Ексклюзиви
вівторок, 26 березня 2019 17:23

Де йдеться про здоров'я, немає місця для демократії

Невакцинованим дітям заборонять ходити в садок

В Італії через спалах кору дітям без необхідних вакцин заборонили відвідувати дитячі садки. До 10 березня батьки мали надати довідки про щеплення. Старшим невакцинованим дітям дозволять ходити в школу, але батьків оштрафують на 500 євро.

Закон прийняли два роки тому. Але виконання відкладали. У вересні оголосили, що питання зі щепленням малюків батьки мають вирішити за півроку

Автор: cdn.gelestatic.it
  Лікар робить щеплення дівчинці у клініці в Римі. Батькам пропонують здати аналіз на наявність у малюків антитіл до кору. Вакцинують від нього безкоштовно
Лікар робить щеплення дівчинці у клініці в Римі. Батькам пропонують здати аналіз на наявність у малюків антитіл до кору. Вакцинують від нього безкоштовно

Алба ҐУТІЄРІ, 38 років, блогер, Болонья

– Дітям не робили щеплень. Від народження ми їх ведемо у лікаря нетрадиційної медицини. Намагаємося менше втручатися в організми. А будь-яка вакцина перезавантажує імунну систему. Доньці 3 роки. Синові – 5. Обоє мають індивідуальні дієти, щоб мати міцний імунітет. В раціоні багато ягід, зелені й горіхів.

Уперше з проблемою стикнулися, коли хотіли, щоб син пішов у приватний садок. Там відмовили. Аргументували тим, що у групі є малюк з онкологічним захворюванням. Йому не можна робити щеплень. Щоб убезпечити його, решта дітей мають бути вакциновані. Нам це здалося несправедливим. Нас підтримала політична партія "Рух п'яти зірок". Але суд ми програли.

Такий закон порушує права дітей без щеплень. Нагадує фашизм. Уже тиждень понад 300 малюків у місті не допускають у садки.

Я вела блог про батьківство. Наводила статті про зв'язок щеплень з аутизмом, синдромом дефіциту уваги, алергіями, розвитком пухлин. У лютому його закрили через поширення антинаукової пропаганди. Моїх аргументів ніхто не слухав.

Знайомі матері організовують садки вдома. Є домашня школа. Але мої діти хочуть шир­шої соціалізації. А зараз жоден державний садок нас не прийме.

Альберто ЛОРНО, 56 років, імунолог, Рим

– Щоби працював колективний імунітет, вакцинованими мають бути 95 відсотків населення, за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я. У зараженої людини не має бути шансів зустріти особу без щеплення. А в нас відсоток вакцинованих упав нижче 80. І продовжував знижуватися. Це призвело до 12 смертей за півтора року. Ситуація стала гіршою за румунську. Торік за перших півроку епідемії у Румунії захворіли 12 тис. людей. Померли понад 50. Ми боялися, що розміри епідемії кору сягнуть українських масштабів. В Україні за минулий рік захворіли понад 34 тис. людей. Померли 11. Загалом в Європі торік на кір перехворіли 83 тис. людей.

До 6 років малюк має отримати 10 вакцин. Винятки, звісно, є. Діти з автоімунними чи онкологічними захворюваннями не можуть отримувати щеплень.

Така ж система діє у Франції, Німеччині та у більшості штатів США. Якщо немає всіх щеплень без серйозних причин – будуть проблеми. Батькам доводиться вчити своїх чад удома.

Антивакцинатори спираються на роботу Ендрю Вейкфілда. Той заявив, що аутизм часто виникає після щеплення від кору, паротиту і краснухи. Наводив дослідження 12 дітей. Цей експеримент ніхто не підтвердив. Вейкфілда виключили з усіх наукових товариств.

Тереза МІЛІ, 43 роки, юрист, Рим

– Адвокати, які беруться за справи противників вакцинації, впевнені, що люди мають мати право вибору. Але зараз ці справи програшні. Позиція держави – де йдеться про епідемії і здоров'я, там немає місця для демократії.

У січні розглядали позов групи мам, які позивалися проти школи. Там є дитина після лейкемії. Дирекція зобов'язала батьків зробити малюкам щеплення. Інакше їх мали перевести на індивідуальний графік. Фактично це означало домашню освіту. Ті вважали, що справедливо буде вчити вдома одну хвору дитину. Суд програли.

Хочемо, щоб педіатри чесно попереджали про можливі наслідки вакцинації. У тому числі – про смерть. Не можна залякувати батьків вигаданими жахами, але і стверджувати, що вони цілком безпечні, – також неправильно.

Росіна ПЕРЕТТІ, 29 років, журналіст, Болонья

– Син захворів на кір у 8 місяців. Пролежали в лікарні два місяці. Хвороба ускладнилася запаленням легень і нирок. У сусідній палаті 4-річна дівчинка після кору мала запалення мозку.

Брат не вакцинує дітей. Вважає, що шансів заразитися тими хворобами небагато. Обурюється, бо за чотирьох невакцинованих дітей у школі доведеться заплатити 2 тисячі євро штрафу.

Зараз ви читаєте новину «Де йдеться про здоров'я, немає місця для демократії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути