, що спотворює дійсність", –

Ігор МАЗЕПА, бізнесмен, власник інвестиційної компанії Concorde Capital

Якось нас із сином застала сильна злива. Думали, промокнемо до нитки. Хлопець, який проїжджав машиною, простягнув із вікна парасолю. Усміхнувся і поїхав.

Марія ЗЕЛЕНА

Найжахливіша згадка з дитинства: мати принесла мене 4-річного до троюрідної сестри і домовилася, щоб та посиділа зі мною пару днів. Але минули два тижні, а мама не з'являлася. Тітка почала на неї матюкатися. Називала зозулею, а мене – підкидишом. Годувала гірше, ніж свою 7-річну доньку. На третій місяць здала мене в дитбудинок. Там ріс до 8 років, доки забрала баба по батьковій лінії. А де ділася мати, так і не знаю. Хоча пройшло вже 24 роки.

Сергій ХІМИЧ

Віктор три роки зустрічався з дівчиною. Любив до нестями. За місяць до весілля вирішили пройти безкоштовний тест на СНІД. За пару тижнів дів­чина порізала собі вени. Виявилося, хворіла вже четвертий рік. Заразилася від колишнього хлопця. Про хворобу не знала. Віктор, на диво, був чистий, хоча сексом займалися без презерватива. Коли дівчину відкачали – сказав, що не кине. Зараз вони у шлюбі другий рік. Але дітей заводити бояться.

Валерій МАТВІЄНКО

Із наступного року голів обласних державних адміністрацій зобов'язали вивчити англійську або французьку мову. Також повинні мати стаж роботи на держслужбі не менш як сім років, йдеться в постанові уряду від 22 липня. Серед інших вимог – наявність вищої освіти і знання законодавства.

На 7 тис. грн оштрафувала полтавська архітектурно-будівельна інспекція інваліда 50-річну Жанну Щипелькову. Вона облаштувала біля будинку пандус за 70 тис. грн, які успадкувала від батьків. Конструкція не сподобалася сусідці, яка поскаржилася на жінку. Інспекція з'ясувала, що Жанна Щипелькова не мала дозволу на оренду землі під пандусом.

Європейський суд із прав людини відхилив скаргу Світлани Півень і Антона Лісного з міста Ясинувата на Донеччині. Не прийняв і позов Володимира Анохіна із селища Трьохізбенка Луганської області. Вони скаржилися, що через артилерійські обстріли з боку бойовиків втратили житло. Надали суду фотодокази і звіт ОБСЄ, який підтвердив знищення помешкань. Рішення суду – позови "недостатньо обґрунтовані".

Інтернет-сервіс Google Maps перейменував радянські назви населених пунктів Криму на затверджені Верховною Радою під час декомунізації. Тепер на інтернет-картах Красноперекопськ має назву Яни Капу, замість райцентру Радянське з'явилося місто Ічкі, замість Кіровська – Іслям-Терек. Назви змінилися в українській і російській версіях сервісу.

Перший рейс за маршрутом Київ – Канів здійснило судно з підводними крилами "Полісся-1". До виходу у плавання Дніпром теплохід готували три роки. Він одночасно може перевозити 50 людей зі швидкістю 70 км/год. Вартість квитка – 800 грн.

Кремль відучує Крим від свободи

Кремль остаточно знищив автономію Криму, позбавивши статусу федерального округу РФ. Жителі півострова за понад 20 років перебування в Україні звикли до автономії, до мітингів, до того, що можна скаржитися на владу. Україна привчила їх до свободи. Кремль – відучує. Самоврядування, вільна критика влади, конкурентні вибори – про все це доведеться забути.

Дмитро ОРЄШКІН, російський політолог

Хресна хода зіграла на користь України

Хресна хода Московського патріархату ­показала толерантність українського народу. Подібної акції української церкви в Москві ніколи б не допустили. Цим ми і відрізняємося від Росії.

Хресна хода була організована Кремлем, однак зіграла на нашу користь. Правильно, що влада її не заборонила. Бо на це розраховували організатори. Сподівалися на конфлікт між українськими радикальними патріотами і процесією. Але наші державні інституції та громадяни поводилися коректно. Україна витримала екзамен хресною ходою.

Вадим СКУРАТІВСЬКИЙ, культуролог, член Ініціативної групи "Першого грудня"

Шокіна можна притягнути за "незаконне збагачення"

У Кримінальному кодексі немає статті, за якою екс-генпрокурора Віктора Шокіна можна притягнути до відповідальності за незадеклароване майно. Держава могла б забрати його будинки за законом про спецконфіскацію. Але Верховна Рада вже рік не може проголосувати за нього.

Єдина стаття, за якою можна притягнути колиш­нього генпрокурора – за "незаконне збагачення". Але її майже не застосовували. За нею відкриті тільки дві справи: щодо екс-­начальника ДАІ Чернігівської області Олександра Єршова і прокурора сил АТО Костянтина Кулика. Жодну суд ще не розглядав.

Карл ВОЛОХ, підприємець

Читачі висловлюються про матеріали, які їм запам'яталися у попередньому номері "Країни"

Не змогла дочитати до кінця інтерв'ю з Геннадієм Афанасьєвим. Коли він почав розповідати про тортури у російській в'язниці – сльози залили обличчя. У мене – син його віку. Я б тих катів власними руками задушила.

Ольга, Львів

Як познайомився з дівчиною – сказав, що ніде не працюю, гроші дають батьки, живу у хостелі. Два місяці зустрічалися. Подорожували автостопом, познайомився з її батьками. Коли сказав, що насправді я з родини підприємців, а сам айтішник – кинула. Не сподобалося, що обманув.

Олег, Черкаси

 

Одногрупниця так сміялася, що вдарилася головою об стіну. На другий день зомліла на заліку. Викликали "швидку". Лікарка заявила, що вона – вагітна. Доки Світлану везли в лікарню, з деканату подзвонили батькам. Через півгодини її мама зі скандалом увірвалася до палати. Кричала на доньку – хоча в неї були струс і черепно-мозкова травма.

Руслана, Вінниця

Купили з чоловіком будинок. У день новосілля знайшла на порозі здоровезну жабу. Зразу подумала, що це – відьомський підклад. До того знаходила голки й мішечки з волоссям. Чоловік виніс жабу з подвір'я і підпалив. Через 5 хвилин прибігла наша кума. Розпатлана й боса. Люди кажуть: якщо підпалити підклад – відьму пектиме в ноги і вона зразу прибіжить. Більше з кумою не спілкуємося.

Ірина, Хмельницький

У батькове село приїхав художник і викупив усі вільні глиняні хати. Відремонтував їх і порозписував. Приймає в них гостей.

Микола, Вінниця

Гуляла в парку. Сіла на лавку, зайшла в інтернет перевірити електронну пошту. До мене підсіла жіночка років 50: "Покемонів шукаєте? Їх тут нема, я вже дивилася".

Оксана, Черкаси

Зараз ви читаєте новину «Голів обласних державних адміністрацій зобов'язали вивчити англійську або французьку мову». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути