понеділок, 08 лютого 2021 10:06

"Батьки мають любити дітей не однаково, а достатньо для кожного з них"
6

Серія книг "Долаємо ЦЕ разом!" допоможе зрозуміти малюка

У тернопільському видавництві "Мандрівець" торік вийшла серія дитячих терапевтичних книг "Долаємо ЦЕ разом!" Вона налічує 10 робіт різних авторів.

Про найцікавіші твори розповідає кураторка серії, письменниця, казкотерапевтка 42-річна Ірина Мацко:

 

– Казка – це модель взаємин, яка відображає всі аспекти людського життя. У ній обов'язково має бути вихід із ситуації. Він і стає основним засобом терапії – інструментом, що допомагає дітям позбутися страхів і комплексів.

Казкотерапію вважають одним із найефективніших психологічних методів у роботі з дітьми. Через героя книжки, який опинився у схожій ситуації, дитина дивиться на свою проблему збоку. Порівнює себе з персонажем, стежить за його поведінкою і в такий спосіб вчиться долати труднощі.

Наші пращури через казку намагалися передати дитині досвід, навчити уникати складних ситуацій. У наш час психологи радять за допомогою казок коригувати поведінку.

Серія терапевтичних книг видавництва "Мандрівець" називається "Долаємо ЦЕ разом!" Спільними зусиллями батьків і дітей легше впоратися зі складними поведінковими моментами.

Крім цього, спільне читання допомагає малюкові ще більше зблизитися з книжкою, полюбити її.

У серії терапевтичних казок вийшла і моя книга "Хочу! Хочу! Хочу! Купи мені, купи!!!" Вона про те, що "хочу" і "треба" часто йдуть поряд. Їх важко розрізняти, особливо дітям, які прагнуть отримати все й негайно. Упоратись із цими "хочунами" допоможе історія Олесі про її бажання та потреби. Підкаже, як зрозуміти, що потрібно найперше, а що може зачекати.

 

Треба не боротись із гнівом, а приручити його

Низку робіт у серії "Долаємо ЦЕ разом!" видавництва "Мандрівець" створила дитяча письменниця з Києва 31-річна Галина БУДІЛОВА. Для хлопчиків написала "Козачок Микитка та його горщик", а для дівчаток – "Королівна Мартуся та її горщик".

Користування горщиком – важливий крок у розвитку дитини. Малюк вчиться чути й розуміти своє тіло, реагувати на його сигнали.

Найкраще дитина привчається до горщика, коли вже готова до цього фізіологічно. А це не раніше 2 років. До того віку надмірне бажання батьків навчити її ходити на горщик може лише зашкодити. Потрібно виявляти повагу до маленької людини, давати їй змогу розвиватись у своєму темпі.

Ще одна робота Галини Буділової – "Дуже ДУЖЕ зла книжка" – отримала премію "Книга року-2019" серед творів для найменших читачів на Черкаському книжковому фестивалі Chebookfest.

Авторка вважає, що гнів – це нормальна емоція, яку час від часу відчуває кожен. Однак це сильна емоція. Рівень адреналіну підвищується, серце б'ється пришвидшено, змінюється ритм дихання, виникає відчуття жару. Ці явища лякають дитину. У такому стані вона може спілкуватися тільки за допомогою крику і плачу. Завдання батьків – навчити малюка усвідомлювати свої емоції і не давати їм поглинути його. Треба не боротись із гнівом, а подружитися й приручити його.

Також авторка поповнила серію виданнями "Дуже ДУЖЕ страшна книжка" та "Дуже ДУЖЕ ревнива книжка"

 

Таніта МАРЕ, "Ведмедик НАДІЇ"

Війна ламає долі, розбиває серця, залишаючи після себе горе і страх, смерть і розруху. 2018 року медіа й соцмережі облетіла історія батька двох дітей, які жили у прифронтовому Зайцевому. Після обстрілу Настя сильно злякалася. Вона замкнулась у собі, боялася військових, техніки, обстрілів. Після пережитого потрапила до реанімації. У неї виявили цукровий діабет. За даними UNISEF, майже 500 тис. дітей на Донбасі потребують захисту й допомоги, зокрема психологічної.

Для дитини іграшка часто стає найкращим другом, їй довіряють секрети, діляться переживаннями. Казка "Ведмедик НАДІЇ" – про підтримку, любов і добро. Таких дітей зараз багато, що пережили жах війни. І вони можуть довіритися хіба що улюбленій іграшці.

 

Людмила МУРИНСЬКА, "Динозаврик БУЛЬКА, який не любив складати іграшки"

Діти люблять бавитися іграшками, читати книжки. Але часто не хочуть все це складати на свої місця. Це розповідь про пригоди динозаврика Бульки – як за одну ніч він навчився цінувати свої іграшки. Чимось цей книжковий герой схожий на сучасних дітей. Він точно їм сподобається.

 

Вікторія СОЛТИС-ДОАН, "Кіт, який любив апельсини"

До дітей потрібно шукати особливий підхід, щоб зберегти їхню довіру. Казки – це м'який і невимушений спосіб сказати правду. Вони залишають простір для власних роздумів і висновків. Це альтернатива повчальній бесіді – відверта й обережна водночас. "Кіт, який любив апельсини" – збірка терапевтичних казок, що допомагають повірити в диво, але насправді – у власні сили.

Письменниця створила також ілюстрації до цієї книги.

 

Петр ШУЛЬЦ, "Тео і Леля вперше у садочку"

Коли дитині виповнюється 3 роки, вона зустрічається зі страхом дитячого садка. До нового етапу життя батькам треба правильно її підготувати.

Тео вперше залишився без мами на весь день. У садку зустрів дівчинку Лелю, яка також прийшла сюди перший раз. За сюжетом діти подружилися, почали разом гратися й навчатись. Як виявилося, не такий уже і страшний той садок.

текст: Оксана ПАВЛЕНКО, фото надало видавництво "Мандрівець"

Зараз ви читаєте новину «"Батьки мають любити дітей не однаково, а достатньо для кожного з них"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути