Ексклюзиви
середа, 03 лютого 2021 16:54

До електронної бази вноситимуть українців, які щепляться від коронавірусу

Понеділок, 25 січня, 11:02

Близько двох сотень моряків із родинами перекривають трасу Київ – Одеса неподалік села Дачне Одеського району. На пішохідному переході скандують: "Ні корупції", "Мафія геть", "Моряк не банкомат". Їм сигналять десятки машин у заторі.

Кожні п'ять років моряки мають оновлювати робочі сертифікати й підвищувати кваліфікацію у Держслужбі морського та річкового транспорту. Чиновники за це вимагають від 3 до 8 тисяч доларів, кажуть мітингувальники. Без документів не можуть виходити в рейси.

– Моряк не отримує жодного паперу без хабаря, – говорить організаторка протестів Крістіна Король із громадської організації Ukrainian Seafarers Union. – Хочемо, аби приїхали голова Одеської облдержадміністрації Сергій Гриневецький та представники антикорупційних і правоохоронних органів.

За годину натовп рушає до обладміністрації. Вимагають звільнити міністра інфраструктури Владислава Криклія та виконувача обов'язків голови Держслужби морського та річкового транспорту Андрія Глазкова. До людей іде радниця керівника області Світлана Фабрикант, 53 роки.

– Проблему знаємо. Підготували звернення до Володимира Зеленського, – каже.

Протести пройшли в Києві, Херсоні, Миколаєві, Ізмаїлі на Одещині та в Очакові Миколаївської області.

– З ініціаторами акції ми раніше спільно намітили шляхи реформування галузі, – каже Андрій Глазков. – Один з основних пунктів – запровадження тестової системи оцінювання знань моряків. Перевірка прозора й автоматизована. Мінімізує корупційні можливості. Ці мітинги – провокація, аби зупинити реформу

Автор: GettyImages.com
  Військові вшановують пам’ять загиблих під час оборони Донецького аеропорту побратимів. 20 січня поклали  квіти до стели із пробоїнами від снарядів, встановленої на території Міністерства оборони у столиці. Бійці утримували летовище 242 дні – із 26 травня 2014-го до 22 січня 2015 року. Загинули 109 українських військових
Військові вшановують пам’ять загиблих під час оборони Донецького аеропорту побратимів. 20 січня поклали квіти до стели із пробоїнами від снарядів, встановленої на території Міністерства оборони у столиці. Бійці утримували летовище 242 дні – із 26 травня 2014-го до 22 січня 2015 року. Загинули 109 українських військових

А в цей час:

Лучанин 54-річний Максим Юрченко викорчовує дерево у дворі. Під корінням знаходить пляшку з-під горілки. Усере­дині записка: "Плани на життя: купити мотоцикл, одружитися з Ритою Суворовою, обіграти в шахи вчителя фізкультури. Юра, 1957 рік".

– Дивись, що відкопав! – кричить матері Людмилі Іванівні, 73 роки. Вона виходить на ґанок. Промацує пожовклий папір. – У батька почерк завжди був нерозбірливий. А що за Рита? Це та, що в Італію на початку 2000-х виїхала?

Людмила Іванівна ствердно киває. Чоловіка Юрія поховала торік. Помер від коронавірусу. Працював офтальмологом, останні 10 років був на пенсії.

– Він Суворову любив. Через неї поїхав у Львів поступати. Як екзамени провалив, додому вернувся. Ми в Луцьку в політехніці познайомилися, – розповідає Людмила Юрченко. – Мотоциклами марив усе життя. Більше ремонтував, ніж їздив. Це і вберегло йому життя. Двоє сусідів розбилися.

Лист вкладають у сімейний альбом.

– У прикметниках "близький", "віршовий", "добовий", "котрий", "фаховий", "чарівний" наголос падає на останній склад, – киянка Олена Дубовик, 32 роки, проводить онлайн-урок для 16-річного Артема Павлова. Готує до зовнішнього незалежного оцінювання з української мови.

Відходить від комп'ютера відповісти на дзвінок.

– Знайшли вакансію у Кракові. Зарплата – 3,7 тисячі злотих (28 тис. грн. – Країна), – каже менеджер компанії, що відправляє заробітчан до Польщі. – Документи будуть за два тижні. Ще два посидите на карантині. 1 березня можна приступати.

– Подумаю, – Олена кладе слухавку.

За кордоном шукала роботу за спеціальністю – має філологічну освіту, знає польську. Їй запропонували посаду вчителя початкових класів. Передзвонює менеджеру й відмовляється. Бо, доки чекала на пропозицію, набрала п'ятьох учнів.

– Маю на тиждень по три заняття з кожним. Отримую 18 тисяч на місяць. Із дому виходити не треба, батьки скидають гроші на картку, – пояснює.

Навальний – рашист, як і Путін

Імперська свідомість і зневага до "хохлів" глибоко вкарбовані в ментальність пересічного московита. Як і ненависть і заздрість до Заходу. У цьому сенсі Навальний і його потенційний електорат – такі самі рашисти, як Путін.

У випадку приходу до влади навальні будуть ефективніші за старих клептократів. У рази зменшать крадіжки з бюджету, лібералізують життя всередині імперії зла, дадуть розвиватися бізнесу. І головне – під гаслами демократизації швиденько помиряться із Заходом і вийдуть із-під санкцій. Макрони, шредери та штайнмаєри знімуть обмеження, запустять усі можливі північні потоки та щонайменше залишать нас сам на сам із ворогом. Який отримає доступ до сучасних технологій і кине проти нас вивільнені внаслідок зменшення корупції фінансові ресурси. В гіршому випадку примирення включатиме й негласні домовленості: новий розподіл сфер впливу. Тоді пост­путінська РФ припинить агресивно лізти до США та Західної Європи, можливо, навіть відчепиться від країн Балтії. Натомість отримає картбланш на гегемонію на всьому іншому пострадянському просторі.

Євген ДИКИЙ, біолог, екскомандир роти батальйону "Айдар"

"Зайві люди" – головна проблема майбутнього

White trash, або "біле сміття", – це малоосвічені білі переважно з сільської місцевості або робочих передмість. Часто – люди за 40. Їх залишили без роботи технічні зміни, роботизація, перебудова економіки на постіндустріальну. А є історична пам'ять, що пів століття тому їхні батьки й діди були господарями життя й Америки. Ці люди відчувають приниження свого соціального статусу. Вважають, що про них і їхні проблеми влада США забула. На користь мігрантів, ЛГБТ-спільнот та інших вразливих груп. Трамп їм запропонував популістичну ідею: вам не потрібно змінюватися, не треба перенавчатися. Ми повернемо у Штати промисловість і роботу.

Такі ж соціально недооцінені люди привели до влади Зеленського в Україні. Навіть гірші. Тому що в нас наявність диплома про вищу освіту не гарантує знань. І звичайно, мужик, якому майже 50, з вузом за плечима, який таксує, вважає, що його викинули з життя. А тут є нормальний пацан, який натякає, що вирішить проблеми. Накажу всіх політиків, проголосую за хлопця з народу.

Це головна проблема майбутнього. В Україні і США вона стала хрестоматійною. Тепер це головне внутрішнє питання Байдена. Інакше трампізм як явище житиме й без Трампа. Нові популісти осідлають тему. Як і в нас без Зеленського.

Віктор БОБИРЕНКО, політолог

  Українські лабораторії можуть виявляти всі мутації коронавірусу, заявили в Центрі громадського здоров’я. У світі зафіксували майже 12 тисяч різновидів інфекції. ”Якби люди могли обирати хвороби, то лікарі залишилися би без роботи”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Українські лабораторії можуть виявляти всі мутації коронавірусу, заявили в Центрі громадського здоров’я. У світі зафіксували майже 12 тисяч різновидів інфекції. ”Якби люди могли обирати хвороби, то лікарі залишилися би без роботи”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

"Колись Росії треба буде замирятися з усім людством і спокутувати вину перед Білоруссю та Україною. Палац Путіна (російський опозиціонер Олексій Навальний опублікував розслідування про маєток президента РФ за $13,5 млрд у місті Геленджик біля Чорного моря. – Країна) стане чудовим пансіонатом для ветеранів АТО", –

Олександр НЕВЗОРОВ, російський публіцист

У 13 років посварився з бабою й утік у ліс. Ходив пару годин, а коли почало сутеніти, зрозумів, що загубився. Блукав до пізньої ночі, поки дивом натрапив на стежку. Прийшов додому, а баба з дідом сплять. Вранці ще й ременя отримав: "Хай би тебе там вовки поїли!" Довго не говорив із ними.

Віктор КРИВОРУЧКО

До 4-річної доньки на дитячому майданчику підійшов чоловік, заговорив, простягнув цукерки. Схопив його за куртку і потягнув подалі, кинув на землю. Дружина зчинила ґвалт. Виявилося, це троюрідний брат тещі, якого я не знав. Уперше пришов до нас у гості, впізнав дитину за фото, які викладали в соцмережі.

Олександр ЄМЕЦЬ

5131 людину притягнули до відповідальності за корупцію торік. Проти 993 осіб відкрили кримінальні справи. На решту наклали адміністративні та дисциплінарні покарання, повідомило Національне агентство з питань запобігання корупції. Найчастіше затримували людей, які пропонували хабарі чиновникам

7295 суддів мають працювати в 761 українському суді у штаті. Не вистачає 1,9 тис. спеціалістів. Такі дані навів заступник голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький

Квитки на потяги подорожчають на 20%. Із березня вартість зростатиме щомісяця на 2%, кажуть у Міністерстві інфраструктури.

Книжка Вахтанга Кіпіані "Справа Василя Стуса" стала найпопулярнішою в Україні торік — купили понад 71 тис. примірників, за даними сайту "Читомо". У трійку увійшли дитячі видання "Банда Піратів. Атака Піраньї" та "Піноккіо". Придбали 45 і 30 тис. відповідно.

Міністерство освіти і науки скасувало червоні дипломи. Документи про освіту бакалавра, молодшого бакалавра, магістра видаватимуть без зазначення відзнаки.

До електронної бази вноситимуть українців, які щепляться від коронавірусу. Їм видадуть міжнародні паспорти вакцинації, кажуть у Міністерстві охорони здоров'я. Щеплення почнеться в лютому. За шість місяців препарат продаватимуть аптеки, прогнозують у МОЗ.

Укрзалізниця почала оснащувати приміські потяги камерами відеоспостереження. У кабінах машиністів буде червона кнопка для виклику поліцейських.

 

На горищі в будинку дядька знайшов альбом із марками різних років. Вийшов на колекціонера. Там були екземпляри, які шукав роками. Заплатив за чотири марки 7,5 тисячі доларів.

Віталій, 41 рік, Полтава

Дід тримає в льоху кілька п'ятилітрових пляшок із самогоном. Найстаріший вигнав 61 рік тому. Хоче випити його з гостями за три роки — на 90-річчя.

Олексій, 38 років, Харків

Позаторік узимку знайшла біля смітника коробку з цуценятами. Відвезла батьку в село. Він ахнув: "Вівчарок викинули!" Трьох віддав сусідам, а двох лишили. Стережуть двір.

Марина, 27 років, Суми

Від подруги на електронну пошту отримала запрошення на її з хлопцем похорон. У шоці набрала. Вона засміялася: "У нас буде весілля в готичному стилі. Запрошеннями хотіли привернути увагу".

Ольга, 22 роки, Дніпро

Однокласниця найгірше малювала у школі. Учителі ставили трійки, а учні кепкували. Вона записалася на художні курси. Навчилася створювати портрети. Робить на замовлення. Заробляє понад 15 тисяч гривень на місяць.

Ірина, 25 років, Черкаси

Зараз ви читаєте новину «До електронної бази вноситимуть українців, які щепляться від коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути