четвер, 27 грудня 2018 10:04

Будинки мають роздати сім'ям, які погодяться прожити в селі не менше 15 років

За третю дитину даватимуть земельну ділянку

В Італії сім'ям, які до 2021-го народять третю дитину, виділятимуть землю для фермерства. Ділянки отримуватимуть на правах пільгової оренди на 20 років. Так хочуть стимулювати народжуваність і розвиток родинного бізнесу.

Економісти засудили таке рішення уряду. Вартість цих ділянок – понад 9 мільярдів доларів. Вважають, доцільніше їх продавати

Автор: crushbrew.com
  Фермери йдуть виноградниками виноробні ”Коломбая” в італійській Тоскані
Фермери йдуть виноградниками виноробні ”Коломбая” в італійській Тоскані

Лоренцо МАРІОНО, 39 років, соціолог, Рим

– 2018-го і торік країна мала найнижчий рівень народжуваності в Європі. На світ з'явилися всього 464 тисячі малюків. Стільки ж народжували у 1860-х, коли населення Італії було втричі менше – 22 мільйони. При цьому в нас одна з найвищих середня тривалість життя. Чоловіки живуть 82 роки, жінки – 86. Нам довелося відсунути початок періоду старості до 75 років. У деяких країнах менша середня тривалість життя. Аналогічна ситуація в Японії – мало молоді й багато довгожителів. За 30 років цей дисбаланс буде катастрофічним.

Земельними ділянками ситуацію не зміниш. Потрібно популяризувати ідею багатодітних родин і образ матері. Зараз одного материнства замало. Жінка повинна бути успішною в роботі, модною, доглянутою. Ці всі ролі такі складні, що від пологів простіше відмовитися або обмежитись однією дитиною.

Уряд зараз популістський. У ньому багато ревних католиків. Їм здається, що серед фермерів найпростіше відродити традицію трьох-чотирьох дітей у сім'ї. Це було б так, якби середній вік фермерів не наближався до 60.

Ізабель КАМІО, 45 років, юрист, Верона

– Наше місто першим зайняло позицію максимальної відмови від абортів. Офіційно заборонити не можемо, бо це суперечить закону. Але в дні, коли лікарі перериватимуть вагітності, у клініках чергуватимуть волонтери і священики. Переконуватимуть зберегти життя. Найчастіше жінки бояться матеріальних труднощів. У місті створили благодійний фонд. Там жінку забезпечать усім необхідним. Можна буде жити безкоштовно, отримати освіту. Якщо не хоче залишати дитину, допоможуть оформити всиновлення.

Уряд думає про заборону абортів. Зараз вагітність можна перервати у першому триместрі за бажанням матері. Далі – лише за наявності медичних показань. Насправді вже зараз лише троє з десятка лікарів погоджуються переривати вагітність. На півдні – один лікар із 10. Жінкам доводиться їхати за кордон.

Ми проводимо у школах лекції для дівчат. Розповідаємо про контрацептиви, сексуальну освіту. У багатьох склалося ставлення до абортів як до рутинної процедури.

У місцевій церкві щотижня у проповіді нагадують про радість материнства. Минулого тижня звернулася 17-річна дівчина на сьомому місяці. Мати має проблеми з наркотиками. Отець поселив її в порожній квартирі однієї з парафіянок. Дівчина вчиться на медичну сестру. Допоможемо їй із малюком. Хочемо, щоб цей випадок довів, що італійці готові допомагати не лише на словах.

Джованні ГАУДІНО, 65 років, фермер, Борміда

– Торік наш мер пропонував майже безкоштовну оренду або 2 тисячі євро кожному, хто погодиться переїхати. Тоді населення було менше 400 людей. Сподівалися, що молоді родини зацікавляться фермерством і садівництвом. Отримали зовсім інший відгук. Цікавилися самотні люди, вільні митці, мігранти. Ми ж хотіли спокійного життя.

Відібрали дві родини. В одній – четверо дітей. В другій – шестеро. Цього достатньо, щоб відкрити невеличкий садок. Одна сім'я займається пасікою. Інша намагалася робити вино. Але виноград для цього не підходив. Вирощують зелень і фасують прянощі.

Ми були категоричні щодо мігрантів. Зараз змінили думку. Могли б прийняти кілька молодих родин з маленькими дітьми.

У трьох селах є близько 20 самотніх старих. Заповіли своє майно селу. Будинки мають роздати сім'ям, які погодяться прожити в селі не менше 15 років. Важко таких знайти. З одного села доведеться возити дітей в школу майже 40 кілометрів. Спочатку обіцяли збудувати ближче. Зараз влада каже, що забезпечить дітей усім для дистанційного навчання.

Умберто ОРАС, 51 рік, економіст, Рим

– Закон пропонує землю лише тим родинам, у кого шлюб офіційно зареєстрований. Хоча уряд визнає цивільні союзи. Мігранти мають жити в країні не менше 10 років. Розумніше було б економічно їх зобов'язати займатися бізнесом або забирати ділянку.

Тенденція набула таких масштабів останні 10 років. І далі спостерігатимемо спад народжуваності. Це спричиняє пенсійну кризу і застій в економіці. Бракує ідей і енергії молодого покоління. А уряд, замість підвищувати пенсійний вік, навпаки знижує його для певних категорій робітників.

У найближчому майбутньому нас чекають дуже великі проблеми з Європейським Союзом. Вже зараз наш борг сягнув 130 відсотків ВВП, а дозволено щонайбільше 60.

Найпростіше – полегшити процедуру здобуття громадянства для освічених молодих мігрантів. Нам потрібні люди, які зароб­лятимуть, а не отримуватимуть соціальні виплати. Тоді буде легше брати кредити у міжнародного банку.

За моєю матір'ю нікому доглядати. У мене один син виїхав у Швейцарію. У брата обоє вже давно живуть у США. Наймали кількох жінок, але вона з усіма конфліктує. Не хоче розчісуватися, їсти здорову їжу. Постійно вмовляє сусідку купити їй горілку або віскі. За таке ми штрафували доглядальниць. Записали її в чергу в кілька будинків для літніх людей і геріатричні центри. Найближча черга – приблизно за сім-дев'ять місяців.

85 000 абортів офіційно щороку роблять в Італії

Зараз ви читаєте новину «Будинки мають роздати сім'ям, які погодяться прожити в селі не менше 15 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути