четвер, 08 липня 2010 16:38

Десятеро російських шпигунів судять у США

Автор: малюнок: REUTERS
 

27 червня служба безпеки США заарештувала 10 російських шпигунів. Напередодні закінчився візит президента Дмитра Медведєва до Штатів. 29 червня 11-го шпигуна Крістофера Метсоса затримали на Кіпрі.

Усі вони працювали нелегально, маскуючись під звичайних американських громадян. Серед них - чотири подружні пари, які жили в Нью-Йорку, Вашингтоні та Бостоні з 1990-х. Дональд Хітфілд із Бостона, за даними ФБР, повідомляв про розробки ядерної зброї. Подружжя Мерфі збирало інформацію про плани американського уряду щодо саміту "Великої вісімки" в червні 2009 року в італійському Абруццо, а також майбутнього липневого візиту Обами до Москви. Анну Чепмен із Мангеттена та Михайла Семенка з Арлінґтона, які шпигували поодинці, викрили через підставних осіб. Зокрема, Михайло погодився співпрацювати з представником служби зовнішньої розвідки Росії, який насправді був агентом ФБР. За його дорученням Семенко сховав $5 тис. у парку, де його й схопили. Розвідникам загрожує по 20 років ув'язнення.

Володимир АБАРІНОВ, 55 років, історик розвідки. Закінчив Московський державний історико-архівний інститут, ВДІК (Всесоюзний державний інститут кінематографії), працював у виданнях "Литературная газета", "Независимая газета", "Сегодня", "Русский телеграф", "Совершенно секретно". Автор історичного нарису "Катинський лабіринт". Був у журналістському пулі президента Бориса Єльцина. 1998-го емігрував до США. Зараз живе в Арлінґтоні, штат Вірджинія.

Російських шпигунів викрили через погану підготовку чи їхні помилки?

- Америкагці давно знали про угрупування російських шпигунів і шукали його. Працівники ФБР ретельно стежили за підозрюваними, здійснювали обшуки. Ті поводилися досить необережно. Очевидно, тому що були непрофесіоналами. Але не можна казати, що російська шпигунська школа погана. Цих людей просто не готували. Можливо, вони пройшли тільки базові курси. В останній момент ФБР провело так звану sting-операцію, коли підставна особа видає себе за співробітника російської розвідки. Цим налякали Анну Чепмен та агента, який утік на Кіпр. Той був головним кур'єром угрупування. Тоді фебеерівці були змушені одночасно всіх арештувати, щоб не щезнули решта шпигунів.

Чи пов'язаний цей шпигунський скандал із візитом президента Медведєва до США?

- Не думаю. У Росії всі говорять, що це погіршить відносини між державами. Насправді зразу після арешту проходив дипломатичний галоп між американською та російською сторонами. Путін пожартував на цю тему на зустрічі з Біллом Клінтоном у Ново-Огарьово. "У Москву ви вчасно приїхали. Бо у вас там поліція розгулялася, людей у тюрми саджають". Клінтон тільки розсміявся. Очевидний сигнал: не треба надавати значення цій історії.

В яких країнах найпотужніша розвідка?

- Серед найсильніших - служби США, Ізраїлю, Росії, Великої Британії і, напевно, Німеччини.

Російська розвідка, тобто радянська, - це перш за все шпигунство із використанням нових технологій.

Ізраїльська має найбільші бази даних щодо міжнародного тероризму, найобізнаніша щодо екстремістських мусульманських організацій.

У американців потужна електронна та космічна розвідки. Але зараз надходить настільки багато інформації від супутників, що не вистачає людей для її аналізу. Тому вони роблять чимало помилок. Наприклад, коли нібито дізналися про запуск північнокорейської ракети.

У американців потужна електронна та космічна розвідки. Але зараз надходить так багато інформації від супутників, що не вистачає людей для її аналізу

Яка країна витрачає найбільше коштів на розвідку?

- Дані про витрати на спецслужби з американського бюджету засекречені. Але їхня розвідка очевидно найдорожча.

За якою інформацією полюють найбільше?

- Звісно, найцінніші секрети пов'язані з сучасними технологіями.

Коли здобули технологію атомної бомби, радянська наука могла залучити величезні ресурси. Над проектом працювали провідні науковці-атомники світового рівня. Так само з ракетами. Після війни з Німеччиною в СРСР вивозили цілі заводи, лабораторії та інститути з їхнім персоналом. Тепер таких можливостей у Росії немає, але ілюзії залишилися. Варто лише поглянути на візит Медведєва в Кремнієву долину. На думку російської сторони, головне - загарбати технології. Москва не розуміє, що на Заході наукові дослідження організовані інакше. Винайти щось може тільки вільна людина. А в Кремля залишилася психологія "шарашок": дай вченому пай - він тобі щось винайде.

Чи не здається вам, що пов'язаний із 11 російськими шпигунами скандал штучно роздмуханий? Бо як іще можна пояснити непрофесійність шпигунів?

- Це насправді спроба створити агентурну мережу нелегалів нового покоління, яка  користувалася би сучасними технологіями зв'язку. Нічого конкретного від них не вимагали. Просто повинні були жити як типові американці та знайомитися з потрібними людьми. Це їм удалося. У 1950-ті резидент-нелегал Віллі Фішер працював у Нью-Йорку звичайним фотографом. У 1930-ті агенти радянської розвідки намагалися створити власний бізнес, але нічого не вийшло. Тепер знана серед нью-йоркських банкірів та лондонських плейбоїв-мільярдерів Анна Чепмен веде успішний бізнес. Це зовсім інший рівень. Помилка була в порушенні правила розвідки, згідно з яким "нелегалам" не дозволяється контактувати з працівниками легальної розвідки.

Чи можна назвати Арлінґтон епіцентром розвідки?

- Арлінґтон, точніше його район Кристал-сіті, де я живу, - найближче передмістя Вашингтона. Звідси до Білого дому 15 хвилин на метро. Тут багато офісних будівель, зокрема, офіси Пентагона, ЦРУ та ФБР. Дуже зручне й безпечне місце. Наприклад, у готелі Ritz-Carlton у ФБР є номери, обладнані для прослуховування й відеозапису. Саме там Моніка Левінські розповіла своїй подрузі Лінді про роман із президентом Клінтоном. У тієї під одягом був захований мікрофон.

Є навіть букіністичний магазин, який спеціалізується на книжках з історії розвідки. Там регулярно збираються ветерани.

Як ви уявляєте майбутнє розвідки - американської та російської?

- В останні роки кожна з них пережила кризу ідентичності. Американська - у зв'язку з терактами 11 вересня, яким вона не змогла запобігти. У російської відбулася низка жорстких провалів, розгубилися кадри. Перед нею постала необхідність перебудовувати свою роботу на нових принципах.

Помилка була в порушенні правила розвідки, згідно з яким "нелегалам" не дозволяється контактувати з працівниками легальної розвідки

Розвідка США зараз майже цілком перейшла на боротьбу з тероризмом, але успіхи скромні.  Незважаючи на кардинальну реформу й величезні додаткові асигнування. У російської, очевидно, теж немає проблем із фінансуванням та підтримкою вищого політичного керівництва. І вона пішла шляхом глибокого занурення, один з епізодів якого ми зараз спостерігаємо.

Яка з розвідок найцинічніша щодо своїх розвідників, які провалилися?

- Агентів, що перебувають на обліку в посольствах, просто висилають. Однак багато розвідників шпигують під прикриттям, підпільно живуть і працюють як звичайні громадяни іноземних країн. Із такими від самого початку є домовленість, що їх ніхто не рятуватиме.

Найвдаліша операція з порятунку шпигунів?

- У 1950-ті радянський агент Елізабет Бентлі була зв'язковою так званих "ядерних шпигунів" у Нью-Йорку. Її чоловіком був голова угрупування Яків Голос. Коли він помер 1943-го, дружина дуже страждала. Вашингтонський резидент навіть просив у московських спецслужб прислати їй нового чоловіка, щоб заспокоїлася. Але не встигли. У стані нервового розладу все розказала Конгресу, ФБР. Тоді КДБ блискавично евакуював майже все угрупування. Не вдалося витягти тільки Розенбергів. Вони відмовилися виїжджати. Але план порятунку існував: у Мексику чи Москву.

Зараз ви читаєте новину «Десятеро російських шпигунів судять у США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути