вівторок, 28 січня 2020 15:00

Cтартує державна програма з кредитування малого й мікробізнесу

Субота, 18 січня, 16:48

– Подзвонили місцеві. Кажуть, підйомник уже хвилин 40 не рухається. А надворі 3 градуси нижче нуля. Надіємося, ніхто не обморозився, – каже заступник керівника пошуково-рятувальної групи в селищі Славське Сколівського району на Львівщині Іван Баранич, 25 років.

Збирає рятувальне спорядження та їде на гору Погар висотою 1060 м. Там зупинився підйомник із туристами. Застряли 32 людини. Зокрема п'ятеро дітей. Найменшій дівчинці менше року.

На вершині гори продавщиці розливають у пляшки чай і підкидають туристам.

Ті сидять у кріслах в різних частинах канатної дороги.

17 рятувальників розходяться до потерпілих. Один підіймається на опору. ­Закріплює карабін та з'їжджає по мотузці до лижників. Спускає на землю дитину й чоловіка.

Його колеги роблять так само. Людей визволяють понад 2 години, бо підійти до більшості опор складно – навколо них багато снігу.

– Спочатку познімали дітей. Вони тішаться, для них це пригода. Одягнуті були тепло. Ніхто не переохолодився, – продовжує Іван Баранич. – Витяг на гору зламався вперше за кілька років.

Частина туристів самостійно повертаються на місце підйому. Інших звозять донизу снігоходами

Автор: Cергій Cтаростенко
  Жінки купаються у Дніпрі у київському Гідропарку на Водохреще, 19 січня. Таких місць для купання у столиці облаштували 17. Біля кожного чергували рятувальники
Жінки купаються у Дніпрі у київському Гідропарку на Водохреще, 19 січня. Таких місць для купання у столиці облаштували 17. Біля кожного чергували рятувальники

А в цей час:

– Хтозна, куди їх дівати. Але краще хай люди мені приносять, ніж топлять у ставках, – каже полтавка 57-річна Світлана Шерстюк. Гладить чотирьох рудих кошенят у картонній коробці.

Напередодні ввечері їх підкинули жінці у двір. Живе у приватному будинку в мікрорайоні Юрівка. В коробці знайшла записку: "Оставьте себе или раздайте".

– Котів люблю. Завжди тримаю мінімум двох. Підгодовую бродячих біля багатоповерхівок, – говорить Світлана Іванівна. – Сусіди про це знають. Коли кудись їдуть, часто просять доглядати за їхніми тваринами чи взяти їх на цей час до себе. Але ніколи раніше кошенят не підкидали. Їм десь по місяцю. Треба годувати молоком і привчати до горщика.

Планує роздати тварин.

– Попитаю на роботі, чи комусь треба, у друзів. Собі не лишу, бо їх битимуть двоє моїх дорослих котів. Якщо не розберуть, відвезу до матері в село.

Киянин Сергій Нуженко, 31 рік, дзвонить колишнім орендарям. Здавав однокімнатну квартиру на Мінському масиві у столиці. В обох вимкнутий телефон.

Сергій прибирав у помешканні. За плінтусом у кімнаті знайшов шість скручених у трубочку купюр по $100 та одну 500-гривневу.

– Я не додумався б туди гроші ховати, – каже Сергій. – Подружжя тут жило півтора року. Акуратні, платили справно. З'їхали, бо захотіли більше житло. Наприкінці місяця заселяться нові жильці. Зняв плінтуси, аби помити підлогу.

До квартиранта додзвонюється ввечері. Наступного ранку той забирає гроші.

– Попросив не казати нічого дружині. Готує їй сюрприз – відкладає гроші на подорож у Грузію, – говорить Сергій. – Пропонував 200 гривень за те, що я не забрав кошти собі. Відмовився.

  Російський президент Володимир Путін 20 січня вніс до Державної Думи проєкт  поправок до конституції країни. Пропонує зробити основний закон сильнішим за міжнародне право. Це дасть РФ можливість не виконувати рішень закордонних судів та не дотримуватися міждержавних угод. ”Якщо на носі вискакує прищ, то пихата людина задиратиме його ще вище”, – переконаний художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Російський президент Володимир Путін 20 січня вніс до Державної Думи проєкт поправок до конституції країни. Пропонує зробити основний закон сильнішим за міжнародне право. Це дасть РФ можливість не виконувати рішень закордонних судів та не дотримуватися міждержавних угод. ”Якщо на носі вискакує прищ, то пихата людина задиратиме його ще вище”, – переконаний художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

35 стрічок вийшли у прокат торік

2,655 мільярда гривень зібрали фільми в українському прокаті торік. Із них 184 мільйони – вітчизняні.

Найуспішнішою українською прем'єрою став історичний бойовик "Захар Беркут". Зібрав 35,5 мільйона. На другому місці – комедія "Свінгери-2" з 14,3 мільйона гривень. На третьому – історична драма "Ціна правди" – 9,6 мільйона.

35 українських стрічок ви­йшли у прокат 2019-го. Значна частина з них стали середнячками. Але "Захар Беркут" був єдиною картиною з-понад 20-мільйонними зборами. Позаторік таких було шість, 2017 року – дві.

Артем ВАКАЛЮК, медіаексперт

Українською говорять еліта й ті, хто хоче нею стати

Весь "діловий Київ" спілкується мовою агресора. Від міністерств до офісів фірм і мистецьких студій говорять вульгаризованим "хохляцьким" різновидом російської. І жодних слідів хоча б позірної українізації.

Державною мовою вони користуються винятково через службову необхідність. Українська в Києві є такою собі латиною, яку всі знають, але майже ніхто не бесідує. Саме латиною листувалася в середні віки європейська еліта, писали наукові праці й художні твори. Була мовою спілкування розумних людей.

У нас – все так само. Українською говорить еліта й ті, хто хоче нею бути. Переходячи на українську мимоволі, стаєш іншим – свідомішим, відповідальнішим, культурнішим.

Послухайте "прослушки", якими останній рік завалений вітчизняний ютуб. Усі ці злодійкуваті чиновники й бізнесмени говорять між собою не українською, а своєю бандитською мовою. Не знаю жодної банди, де би "пахани" та їхні "шестьорки" розмовляли поміж себе по-нашому. І я щасливий, що уся ця наволоч не говорить українською. Точніше, говорить, але тільки тоді, коли хоче виглядати порядною. Хіба це погано?

Микола НЕСЕНЮК, журналіст

Повертався з роботи і зробив зауваження сусідському підлітку, який із другом пив пиво біля під'їзду. Він кинув у мене пляшкою – розбила брову. Підлітки втекли. Вдома промив рану і помастив йодом. Наступного ранку батько хлопця привів до мене його за вухо. Змусив вибачатися. Подарував пляшку віскі за 800 гривень.

Ігор МАЙСТРЕНКО

Керівництво викликало на роботу з декрету, коли синові був рік. Найняла няню. За пару місяців подзвонили з лікарні: "Ваша дитина випила оцту. Зараз у реанімації". Няня плакала. Каже, на мить відвернулася, а він схопив пляшку. Малий вижив. Я кинула роботу, займаюся сином.

Наталія ЛУШИНА

Друзі вмовили перед Новим роком поїхати в Карпати кататися на лижах. В останній день відпочинку зламав ногу. Всі свята пролежав у лікарні з гіпсом. Ще пів року нормально ходити не зможу.

Іван МАРЧЕНКО

1 лютого стартує державна програма з кредитування малого й мікробізнесу. Кошти даватимуть за заявками під 5–9% річних. На підтримку невеликого підприємництва цьогоріч передбачено 2 млрд грн. Це дасть змогу створити майже 90 тис. робочих місць.

Запрацював онлайн-кінотеатр Takflix, який заснувала продюсерка Надія Парфан. Показуватимуть українські авторські стрічки останніх років. Доступ до фільмів протягом трьох діб коштує 50 грн.

Президент Володимир Зеленський підписав указ про призов в армію з 18 до 27 років. Цьогоріч на строкову службу братимуть чоловіків від 20 років, кажуть у Міністерстві оборони. Молодші зможуть піти у військо за бажанням.

Приватбанк запустив послугу онлайн-переказу коштів з-за кордону. Долари, євро чи гривні можна перевести на картку фін­установи з платіжної карти Visa будь-якого банку світу. Комісія становить 3% суми.

Із 16 січня в Україні заборонено рекламу російською мовою на телебаченні, радіо, білбордах та в інтернеті. За перше порушення – попереджатимуть. За повторне передбачено штрафи від 3,4 тис. грн до 5,1 тис.

Сім трас відремонтують цьогоріч: Стрий – Знам'янка, Дніпро – Решетилівка, Чугуїв – Мілове, Кропивницький – Запоріжжя, Олександрівка – Миколаїв, Дніпро – Миколаїв та Житомир – Чернівці. Витратять із бюджету понад 30 млрд грн.

"Купувати землю можна буде тільки безготівково. Так боротимемося з тіньовими ринками. Перед придбанням потрібно показати, звідки гроші", –

Тимофій МИЛОВАНОВ, міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

97 583 492 гривні штрафів виписали водіям за перевищення швидкості за 11 місяців 2019-го. Сплатили 86,8 млн. Найбільше – жителі Львівщини, 9 684 645 грн. Штраф за перевищення на понад 20 км – 255 грн. На 50 км – 510 грн

 

Працювала продавцем у супермаркеті. Власник вимагав, щоб усміхалася покупцям. Раз побачив, що обслуговую без усмішки. Виніс мої речі з роздягальні. Наказав забиратися. Наступного дня вибачився. Запропонував компенсацію – 15 тисяч гривень. Витратила їх на подорож у Відень.

Інна, 28 років, Харків

У бабиних ночвах завжди замішувала тісто на хліб, пон­чики, паски. Цьогоріч донька їх спалила. Бо старі й почорнілі. Посварилася з нею так, що разом не сіли й до вечері перед Різдвом.

Галина ЗМРУЦЬ, 62 роки, місто Дрогобич Львівської області

Знайомий воював біля селища Піски на Донеччині. На відкритому вогні готував борщ. Відійшов по сіль у бліндаж і в цей момент у казан прилетіла міна. Дивом не розірвалася. Кілька днів їли тільки сухпайки.

Валентин, 29 років, Дніпро

Чоловік потайки продав машину і мої прикраси. Виявилося, підсів на азартні ігри й заборгував велику суму. Після закриття космолотів змушений був швидко віддати.

Анна ЛЕВЧЕНКО, 35 років, Львів

Після катастрофи українського лайнера в Ірані дружина заявила, що не буде літати. Довелося скасувати лютневий відпочинок у Єгипті. Прийдеться чекати на море до літа. Поїдемо автобусом у Болгарію.

Олексій, 32 роки, місто Кременчук Полтавської області

Зараз ви читаєте новину «Cтартує державна програма з кредитування малого й мікробізнесу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути