середа, 13 березня 2019 11:46

"Челсі" залишається головним фаворитом Ліги Європи

Тренер Саррі не підходить для англійського футболу

12 стартових матчів не програвав "Челсі" в нинішньому чемпіонаті Англії з футболу. Влітку тренерський штаб команди очолив 60-річний італієць Мауріціо Саррі. Він показав найкращий результат для новачків англійської прем'єр-ліги. Але із середини листопада у команди почався спад. За місяць програла на виїзді "Борнмуту" – 0:4 та "Манчестер Сіті" – 0:6. Посідає шосте місце в чемпіонаті. До Ліги чемпіонів 2019/20 вийдуть чотири найкращі команди. Але "Челсі" має інший шлях, щоб кваліфікуватися до головного клубного турніру – виграти Лігу Європи. Команда пройшла до 1/8 фіналу, де зустрінеться з київським "Динамо"

– Сильний старт "Челсі" був закономірний, – каже 27-річний Іван Громиков, оглядач чемпіонату Англії на сайті sportarena.com. – До Саррі звикали, шукали підходи. Десь спрацював ефект новизни. Як тільки суперники призвичаїлися – пішли проблеми. Саррі любить пресингувати. "Розбити" пресинг можна дуже просто – довгими передачами. Друге: усю гру "Челсі" вів новачок Жоржиньйо, якого купили спеціально під Саррі. Як тільки італо-бразильця міцно персонально прихопили в центрі поля, гра команди розладналася. Альтернативних варіантів Саррі не запропонував.

  Еден Азар виступає за ”Челсі” з 2012 року. Його контракт із клубом закінчується 2020-го
Еден Азар виступає за ”Челсі” з 2012 року. Його контракт із клубом закінчується 2020-го

Це його головна проблема?

– Так. Відсутність гнучкості. Не хоче відступати від свого футболу – грати першим номером, комбінувати. Вперто гне свою лінію. Тільки у двох матчах проти "Манчестер Сіті" діяв в обороні. Наслідок – домашня перемога і рівна гра у фінальному матчі Кубка ліги.

"Челсі" любить давати шанси тренерам, які мають перспективи зростання. Свого часу так було з Роберто Ді Маттео та Андре Віллашем-Боашем. Але враження, що Саррі не залишиться надовго в "Челсі". Він не видається органічним в англійському футболі. На батьківщині цьому фахівцеві працювати зручніше.

Проте "Челсі" програв Кубок ліги тільки у серії пенальті, недавно переміг "Тоттенхем". Чи не означає це, що команда одужує?

– Два непогані поєдинки не можуть свідчити про подолання проблем, що тривали кілька місяців.

Яка головна проблема керівниц­тва клубу?

– Власник Роман Абрамович уже не здається настільки залученим у процес. Звідси порівняно досить скромні трансфери. Незрозуміло також, хто керує. Раніше це був Майк Еменало. Тепер Марина Грановська – росіянка з економічною освітою, колишній менеджер "Сибнафти". Є сумніви, що вона правильно розуміє процеси у футболі.

Не вирішено проблем в роздягальні. Раніше там були харизматичні лідери – Террі, Лемпард, Дрогба. Зараз таких не залишилося, але людей із надмірним "его" – вдосталь. Тому виникають такі ситуації, як із Кепою Аррісабалагою (воротар "Челсі" відмовився йти на заміну у фінальному матчі Кубка ліги. Клуб його оштрафував на тижневу зар­плату, наступний матч голкіпер пропустив. – Країна).

"Челсі" – головний фаворит Ліги Європи?

– За складом – так. Крім того, команда кубкова. 2012 року і 2013-го вона виграла обидва клубні європейські турніри, торік – Кубок Англії. Шансів "Динамо" не бачать навіть найзатятіші вболівальники київського клубу. Команді Олександра Хацкевича важливо виглядати достойно на тлі такого суперника. Надійно зіграти в обороні. "Челсі" має проблеми, коли доводиться долати насичений захист суперника.

Чи залишиться в команді нинішній лідер "Челсі" – бельгієць Еден Азар?

– Надскладно прогнозувати. Контракт закінчується влітку 2020-го. Кажуть про інтерес "Реала", але чи захоче Мад­рид брати гравця, який уже пройшов свій пік? Якщо так – не сумніваюся: Азара продадуть. "Челсі" на прикладах Де Брейне, Лукаку та Салаха довів, що не утримує навіть найзірковіших футболістів.

Зараз ви читаєте новину «"Челсі" залишається головним фаворитом Ліги Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути