середа, 10 жовтня 2018 12:11

Дніпро втратив статус міста-мільйонника

Неділя, 30 вересня, 12:59

13-річні Кирило Коробов і Андрій Максименко з товаришами Віталієм Бербіновим, 14 років, та 10-річним Дмитром Тулупом гуляють околицею окупованого міста Горлівка на Донеччині. Один зі старших хлопців наступає на протипіхотну міну МОН-50, яку заклали бойовики. Та вибухає. На місці гинуть троє.

Дмитра Тулупа з осколковими пораненнями лівої руки та ніг терористи везуть у хірургічне відділення міської лікарні №2.

Усі четверо – з горлівського мікрорайону Бессарабка. На околицю міста пішли, бо зацікавилися покинутими будинками.

– Мои друзья захотели сломать одно здание. Оно полностью заброшенное, – розповів лікарям Дмитро Тулуп. – Мы попробовали поломать – ничего не вышло. Пошли дальше протоптанной дорогой, которая потом разошлась. Пошли прямо. Когда взорвалось, осколок влетел мне в руку и пробил ее насквозь.

Міни МОН-50 використовує регулярна російська армія, заявили в Головному управлінні розвідки України

Автор: Cергій Cтаростенко
  Кілька тисяч осіб 30 вересня в Києві взяли участь у всеукраїнській акції ”Марш за тварин”. Пройшлися маршем із парку імені Тараса Шевченка до Софійської площі
Кілька тисяч осіб 30 вересня в Києві взяли участь у всеукраїнській акції ”Марш за тварин”. Пройшлися маршем із парку імені Тараса Шевченка до Софійської площі

А в цей час:

Полтавка 32-річна Світлана Діденко хапає зі столу в коридорі ключі від автомобіля "Ланос" і викидає їх із вікна шостого поверху.

Її чоловік Віталій, 30 років, прийшов додому після нічної зміни п'яний. Хотів узяти машину й поїхати на шашлики.

– Ти себе бачив у дзеркало? Вбився б сам на ній і друзів би своїх угробив! – кричить Світлана.

Віталій плюється. Вибігає з квартири шукати ключі.

– У такому стані нічого він не знайде. Походить хвилин 20 та й повернеться спати, – говорить Світлана. – Зараз постійної роботи не має. Підпрацьовує на кількох. Тричі на тиждень ходить на нічні зміни вантажником у торговельний центр. Там здружився з колегами. За останній місяць кілька разів приходив напідпитку. Але таким ще не бачила. Проспиться, то говоритиму, щоб міняв роботу. Алкоголік мені не треба. За ключі не переживаю. Запасні лежать у моїх батьків.

– І що мені з оцією гидотою тепер робити? Якщо знали, що не довезете, то нічого було і братися, – каже до водія маршрутки дніпровець 24-річний Роман Левчук.

Стоять біля залізничного вокзалу в Києві.

Батьки передали Романові з дому 16 банок консервації – помідорів, огірків, компоту, тушонки. Дорогою всі розбилися. Компот залив багажник.

– То треба було пакувати добре! Раніше возив – і все було нормально. Ви перші такі, – відказує шофер. – Скажи спасибі, що не змушую це все гівно прибрати.

Роман забирає дві сумки з побитим склом. Викидає їх у найближчий сміттєвий бак.

– Козел. Напевне, так летів, що жодної ями не оминув, – говорить. – Шкода. Не себе, а батьків. Я переживу, а вони то все консервували, сили вклали. Ще і 100 гривень дали шоферові – за доставку. Наполягатиму, щоб більше нічого не передавали. Другий рік працюю адміністратором у магазині електроніки. Грошей на їжу вистачить.

Протягом 2019–2021 років вартість комунальних тарифів зростатиме на 10–20%, прогнозують у Міністерстві економічного розвитку.

77% українців роблять закрутки на зиму – консервують овочі, соки, варення. 53% додатково заморожують овочі та фрукти. Третина українців – закуповують крупи, макарони, цукор, дослідили в Асоціації постачальників торговельних мереж.

Близько 12 тис. чоловіків з анексованого Криму призвала Росія до своїх збройних сил із 2015-го. Цьогоріч навесні в армію РФ пішли 2,8 тис. жителів півострова.

П'ять рейкових автобусів до кінця року запустять зі столичного Центрального залізничного вокзалу до міжнародного аеропорту "Бориспіль". В один бік їхатимуть близько 40 хв. Вартість проїзду – 80 грн.

Дніпро втратив статус міста-мільйонника. Станом на серпень, у місті жили 999 257 людей. Кількість населення скорочується через смертність, що перевищує народжуваність, і виїзд городян на заробітки за кордон. 2017-го в місті налічували близько 1 млн 3 тис. жителів.

"Українці не почуваються комфортно під владою Росії і бажають бути вільними в релігійному й політичному сенсі. Тому і попросили Матір-церкву допомогти їм. Автокефалію просили і раніше всі президенти, крім Віктора Януковича", –

Варфоломій, Вселенський патріарх

"Для зменшення трудової міграції середня зарплата в Україні має бути не нижча 15 тисяч гривень. Потрібно три-чотири роки, щоб вийти на цей показник", –

Андрій РЕВА, міністр соціальної політики

"В Україні закрилося вікно можливостей, але відкрився коридор можливостей. Замість моментальних змін пішла гра на довгу дистанцію з розрахунком на нове покоління, яке з'явилося після Майдану. У міру того, як це покоління старітиме, воно неминуче замінить тих, хто керують країною. 2019-го прийти до влади їм не вдасться. Але вони повинні йти в політику, щоб перемогти 2024 року", –

Ярослав ГРИЦАК, історик

  До 25 січня 2019 року Верховна Рада може ухвалити зміни до Конституції України і офіційно затвердити стратегічний курс держави на вступ до Європейського Союзу й НАТО  ”Якщо ви розпалили багаття під час пожежі, не сподівайтеся на дружбу з вогнеборцями”, – натякає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
До 25 січня 2019 року Верховна Рада може ухвалити зміни до Конституції України і офіційно затвердити стратегічний курс держави на вступ до Європейського Союзу й НАТО ”Якщо ви розпалили багаття під час пожежі, не сподівайтеся на дружбу з вогнеборцями”, – натякає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

17 960 чоловіків призвуть на строкову військову службу в жовтні-грудні. 9010 відправлять до Збройних сил, 6500 – в Національну гвардію, 1550 потраплять у прикордонну службу, 900 – у спеціальну службу транспорту

27 035 дітей усиновили в Україні у 2008–2017 роках. В українські сім'ї з інтернатів потрапили 18 748 не­пов­нолітніх, усі інші – в іноземні родини. Статус сироти мають майже 71 тис. дітей

75 військових, які загинули в бойових діях на Донбасі, досі залишаються невпізнані. Також неідентифіковані тіла 37 цивільних. Із 2014-го на війні загинули 3905 бійців і 2803 цивільних

За три роки в Мінську нічого не відбулося

Екс-президент України Леонід Кучма заявив, що залишить контактну групу із врегулювання конфлікту на Донбасі. Він зрозумів, що Мінські домовленості не мають миротворчого потенціалу. За три роки нічого не відбулося. У дипломатії це – критичний строк. Показує необхідність зміни формату і переговорників.

У перший рік усі хотіли бути авторами миру. Думали, що досягнуть цього швидко й отримають визнання. Кучма сподівався за допомогою Мінська підняти довіру українців до себе. Для нього це – надважливо. Адже він є родоначальником олігархічного сімейного клану і досі не з'ясована його причетність до вбивства Георгія Ґонґадзе. Але нічого не вийшло.

Віктор НЕБОЖЕНКО, політолог

Втрачене надолужимо за 15 років

Втрати від банківської кризи 2014–2017 років в Україні оцінюються в 40% внутрішнього валового продукту. Збитки не були б такі значні, якби ліквідували менше банків і не націоналізували "Приват". За теперішніх темпів зростання економіки у 2,5–3%, щоб надолужити втрачене, потрібно 15 років.

Підвищити темпи розвитку економіки можемо за рахунок реформ, яких немає. Ні податкової, ні бюджетної. Курсова політика Нацбанку непередбачувана. Прямі іноземні інвестиції торік становили $2,0 млрд. Це на $1,5 млрд менше, ніж 2016-го. Інвестори не йдуть в Україну, а навпаки – залишають її. Пояснюється це не так корупцією, як непрогнозованістю дій уряду і НБУ.

Андрій НОВАК, економіст

Почалося з нардепів із двома паспортами

Ситуація з подвійним громадянством виникла не в Закарпатті. Почалася з уряду й парламенту. Нардепи мають паспорти Ізраїлю, Російської Федерації. Якщо прості українці йдуть на такий крок, то це – дзвіночок. Напевне, чекають погіршення ситуації й готуються втекти.

Щоб суттєво зменшити потік заробітчан, соціальний захист і закони в Україні мають працювати не гірше, ніж в Угорщині чи Польщі.

Олексій КУРОП'ЯТНИК, експерт із міжнародних відносин і безпеки

 

Товариш з іншого міста попросив приютити на тиждень свого сина. Каже: "Хоче у столиці роботу знайти і треба десь ночувати перший час". Погодився. В результаті його син не виїжджав три місяці. Водив у кімнату друзів, пиячив. Із жінкою терпіли. А потім виніс золоту ікону, яка дісталася мені у спадок. Більше його не бачив. Друг досі вибачається.

Валентин, 47 років

Колишня дівчина працювала вожатою в дитячому літньому таборів за 47 кілометрів від міста. Я – студент, грошей на проїзд не було. Нашкріб на букет квітів і з обіду подався до табору пішки. Добрався за 10 годин. На дворі темно. Зайшов в адміністративний корпус і побачив, як у коридорі вона обіймається з вожатим. Кинув букет їй в обличчя – і вибіг. Ночував на березі річки. Приїхавши додому, тітка сказала, що її образив офіціант у кафе. Хату відписати відмовилася.

Андрій, 28 років

Зараз ви читаєте новину «Дніпро втратив статус міста-мільйонника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути