Ексклюзиви
середа, 19 червня 2019 13:30

Чехія видаватиме українцям удвічі більше дозволів на працевлаштування

Неділя, 9 червня, 11:58

У селі Збаржівка Погребищенського району на Вінниччині четверо рятувальників витягують із притоки річки Рось каністри з отрутохімікатами. Екологи беруть проби води.

– Перше, що побачили наші хлопці сьогодні о п'ятій ранку, це ноги, які стирчали з вікон салону. Витягли чотирьох чоловіків із кабіни Mercedes Sprinter, – розповідає 45-річний Олександр Кутовий із Державної служби з надзвичайних ситуацій області.

О 4:40 чоловіки мікроавтобусом в'їжджають у дерево. Він перекидається у ставок і загоряється. Завантажений гербіцидами та стимуляторами росту для сільськогосподарських рослин у 5-літрових пластикових каністрах. 1 т отрути виливається у воду. Рятувальників викликають рибалки.

– Доки гасили пожежу, всі зі "спринтера" втекли, – каже Олександр Кутовий.

Автомобіль без номерних знаків виявляється краденим. Хімікати поцуплені у двох фермерів із сусідніх районів. Утікачів шукають. Їм загрожує до 12 років тюрми за крадіжки й забруднення води.

– У селі заборонили купатися і ловити рибу. Череду корів перегнали на інше поле. Людей попросили не пити воду з мілких криниць, – говорить секретарка Збаржівської сільради 54-річна Тетяна Хутько.

Увечері через можливе забруднення річки Рось припиняють центральне водопостачання у Білій Церкві на Київщині та в Умані Черкаської області. 293-тисячне населення залишають без води. У понеділок визначають, що рівень забруднення річки не перевищує норми

Автор: УНІАН
  На вулиці Костельній у Києві триває ярмарок до Дня Франкофонії-2019. Фестиваль, присвячений культурі франкомовних країн, організовують уп’яте. Облаштували музичні сцени, освітню й театральну зони. Проводять кулінарні майстер-класи, гастрономічні лекції та дегустації
На вулиці Костельній у Києві триває ярмарок до Дня Франкофонії-2019. Фестиваль, присвячений культурі франкомовних країн, організовують уп’яте. Облаштували музичні сцени, освітню й театральну зони. Проводять кулінарні майстер-класи, гастрономічні лекції та дегустації

А в цей час:

Киянка 61-річна Наталія Шашкова виходить із онукою 10-річною Мариною з магазину іграшок у центрі столиці. Тримає коробку Lego. Дівчинка на літо прилетіла з матір'ю з Москви в четвер 6 червня. Летіли через Мінськ.

– Літак мав приземлитися в Жулянах о 23:40. Я подивилася, звідки йтимуть пасажири. Взяла каву і стою. Підходить стюард і ввічливо просить покинути територію аеропорту. З терміналу на автомобільну стоянку виходять майже 300 людей. Пасажирам на бортах нічого не пояснюють. Дочка з внучкою 2 години сидять у літаку на злітній смузі. Всередині жарко, кондиціонери не працюють.

Одна зі стюардес каже, що це її третя зміна, коли нібито мінують аеропорт.

Приїжджають вибухотехніки, кінологи, поліцейські. Бачать, як двоє чоловіків біжать поміж машин. Їх зупиняють. Пасажири запізнилися на рейс до Анкари, радіють, що політ відклали.

– Уперше бачила, щоб так перевіряли на футболі. На вході вилучають парасолі, селфі-палки, цигарки, – львів'янка 31-річна Оксана хриплим голосом розповідає подрузі по скайпу.

Була на відбірковому матчі до Євро-2020 на стадіоні "Арена-Львів" 7 червня. Українська збірна розгромила сербів із рахунком 5:0.

– Усі сектори були зайняті. Сербських уболівальників – лише 80. Вони вороже ставляться до України і прихильні до Росії. Тому домовлено, що від них кілька десятків людей і ніякої символіки. Наші ультраси час від часу скандують "руска курва".

Перед матчем хорватські вболівальники, які приїхали підтримати Україну, разом з українськими фанами йдуть маршем 9 км до стадіону з центру міста. Вигукують: "Україна, Хорватія – брати навіки!"

Квитки на гру коштували від 50 до 250 грн. За півгодини до початку білети вартістю 100 грн із рук продають за тисячу.

Біля Харківської лікарні швидкої допомоги збираються 20 журналістів. За годину розпочнуть акцію підтримки та відзначення 36-річчя Вадима Макарюка. Відеооператора харківських "Вістей" побили 7 червня на ринку Барабашово. У чоловіка стався інсульт.

– Зараз розріжемо торт, – каже журналістка 33-річна Марія Варва. – Була в реанімації. Усе обличчя Вадима опухло і в гематомах. Рідко приходить до тями і не говорить.

За два дні до того увечері півсотні чоловіків захоплюють один із магазинів на ринку. Виносять речі та перекривають вхід. Орендар крамниці, ветеран АТО, кличе на допомогу побратимів. Починається бійка. Травмуються щонайменше дев'ятеро осіб.

– Вадим знімав сюжет. Кілька учасників бійки кинули його під ноги. Били по обличчю і грудях. Розтрощили камеру й витягли картку пам'яті, – додає Марія Варва.

Поліція відкриває провадження за трьома статтями.

Не будь-який злочин може бути покараний

Справу про вбивство поліцейськими 5-річного Кирила Тлявова можуть довести до суду в такому вигляді, що він відпустить винуватців або обмежиться умовним покаранням.

Багато залежить від слідства – що саме вдасться встановити. Адже є обставини непереборної сили – коли не зрозуміло, кого саме судити. Висунули звинувачення за статтею "умисне вбивство". Але ж зрозуміло, що була випадковість. Саме таке трактування збільшує імовірність, що суд виправдає обох. А суспільству доведеться жити з тим, що не всякий злочин може бути покараний.

Маємо тиснути на владу. Але небезпечно, коли соціум вимагає покарати винних і сам вирішує – кого. Громадськість не має вказувати на злочинців. Це руйнує правосуддя. Стимулює владу чинити протизаконно, щоб задовольнити вимоги людей.

Треба добиватися глибшої реформи правоохоронних органів. Щоб громадяни мали більше підстав довіряти оновленій поліції.

На практиці маємо двох люстрованих поліцейських. Вони спокійно поновилися на посадах через Окружний адміністративний суд. Бачимо недореформовану систему в розрізі.

Олексій ПАНИЧ, філософ

Кремль приречений на програш

Мир незалежної України з путінським режимом неможливий. Кремль прагне розчленувати її на частини: анексовану – Крим, окуповану – ОРДЛО, й очолювану його маріонетками – решта областей.

Навіть якщо українці не стрілятимуть у відповідь, окупанти не припинять вогонь, доки не доб'ються свого. Єдиний шанс зупинити війну без капітуляції – жорсткий опір агресору. Це неминуче призведе до посилення зовнішнього тиску і виснажить його внутрішні ресурси.

Путінський режим не такий сильний, як його малюють пропагандисти. Він економічно слабкий та інтелектуально нікчемний. Кремль приречений на програш у гібридній війні-авантюрі проти країн європейської цивілізації. Україні залишається протриматися до цього моменту.

Ігор ЕЙДМАН, соціолог

  Військові не повинні відповідати на провокаційні обстріли ворога, які він веде із цивільних об’єктів, заявив глава української делегації у Тристоронній контактній групі в Мінську Леонід Кучма. ”Зброя, що не стріляє у відповідь, подібна до дзеркала, яке не відбиває зображення”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Військові не повинні відповідати на провокаційні обстріли ворога, які він веде із цивільних об’єктів, заявив глава української делегації у Тристоронній контактній групі в Мінську Леонід Кучма. ”Зброя, що не стріляє у відповідь, подібна до дзеркала, яке не відбиває зображення”, – вважає художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Донька в соцмережі знайшла кравчиню. Замовила випускне плаття у школу. Жінка запросила до квартири, зняла мірки й обрала фасон сукні. Взяла 700 гривень завдатку. І зникла. Телефон не відповідає, профіль видалила. Зі зйомної квартири з'їхала. Так само обдурила з десяток клієнтів.

Галина Бевз

На вихідних із дружиною поїхали в ліс на пікнік. Відпочивали поруч із компанією з трьох хлопців. Вони пили горілку і стріляли з пневматичного пістолета по жерстяних банках. У якийсь момент один із них направив пістолет на мою дружину, клацнув. Куля пролетіла над головою. Компанія зареготала. А я підбіг до них і почав лупити. Битися вмію, бо сім років займався боксом. Відібрав пістолет. На в'їзді в місто викинув у сміттєвий бак.

Олег Дашутін

Коли їхали від батьків додому в Чехію, зайнявся наш двоповерховий автобус. Згорів увесь. Пасажири встигли вийти. Пожежа знищила наші документи і речей десь на 80 тисяч гривень.

Марина Дацюк

766 автомобілів викрали в Україні за перші три місяці 2019-го. Торік злочинці привласнили понад чотири тисячі машин, позаторік – майже шість тисяч

"Від кожного президента України очікують дива. А потім виборець раптово виявляє, що чарівної палички в нього немає. Натомість є економічні закони, дефіцит ресурсів і брак кадрів. І будь-який новий фаворит скоро опиняється в ролі ізгоя. Так відбувається вже 28 років. Складно уявити, що може вберегти Володимира Зеленського від цієї долі", –

Павло КАЗАРІН, журналіст

 

Із 1 вересня на станціях київського метро почнуть облаштовувати туалети, згідно з новими правилами державно-будівельних норм. У харківській підземці вбиральні є.

Близько 85 тис. українців помирають щороку через хвороби, пов'язані з курінням, каже виконувачка обов'язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

За відмову перевозити пільговиків у громадському транспорті перевізників штрафуватимуть на 2550 грн. Раніше стягували 136 грн.

Чехія видаватиме українцям удвічі більше дозволів на працевлаштування – 40 тис. на рік. Зараз там офіційно працюють понад 121 тис. громадян України.

Зараз ви читаєте новину «Чехія видаватиме українцям удвічі більше дозволів на працевлаштування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути