четвер, 15 квітня 2010 16:15

Чим запам"ятався Лех Качинський полякам

  Марія Качинська допомагає чоловікові Леху зав'язати краватку в їхньому помешканні у Варшаві 24 серпня 2005-го року - за два місяці до виборів президента, на яких він переміг
Марія Качинська допомагає чоловікові Леху зав'язати краватку в їхньому помешканні у Варшаві 24 серпня 2005-го року - за два місяці до виборів президента, на яких він переміг

Патрик ЗАБІЦЬКИЙ, 26 років, Познань:

"Він робив усе, щоб зняти інформаційну блокаду під час збройного конфлікту Росії та Грузії. Сприяв будівництву Музею Варшавського повстання, доки був мером столиці. Підтримував помаранчеву революцію в Україні. Я не в усьому з ним був згодний. Він двічі забороняв парад геїв - 2004-го та 2005-го. Це порушує права людини. Качинський заявив, що пропаганда гомосексуалізму може призвести до зникнення людської раси".


Пауліна , 27 років, Краків:

"Був сміливим, часом грубим, різким чоловіком, стіною для нації. А Марія - перша леді, якою можна було пишатися. Залишалася собою, не жила в розкоші. Була гідною супутницею життя президента. Ця пара стала взірцем для всіх поляків".


Ярек ЖЕБРОВСЬКИЙ, 45 років, Сувалки:

"Пам"ятаю, як на прес-конференції, здається, в Брюсселі Лех Качинський про останнє запитання сказав: "Якесь одне, але не від мавпи в червоному". Єдиною в червоному одязі у студії була журналістка, яка очолювала інформаційну кампанію проти братів Качинських.

Але полякам буде важко обрати когось, хоч трохи схожого на "маленького лицаря".


MIKE, 27 років, юрист, Варшава:

"Я не надто любив Леха Качинського. Не схвалював його політики. Та зараз розумію, загинула людина, яка, незважаючи на свої вади, багато принесла користі для польської політики. Його найбільша заслуга - піклування про історичну пам"ять".


Ґжеґож, 47 років, програміст, Жешув:

"Я ніколи не погоджувався з Качинським і не голосував за нього. Лех був занадто консервативним, католицьким і несучасним. Але більшості населення подобалося саме це".


Міхал, 36 років, Варшава:

"Багато хто з польських лідерів мислять вузько. Наприклад, кажуть: навіщо нам та Грузія? Вона далеко. Яка з неї користь? Качинський був не таким. Завжди допомагав тим, хто цього потребував".


Маґда, 17 років, школярка, Тихи:

"Про політику не знаю майже нічого. У моєму оточенні про владу і президента майже не говорять. Мушу зізнатися, про нього говорили лише, коли жартували. Після подій у Смоленську більшість молоді об"єдналася в горі, але не всі. Обурює, коли в інтернеті натрапляю на повідомлення моїх однолітків як-ось: "Нарешті!". Таке можуть писати тільки ідіоти. Тепер усі бачать, як сильно нам був потрібен президент Качинський".

"Ми ніколи не дізнаємося, що стало справжньою причиною катастрофи"


Зося ПАВЛИЦЬКА, 18 років, Лешно:

"Гадаю, Катинська земля прагнула, щоб світ довідався, що там трапилося 70 років тому і про що весь світ мовчав. Ця катастрофа привернула увагу до цього проклятого місця. І в один день обійшла весь світ".


Томаш ШИМАНСЬКИЙ, 29 років, Краків:

"Його дуже критикували та висміювали. Називали "качуром", а Польщу - "качиним городом". Часто разом із дружиною вони поводились надто вільно, наперекір протоколу. Це надавало його вдачі дуже теплих, зичливих та щирих рис".


Марія, 65 років, пенсіонерка:

"Я у нього просто закохана. Лех Качинський був дуже схожий на мого батька. Культурний інтелігент старого виховання. Дуже ґречний стосовно жінок. Любив тварин. У президентському палаці жили пес-знайда й декілька котів.

Ми ніколи не дізнаємося, що стало справжньою причиною катастрофи. Півдня вони не говорили, скільки насправді людей було у літаку. Це нечувано!"


Марчін ПАВЛЯК, громадський діяч, Люблін:

"Найсміливіший вчинок, яким запам"ятався мені Качинський: коли Росія атакувала Грузію, він полетів до Тбілісі. Очевидно, його візит був спланований спільно з Ющенком. Це сприяло послабленню російських атак. Тоді як західні країни обмежувалися лише словесними протестами, наш президент зробив рішучий жест".

У президентському палаці жили пес-знайда і декілька котів


Кріс ПАРИПА, 28 років, фотограф, Нью Йорк, США:

"Я живу в США, хоча народився у Польщі. Стежу за польською політикою.  Відсотків із 80 молодих поляків не дуже любили його. Але зрозумійте правильно, це - трагедія. У Польщі президент фактично майже не має влади. Він представляв країну в світі, і в цьому була його проблема. Низенький чоловік, який майже ніколи не усміхався, не говорив іноземними мовами, не був красивим та й розмовляв завжди так, наче щось жував. Кожен комедіант у Польщі глузував із нього, деякі навіть досить жорстоко. Був схожий на маленького школярика, який постійно ставав мішенню задирак. Але в особистому спілкуванні завжди жартував, приязно розмовляв. Ніколи не вдавав із себе зірку.

Зараз у Польщі багато лицемірства - кожен його так любить! А я по-справжньому жалкую за його дружиною. Читав силу-силенну її інтерв"ю. Ця жінка була дивовижною. Обов"язково розповідатиму доньці про те, що сталося 10 квітня, про кожну людину з цього польоту".


Лукаш ВАЖЕХА, 35 років, журналіст:

"Він читав мої статті, і ми часто дискутували. Але жодного разу Лех Качинський не дивився на мене згорда. Міг лише сказати: "Ви молодий, тож напевно не пам"ятаєте...".

Брак знань про певні речі вважав за сором. Колись із поблажливістю розповідав про одного з відомих європейських політиків, який вважав, що у XVII столітті Польща була під російським пануванням.

Я пам"ятатиму пана президента: як він п"є чай, як сміється, розповідаючи анекдоти, як сидить у фотелі, знімає краватку, а тоді встає й ходить по кімнаті, розмовляючи. Пояснював, що так йому легше думається".

Журнал Країна N16 від 16 квітня 2010 року

Зараз ви читаєте новину «Чим запам"ятався Лех Качинський полякам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути