четвер, 04 червня 2020 13:28

"Барселоні" можна розлучитися з Мессі. Але наступний лідер команди провалиться

Іспанська "Барселона" домінувала у світовому футболі 10–12 років тому. Претендувала на те, щоб вважатися найкращою за всі часи. Тоді її тренував Хосеп Ґвардіола, а на полі лідерами були Хаві, Андрес Іньєста та Ліонель Мессі.

Двох перших у команді вже немає. Мессі 24 червня виповниться 33 роки. "Барселону" очолює президент Хосеп Бартомеу. За час його правління вона зайшла в глибоку фінансову яму. Трансфери невдалі. Тренер слабкий. Почалися чвари в директораті клубу, шість віцепрезидентів пішли у відставку.

Коли і як "Барселона" вийде з кризи?

– Є три причини, через які "Барселона" потрапила в таку ситуацію, – каже 34-річний Леон ВУРГАФТ, журналіст ua-football.com. – Це фінанси, футбол і етика.

2010-го попри гучні успіхи клуб був збитковий і залежний від кредитів. Потім усе змінилося. "Барселона" щороку б'є рекорди доходів. Це перший футбольний клуб, у якого бюджет сягнув мільярда доларів. Але й витрати чималі – проєкт модернізації клубної інфраструктури, зарплати гравців. За деякими оцінками, на це йдуть 80 відсотків доходів. А Європейська спілка футбольних асоціацій вимагає 70. Загальний борг вийшов у діапазон 460–880 мільйонів доларів. Клуб повернувся на 10 років назад.

Бракує стратегії та ієрархії. Спортивний директор Андоні Субісаррета привів у клуб Неймара, Луїса Суареса, Марка-Андре Тер Штегена, Івана Ракітича. Після його відходу клубом керують чиновники й бухгалтери. Такі, як президент Хосеп Марія Бартомеу. Ці люди не розуміються на футболі й не поважають етики. Крадуть футболістів в інших клубів, коли ті вже мають підписані контракти.

Віддати 125–150 мільйонів доларів за Усмана Дембеле і Коутіньйо, які не входять навіть у двадцятку кращих футболістів світу – ознака некомпетентності й відсутності такту.

Ще один важливий чинник – легендарна академія клубу "Ла Масія" вже років сім не виховувала гравців рівня першої команди. Продаж до "Роми" в січні Карлеса Переса вболівальники на форумах назвали смертю Ла Масії. При тому, що Перес – аж ніяк не Мессі, Хаві, Андрес Іньєста, Карлес Пуйоль або Серхіо Бускетс.

Автор: REUTERS
  Лідер ”Барселони” аргентинець Ліонель Мессі виступає за клуб із 2004 року, тоді йому було 17. Чотири рази виграв із командою Лігу чемпіонів, шість – ”Золотий м’яч” найкращому футболісту світу. Має безстроковий контракт із клубом, отримує 100 мільйонів євро на рік
Лідер ”Барселони” аргентинець Ліонель Мессі виступає за клуб із 2004 року, тоді йому було 17. Чотири рази виграв із командою Лігу чемпіонів, шість – ”Золотий м’яч” найкращому футболісту світу. Має безстроковий контракт із клубом, отримує 100 мільйонів євро на рік

Що ж робити клубу?

– Насамперед призначити спортивного директора топового рівня. Він має знизити відсоток трансферних помилок, позбутися непотрібних гравців, заробивши на них кошти, і зменшити витрати на зарплати. Розібратись із ситуацією в академії. Звісно, одна людина такого не потягне. Але може сформувати робочу групу. А керівництву клубу слід зосередитися на фінансовому оздоровленні.

Це призведе до зміни керівниц­тва клубу?

– Бартомеу міг "полетіти" ще 2015-го. А тоді економічний стан клубу був кращий. Його врятувала перемога в Лізі чемпіонів. Нині ж, після останніх невдач, зміна керівництва неминуча. Питання лише, чи станеться це на запланованих виборах наступного року, або ще до того. Врятувати Бартомеу здатні перемога в Лізі чемпіонів або чвари між іншими кандидатами.

Можливо, варто відмовитися від Мессі, отримати за нього великі гроші й перебудовувати команду?

– Зарплата Мессі (за різними даними, до $100 млн на рік. – Країна) становить 40 відсотків загальних витрат на гравців. Для одного футболіста, хоч хто ним був би, це забагато й у фінансовому, й у психологічному плані. Біля нього ніхто не насмілиться брати гру на себе. Якщо Ліонель зрозуміє, що не здатний бути всім – опорником, атакувальним півзахисником, форвардом, головним тренером, президентом клубу та директором стадіону, а зосередиться на одному-двох "амплуа" – він ще чимало дасть клубу. Якщо ж ні – краще розлучитися. Проблема в тому, що від Каїнової печатки – "викинув Мессі з "Барси" – жоден тренер і функціонер не відмиється.

Відмова від Мессі має йти від сильного тренера. Хто міг би таким стати?

– Рішення повинен приймати президент клубу. Він має взяти удар на себе. Якщо ж такий ярлик спробують начепити тренеру, то вижити з ним здатні хіба що Юрген Клопп та Хосеп Ґвардіола. Можливо, Антоніо Конте. Але останнього я не бачу в "Барселоні" взагалі. Можливо, ще Карло Анчелотті, адже він, здається, здатний заспокоїти будь-кого.

Кіке Сетьєн може втриматися на посаді тренера "Барселони" і стати новим символом команди?

– Не вірю в це. Сетьєн обожнює футбол "Барселони", Кройфа, Ґвардіоли. Однак контроль м'яча моделі 2010-го, в яку він грає, застаріла. А нічого іншого він не хоче бачити. Сьогодні у футболі шаблонні вперті тренери програють. Крім того, у поточній клубній ситуації команді потрібен іменитий наставник.

Чи реальне повернення Ґвардіоли?

– Він належить до "партії" колишнього президента Жоана Лапорти. Доки при владі в клубі група Роселя – Бартомеу (Сандро Росель – попередній президент футбольного клубу "Барселона". – Країна), Хосепа там не буде. Зміниться керівник – можливо.

Чи можлива ставка на когось із колишніх гравців у ролі тренера – наприклад, Хаві?

– Будь-якому тренеру "Барселони" в найближчі 12–15 місяців буде непереливки. У клубі очікуються тектонічні струси. Тому можуть тимчасово залишити навіть Сетьєна, якщо він виграє чемпіонат Іспанії або Лігу чемпіонів. Бартомеу хотів би бачити на цій посаді Хаві, щоб трохи вгамувати вболівальників і гравців. Його прихід реальний. Але здається, що хід із запрошенням недосвідченої легенди теж вичерпав себе у всій Європі. Краще шукати інший шлях.

Хто без Мессі може стати новим лідером клубу?

– Чимало доводилося чути, що Антуан Ґрізманн не підходить "Барселоні". Із цим важко сперечатися. Але й місце лідера команди–чемпіона світу зайняте. Відхід Мессі може його звільнити.

Якщо шукати трансфери – Мохаммед Салах, Кевін Де Брейне, Пауло Дібала. Проблема в тому, що наступний лідер команди після Мессі майже стовідсотково спочатку провалиться. Як провалився наступний лідер після Кріштіану Роналду в "Реалі". Заповнити таке місце неможливо. Принаймні швидко.

Зараз ви читаєте новину «"Барселоні" можна розлучитися з Мессі. Але наступний лідер команди провалиться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути