Ексклюзиви
вівторок, 14 липня 2020 16:39

До 9 вересня можна змінити виборчу адресу для голосування

Понеділок, 6 липня, 10:52

Киянці Анні Валевській дозволяють в'їзд у Грецію, ставлять штамп у паспорті. Може перебувати там 90 днів. В Афіни прилетіла, щоб пересісти на рейс до Парижа, де вчиться у бізнес-школі.

Із 16 співвітчизниками затримали в аеропорту імені Елефтеріоса Венізелоса ввечері 4 липня. Посадили в ізолятор, вилучили багаж і документи. Залишили мобільні.

Пасажири прибули в Грецію з Києва літаками авіакомпаній Ryanair і WizzAir. Більшість планували відпочити. З України пускаємо лише тих, хто має дозвіл на проживання, пояснили митники. Рішення щодо Валевської прийняли як виняток.

Людей поселили в кімнату з двоярусними ліжками. Перший час не давали їжі та води. На підлозі валялися дохлі таргани.

– 3 години не дозволяли навіть сходити в туалет, – каже Анна Валевська. – Потім дали набрати води з крана. Ні мила, ні туалетного паперу. Голі ліжка, моторошні стіни, решітки на вікнах.

Питну воду та засоби гігієни передають наступного дня з посольства України. Дозволяють під наглядом правоохоронців купувати напої та їжу на території летовища.

– Непорозуміння сталося через помилки в роботі двох авіакомпаній. Довелося переконатися, що кожен із пасажирів має потрібні для в'їзду документи, – говорить заступник міністра закордонних справ Євген Єнін, 39 років. – Вони повинні доставити пасажирів додому за власний рахунок.

Для українських туристів греки заборонили в'їзд із 1 липня. До цього на два тижні відкривали кордони, але через коронавірус вимагали проходити двотижневий карантин.

Затримані повернулися в Україну 7 липня

Автор: УНІАН
  Чоловік із дитиною роблять фото під час всеукраїнської акції ”200 днів брехні” у столичному парку імені Тараса Шевченка  4 липня. Мітинги в різних містах люди організували на підтримку Яни Дугарь, Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко. Їх звинувачують у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Арештували 13 грудня торік. Антоненко і Кузьменко перебувають під вартою. Дугарь наприкінці січня змінили запобіжний захід на нічний домашній арешт. Пізніше вийшла під заставу у 168 тисяч гривень. Має носити електронний браслет
Чоловік із дитиною роблять фото під час всеукраїнської акції ”200 днів брехні” у столичному парку імені Тараса Шевченка 4 липня. Мітинги в різних містах люди організували на підтримку Яни Дугарь, Андрія Антоненка та Юлії Кузьменко. Їх звинувачують у вбивстві журналіста Павла Шеремета. Арештували 13 грудня торік. Антоненко і Кузьменко перебувають під вартою. Дугарь наприкінці січня змінили запобіжний захід на нічний домашній арешт. Пізніше вийшла під заставу у 168 тисяч гривень. Має носити електронний браслет

А в цей час:

– Як упав? Він ще років 50 мав стояти, – тернополянка 43-річна Ірина Парада підходить до замку Любарта в Луцьку. Хотіла подивитися на 200-річний ясен. Застала тільки рештки стовбура. Дерево впало під час негоди 30 червня.

– Біля цього ясена батько зробив мамі пропозицію 1975-го, – продовжує Ірина. – Вона спершу згоди не дала, бо вибирала між двома хлопцями. У ніч на Івана Купала пустила річкою два вінки. Той, що символізував батька, поплив рівненько. А другий потонув. За місяць відгуляли весілля. У Чернівцях є 350-річний ясен. А ми свого не вберегли.

– Біля цього дерева писала вірші Леся Українка, – повз жінку проходить екскурсовод із групою туристів. – Жила біля замку із 1879-го по 1882 рік. Ясен планували підживити і кронувати. Не встигли.

Дерево заввишки 20 м мало статус ботанічної пам'ятки.

– Тисяча гривень за повідок?! Він зі шкіри крокодила? – киянин 29-річний Іван ­Жовнірук із дружиною Світланою в зоомагазині вибирають аксесуари для собаки Річі породи ши-цу.

Пса подарував жінці на день народження.

– Нам точно два теплі костюми треба? Зараз же літо, – уточнює.

– Треба брати. Два за ціною одного. Не будь жадібним, – Світлана ховає в пакет корм, посуд, іграшки та шампунь. Роздивляється урни для праху тварин.

– Дехто бере їх для собачих речей. Приходьте за тиждень. Коштуватимуть на третину дешевше, – радять у магазині.

Набирають товарів на 2,7 тис. грн. Продавчиня помилково вводить у терміналі додатковий нуль і знімає з картки 27 тис. грн. Помилку Іван виявляє вдома. Повертається у крамницю. За годину гроші повертають.

Не існує русифікованих наших еліт

Не затягуйте з остаточним переходом на українську. Час нарешті зрозуміти, що русифікований дорівнює "русский". Бо саме і тільки через русифікацію ліпилася і ліпиться з безлічі різного люду химера того, що ми називаємо росіянами.

І вони можуть вважати нас неправильними "русскими", зрадниками, але своїми братюньками, яких треба загнати чоботом у стійло. Тобто у штатне для них самих становище. Ми ж намагаємося проскочити в майбутнє, не знімаючи лаптєй. Не вийде. За лаптями прийде їхній хазяїн. Коли це усвідомимо, зникнуть оманливі конструкції, як "наші еліти – значною мірою русифіковані". Це просто не наші еліти.

Іван Семесюк, художник

Обхідні шляхи вступу суперечать ідеї незалежного оцінювання

Верховна Рада спростила вступ у заклади вищої освіти випускникам шкіл із тимчасово окупованих територій Донеччини й Луганщини. Раніше процедура діяла для дітей із Криму. Матимуть змогу вступати без зовнішнього незалежного оцінювання до всіх вузів країни. Досі був окремий перелік із 91 навчального закладу.

Не може бути рівних і рівніших. Це породжує махінації та хабарництво. Освіту не можна дати, її треба здобути. А для цього необхідний відповідний рівень підготовки. ЗНО дало шанс розумним дітям вступати на безкоштовне навчання на найдорожчі спеціальності у найкращі університети. Обхідні шляхи для пільговиків – чи то з сільської місцевості, чи з окупованих територій – дискредитують ідею незалежного оцінювання.

Варто робити акцент не на спрощеному вступі, а на підвищенні освітнього рівня вразливих чи в чомусь обділених категорій. Так сироти не можуть займатися з репетиторами і не завжди мають доступ до комп'ютерів для онлайн-­освіти. Ще є діти з інвалідністю, представники деяких національних меншин. Найкраще рішення – створювати безкош­товні програми з підготовки до ЗНО для тих, хто має клепку і бажає навчатися.

Віктор Громовий, освітній експерт

  За зміни до російської конституції голосували і жителі окупованих районів Донбасу, які отримали російські паспорти. На дільниці в РФ із 25 червня по 1 липня їх вивозили автобусами. Усього прийшли 68% росіян. Підтримали правки 78%, за офіційними даними. Зміни дають змогу анулювати чотири президентських терміни Володимира Путіна. Має шанс правити до 2036-го. ”Якщо на голого короля надягти прозорий одяг – він перестане бути голим?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
За зміни до російської конституції голосували і жителі окупованих районів Донбасу, які отримали російські паспорти. На дільниці в РФ із 25 червня по 1 липня їх вивозили автобусами. Усього прийшли 68% росіян. Підтримали правки 78%, за офіційними даними. Зміни дають змогу анулювати чотири президентських терміни Володимира Путіна. Має шанс правити до 2036-го. ”Якщо на голого короля надягти прозорий одяг – він перестане бути голим?” – запитує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Сусідку вкусила змія. Повіз у лікарню, перевищив швидкість. За кілька днів прийшло повідомлення про штраф. Порушення відзняла камера на дорозі.

Олег Петренко

Кілька років тому в бабиному селі перекинувся молоковоз. Люди з відрами кинулися збирати з дороги розлите молоко. Не реагували на крики водія про допомогу. Лише за 20 хвилин один дядько додумався залізти в кабіну та допомогти шоферові, якому затиснуло ногу. Коли той виліз – у баку не лишилося продукту.

Василь Срібний

Роблю масажі на дому. Кілька місяців тому прийшла в будинок до багатого чоловіка. Після процедури покликав випити шампанського біля басейну. Став чіплятися, запропонував за секс 500 доларів. Назвала його збоченцем і поїхала додому. Там із величезним букетом квітів чекав хлопець. Розцілував. Виявилося, перевіряв на вірність. Клієнт, до якого їздила, – його однокласник.

Катерина Панкратова

"Не виключаю, що російські війська спробують прорватися з Криму на південь Херсонщини, аби пустити воду з Дніпра в Північно-Кримський канал. Як тільки зрозуміємо, що на півострові канал відновлюється й туди вливається фінансовий ресурс Російської імперії – це буде сигналом підготовки РФ до повномасштабної конфронтації. Доведеться відповідати на виклики", –

Олексій НЕЇЖПАПА, командувач Військово-Морських сил України

"Мовна політика в Україні майже точно відповідає політиці групи, що контролює владу. Простежується із 1990 років – від багатовекторності Кучми до національно-патріотичних зусиль Ющенка та Порошенка і реакції на них із боку Януковича й Зеленського. У намірах переглянути мовний закон немає нічого дивного. "Слуги народу" вирішили чітко маніфестувати свою лінію. Аби ніхто не сумнівався", –

Ігор ЛОСЄВ, політичний оглядач

83 мости зруйнувала повінь в Івано-Франківській, Чернівецькій, Львівській і Тернопільській областях. Негода завдала збитків на понад 2,5 млрд грн

Половину співробітників звільнять у міжнародному аеропорту "Київ" імені Ігоря Сікорського через збитки, завдані пандемією коронавірусу. Там працюють майже дві тисячі осіб. Обслуговують приблизно 30 тисяч рейсів на рік.

До 9 вересня можна змінити виборчу адресу для голосування на місцевих виборах восени. У Державний реєстр виборців слід принести документ, що підтверджує право на проживання не за пропискою – договір найму, угоду про нагляд за зареєстрованою там людиною, посвідчення переселенця, свідоцтво про шлюб із господарем оселі.

Штрафи за водіння в не­тверезому стані зросли із 10,2 тис. грн до 17–34 тис. грн. За повторне порушення стягуватимуть майже 51 тис. грн і позбавлятимуть прав до трьох років. Шофер отримуватиме судимість.

Майже на 100 тисяч ­херсонських кавунів при­клеять QR-наліпки в межах туристичного проєкту TripMustGoOn. Після наведення на них мобільного в покупця автоматично відкриватиметься інформація про ­Херсонщину.

До 5 тис. грн зросте мінімальна зарплата із 1 вересня, за планом уряду. Із 1 січня 2021-го буде 6 тис. грн. Зараз виплата становить 4723 грн.

 

Сестра захопилася гороскопами, читала щодня. Коли хлопець запропонував вийти заміж – відмовила. Написано, що наші знаки несумісні, пояснила.

Оксана Князевич, 26 років, Чернівці

Доньку щоліта відправляла до батьків. Торік її вкусила змія. Обійшлося, але мати заявила: більше дитину на мене не залишай.

Любов Столяр, 29 років, Івано-Франківськ

Дядько колекціонує давні писанки. Не втримався і купив найдорожчу за гроші, які з дружиною планували подарувати доньці на весілля. Вона два роки з ним не говорила.

Андрій, 23 роки, Тернопіль

Знайомий із села 2012‑го погано здав зовнішнє незалежне оцінювання. Не зміг вступити в жоден вуз на державну форму навчання. Повернувся додому, завів свиней. Нині має кілька м'ясних магазинів у райцентрі й точки на ринку. Збудував дім, міняє машини, відвідав 12 країн.

Сергій, 31 рік, місто Карлівка Полтавської області

Із другом пили пиво в парку. Підійшли патрульні. Один виявився знайомим товариша. Посміялися і розійшлися. А хлопців із сусідньої лави змусили вилити алкоголь. Коли поліцейські пішли зі скверу, компанія прийшла до нас. Відібрали пиво: "Компенсація за те, що зробили ваші дружки".

Олександр, 23 роки, Київ

Зараз ви читаєте новину «До 9 вересня можна змінити виборчу адресу для голосування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути